12 December 2015

Bagaimana Nak Latih Diri Bangun Tahajjud

Assalamualaikum...

Ni aku copy paste dari facebook Kak Hassanah. Apa yang aku rasa best dan bermanfaat semua aku copy paste letak kat blog sebab senang nak cari kan...ada juga share kat facebook sendiri tapi lama2 nanti nak baca balik dah tak jumpa satu hal plak kan hehe....dah la aku ni hantu update status maklum la buat online bisnes ni facebook kena aktif kang orang ingat aku dah tutup kedai hahaha :D

Tulisan yang aku bold tu yang aku copy paste dari facebook Kak Hassanah...aku suka baca setiap tulisan beliau, rasa sejuk je...


Ada yang bertanya bagaimana nak latih diri bangun tahajjud

1. Perbanyakkan baca Quran pada siang hari

2. Seimbangkan pemakanan dari siang sampai malam

3. Jangan bermaksiat pada Allah. (maksiat mata, telinga, hati etc2.)

4. Qailullah (tidur beberapa minit sebelum zohor)

5. Berniat bangun tahajjud setiap malam.

6. Set alarm. Kalau ada 10 telefon setkan 10 alarm. (Kalau tak bangun juga. Hati tu yang bermasalah)

Anyway, Kalau sahabat semua nak tahu, Airmata yang menitis ketika solat malam adalah air mata yang indah sangat.

Bahagia
Tenang.
Damai.
Tenteram.

Jadikan ia rutin.

Selamat mencuba !
Moga Allah redha :)


Aku juga dalam proses melatih diri untuk istiqamah dengan solat tahajjud. Solat sepertiga malam ni feel dia lain sangatttttt tau...entah la susah nak describe macam mana tapi bab bahagia, tenang, damai, tenteram tu memang betul. Masa doa siap boleh menangis merayu minta Allah SWT tunaikan hajat dan keinginan. Rasa macam dekat sangat dengan Allah masa tu...rasa macam kerdilnya aku kat dunia ni....rasa macam hinanya aku sebab banyak buat dosa. 

Dulu masa zaman jahil kurang pengetahuan agama, aku tak kuat walaupun orang nampak aku kuat secara luarannya....dalaman aku rapuh! Alhamdulillah sekarang sedikit sebanyak dah banyak perubahan yang berlaku walaupun masih jauh lagi perjalanan...aku belajar dari kesilapan lalu. Alhamdulillah Allah Maha Pengasih dan Maha Penyayang...sentiasa ingatkan aku agar tidak tersasar jauh. Aku kini makin kuat sebab aku tahu Allah sedang aturkan kehidupan yang terbaik untuk aku, jadi untuk apa aku mengeluh dan merungut kerana itu sifat orang yang tidak bersyukur. Semoga kita terus dipelihara dari melakukan kejahatan...insya Allah :)

11 December 2015

Makan Macam Ni Pun Sodap

Assalamualaikum...

Selamat bercuti kepada mereka yang kerja di Selangor dan negeri-negeri yang memang cuti jumaat :D

Aku lepak rumah je dari semalam sampai la hari ni....kiranya dah dua hari tak pijak tanah ni. Tak bosan ke???? Aku tak pernah bosan dok kat rumah sebab ada banyak kerja yang boleh dibuat...macam sekarang dok menanda exam paper je...isnin ni nak kena submit result...

Jimat duit weh buat kerja kat rumah ni sebab kalau lapar zapppp masuk dapur...dua hari ni memang aku masak je la. Semalam aku masak spaghetti bolognaise meatball...tiba-tiba hari ni terasa nak makan yang simple giler tapi meletop...kiranya orang lalu kat depan pun kau tak sedar hehe...

Masuk dapur goreng ikan kembung, masak nasi..makan panas-panas gaul dengan kicap. Hajat di hati nak buat sambal totok tapi sebab dah lapar sangat campur tak sabar...takde sambal pun takpe la. Makan macam tu pun sampai dua pinggan...kalau ada sambal totok aku rasa jadi empat pinggan kot haha...

Sebenarnya aku jenis tak kisah pasal makan...asalkan sedap kat tekak aku telan je...tolak batu dengan kayu je sebab yang tu tak boleh makan kan...



Sejak kahwin ni aku dah curang kat kicap Cap Kipas Udang...sebabnya suami suka sangat kat kicap Jalen ni macam ada syer kat situ plak...tak kisah la aku ikutkan je tak kan nak bertekak semata-mata kerana kicap kan haha...

10 December 2015

Alat Pengesan Hujan

Assalamualaikum...

Huiiiii lamanya tak update blog :D :D :D

Okay tadi dok scroll newsfeed facebook, tiba-tiba nampak ini hahaha...maka aku pun copy paste letak kat blog...



Alat pengesan hujan ye haha lawak betul...baca secara bersahaja ye jangan serius sangat..

Kat rumah ni dah lebih tujuh bulan potong astro, jadi sekarang ni hujan turun dulu baru berlari gi tutup tingkap...sebabnya alat pengesan hujan dah tak berfungsi kan hehe :D

Lepas unsubscribe astro tu kami guna skybox je la...murah pun murah dan yang penting boleh tengok semua channel walaupun hujan ribut sekalipun takde gangguan. Lagipun kami suami isteri bekerja mana la ada masa sangat nak melangut depan tv kan...lagi lagi aku ni busy manjang jarang sangat tengok tv...macam rugi plak bayar astro kan tambah lagi dengan siaran yang empat puluh empat juta kali ulang tayang haha

Jadi setelah ditambah tolak darab bahagi kami decide untuk potong astro...langkah penjimatan di zaman kegawatan hehe...ok bye!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails