22 July 2015

Salam Aidilfitri dan Cerita Hari Raya

Assalamualaikum....

Salam 6 Syawal dan selamat hari raya kepada rakan-rakan yang beragama islam....belum terlambat lagi kan ucapan tu hehe. Sebelum ni tak sempat nak ucap...senang cerita tak sempat nak update kat sini...

Macam mana raya korang? Seronok? Aku seronok giler sebab seminggu aku kat kampung tau spend masa dengan keluarga....seronok sebab tahun ni adalah kali ketiga beraya bersama suami tercinta walaupun masih berdua. Ada rezeki nanti dapat la raya bertiga berempat berlima kan...insya Allah masanya akan tiba cuma tak tau bila. Semua tu rahsia Allah....aku percaya sepenuhnya rezeki kami ada cuma bahagian tu Allah simpan dulu....Dia bagi rezeki lain dulu kat kami....ada hikmahnya...

Alhamdulillah balik raya ni takde sorang pun tanya walaupun jumpa ramai sedara mara dan orang kampung. Alhamdulillah...Alhamdulillah....Alhamdulillah. Kalau tanya pun kami takde jawapan...korang doakan yang baik-baik je okey...

Sebelum melencong jom kita kembali ke topik hari raya. Aku balik kampung hari Khamis iaitu sehari sebelum raya...Alhamdulillah tak makan jem haha kalau tak jenuh jugak nak sampai. Sebelum ni pun aku selalu balik sehari sebelum raya sebab time tu kan orang dah ramai balik kampung...so aman damai sikit jalan. Sempat la buka puasa kat rumah.

Lepas buka puasa rehat-rehat dan terus masak untuk makan hari raya esoknya. Kami sekeluarga menjamu tetamu dengan roti jala, kari ayam, nasi hujan panas, ayam masak merah, daging masak kurma, dan segala kek serta kuih raya. Puas hati la licin semua makanan...

Ya Allah rasa best sangat dok kat kampung...tenang, segar semua ada. Seminggu juga la kami suami isteri lepak kat kampung. Hari ni baru balik ke tempat mencari rezeki. Sebenarnya nak balik KL semalam tau haha....pakaian semua dah siap kemas dah masuk beg. Lepas tu masing-masing tak nak bersiap, dok lemau, dok bermalas-malasan tak nak bergerak....dok nanti la kejap lagi, nanti la kejap lagi...lastly tak jadi balik sebabnya tak puas dok kampung hahaha. Nasib baik hari ni jadi balik....kalau dok layan malas aku rasa tak balik lagi ni.

Setiap kali nak balik ke KL macam ni la dok bermalas-malasan tak kira la time raya ke tak...tapi tak pernah layan sebab kena kerja kan. Ni sebab masing-masing masih bercuti...isnin depan baru start kerja so sekali sekala layan je la kemalasan tu hehe....bila lagi kan. 

Kenapa tak balik KL hujung minggu ni je???? Sebabnya kami ada tanggungjawab lain yang perlu diuruskan iaitu bisnes. Semoga dimurahkan rezeki dapat buat bisnes secara sepenuh masa lepas ni....Amin :)

4 comments:

  1. Selamat hari raya nik. Hehe insyaALLAH semoga bisnes terus maju jaya...aamiin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam...selamat hari raya kak...terima kasih hehe...

      Insya Allah doakan ye...akak pun semoga terus maju jaya dalam apa jua urusan....amin :)

      Delete
  2. Selamat hari raya..semoga ada rezeki utk raya bertiga tahun depan..insyaAllah :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails