24 January 2016

Akibat Tangguh Kerja Diri Yang Susah

Assalamualaikum...

Walaupun tak suka tangguh kerja, tapi kadangkala aku ni leka juga haha...dok kejap lagi kejap lagi haaa kerja tak siap. Padan muka!

Sebagai balasannya aku pulun giler giler untuk siapkan walaupun terpaksa korbankan waktu tidur. Anggap saje sebagai hukuman untuk diri sendiri. 

Perkara ketara yang aku kadangkala tangguh ialah bab-bab update blog. Kata nak update selalu kan tapi kadangkala terbiar sepi hahaha. Nasib baik bab-bab kerja kat ofis aku on time, Alhamdulillah setakat ni aku sangat jaga semua tu...itu kan amanah dan tanggungjawab. Kita cari rezeki dengan cara tu jadi kena jaga halal, haram, amanah dan kepercayaan orang lain pada kita.

Kerja-kerja sampingan je belum cukup disiplin lagi....disiplin yang sangat sangat sangat berdisiplin. Semoga diberikan kekuatan untuk tidak bersenang lenang selepas balik kerja. Seperti yang ramai orang tahu selain kerja utama, aku juga ada buat bisnes. Selepas balik kerja aku akan mengadap laptop buat apa-apa yang patut berkaitan bisnes sama ada update blog, promosi produk-produk bisnes, dan lain-lain. Setiap tudung yang aku jual juga semuanya aku jahit sendiri selepas balik kerja dan juga time cuti hujung minggu.

Haaaa part ni la selalu fail. Contohnya selepas balik kerja aku mula menjahit dan target nak siapkan lima helai tudung...sepatutnya mula menjahit jam sembilan malam tapi sebab dok tangguh jadinya mula lambat sikit...lepas tu tak boleh nak capai target. Lepas tu kena bangun jam empat pagi sebab nak kena siapkan juga, itu pun kalau terbangun la haha. Kadangkala aku pulun juga siapkan tapi tu la kena tidur lambat sedangkan esok nak kerja.

Ataupun ada juga bila target tujuh hari siap semuanya, tapi jadi sembilan hari akibat suka bertangguh kerja. Nasib baik bisnes kecil-kecilan je kan, tapi kecil pun macam mana nak jadi besar kalau aku ada sikap macam ni huhu.

Kadangkala rasa bersalah dan malu kat diri sendiri. Nak berjaya, nak ubah nasib diri dan hidup bebas kewangan, tapi belum cukup gigih dan kental dalam melakukan kerja sampingan. Aku tak sempurna tapi aku cuba untuk ubah mana yang patut. Insya Allah semoga dipermudahkan.

2 comments:

  1. Kadang tu bukan kita tak nak disiplin tapi halikatnya badan kita yang dah tak mampu... Hu hu hu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha tu la salah satu puncanya...tp malas nak melayan badan yang penat kecuali kalau dah terpaksa...kadang2 tu manja je lebih hehe...

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails