24 July 2015

Dalam Kereta Pun Bolehhhhh

Assalamulaikum...

Aku sebenarnya jenis sempoi je orangnya...walaupun ada yang tak rapat dengan aku ingatkan aku ni jenis complicated. Kawan-kawan yang rapat kenal sangat aku macam mana...sempoi dan giler giler dulu, kini, dan selamanya kikiki. Tegas tak semestinya tak sempoi betul tak hehe...sebab tu la suami aku suka aku...katanya la :)

Ya ada sesetengah perkara aku memang cerewet...tapi bukan cerewet saje saje tau ada sebabnya. Contohnya lipat baju mesti kemas dan sama tepi kiri kanan...susun barang mesti elok teratur...pantang kalau buat kerja cincai, buat kerja mesti complete dan seumpamanya..

Salah satu perkara yang aku tak kisah adalah pasal makan...di mana-mana saje pun boleh asalkan bukan depan toilet atau depan longkang busuk hahaha. Aku bab makan memang fleksible...dalam kereta pun boleh tak payah nak tempat yang proper nak meja kerusi bagai. Asalkan masuk perut kenyang ok settle :D




Kawan-kawan aku selalu gelak...diaorang cakap "kau ni kan memang la hahaha......."

Selalu kalau on the way pergi kerja pagi, kebetulan bawa bekal confirm aku dah ngap dalam kereta...ye la kan jalan jem kereta gerak slow macam siput, kadangkala tak gerak so sempat la makan. Sampai ofis dah tak payah nak makan...boleh buat kerja lain. Nampak tak penjimatan masa di situ.

Balik kerja pun kalau lapar giler aku makan jugak dalam kereta hehe...tak tahan woooo terutamanya kalau balik lepas jam 6 petang...hazabedah jemnya kat federal highway tu. Selalunya kalau takde makanan kat rumah aku dah siap siap beli kat area ofis. Tak sempat sampai rumah dah habis makanannya. Pergi balik kerja jemnya bukan setengah jam...kadangkala dekat sejam, kadangkala sejam setengah...dua jam pun pernah oiiiiii tapi jarang la..

Kalau tengah laju tak pernah la makan bahaya hehe...time jem takpe la dah gerak memang slow giler kan, tahap slow tak payah tekan minyak, jaga brek je. Kalau time tak bergerak tu kau nak mekap...nak belit tudung pun sempat tau.

Apa yang aku selalu makan dalam kereta???? Haaa macam-macam...pernah makan nasi, bihun goreng, mee goreng, kuih, roti canai, burger, kfc hehe. Makan makanan yang senang dimakan la kan...takde la nak makan sup ke tomyam ke ada jugak bekas terlangkup nanti kan. Tapi aku tak tau la kot korang ada buat hehe.

Motif update? Saje nak share kenapa aku susah nak stress...ini la salah satu jawapannya. Jangan rumitkan benda mudah okey...itu je :)

P/S: Ini entry lama tapi tak la lama sangat....godek-godek blog rupanya ada yang dah siap tapi lupa nak publish....nasib baik tak berkulat kat dalam draft box tu...

22 July 2015

Salam Aidilfitri dan Cerita Hari Raya

Assalamualaikum....

Salam 6 Syawal dan selamat hari raya kepada rakan-rakan yang beragama islam....belum terlambat lagi kan ucapan tu hehe. Sebelum ni tak sempat nak ucap...senang cerita tak sempat nak update kat sini...

Macam mana raya korang? Seronok? Aku seronok giler sebab seminggu aku kat kampung tau spend masa dengan keluarga....seronok sebab tahun ni adalah kali ketiga beraya bersama suami tercinta walaupun masih berdua. Ada rezeki nanti dapat la raya bertiga berempat berlima kan...insya Allah masanya akan tiba cuma tak tau bila. Semua tu rahsia Allah....aku percaya sepenuhnya rezeki kami ada cuma bahagian tu Allah simpan dulu....Dia bagi rezeki lain dulu kat kami....ada hikmahnya...

Alhamdulillah balik raya ni takde sorang pun tanya walaupun jumpa ramai sedara mara dan orang kampung. Alhamdulillah...Alhamdulillah....Alhamdulillah. Kalau tanya pun kami takde jawapan...korang doakan yang baik-baik je okey...

Sebelum melencong jom kita kembali ke topik hari raya. Aku balik kampung hari Khamis iaitu sehari sebelum raya...Alhamdulillah tak makan jem haha kalau tak jenuh jugak nak sampai. Sebelum ni pun aku selalu balik sehari sebelum raya sebab time tu kan orang dah ramai balik kampung...so aman damai sikit jalan. Sempat la buka puasa kat rumah.

Lepas buka puasa rehat-rehat dan terus masak untuk makan hari raya esoknya. Kami sekeluarga menjamu tetamu dengan roti jala, kari ayam, nasi hujan panas, ayam masak merah, daging masak kurma, dan segala kek serta kuih raya. Puas hati la licin semua makanan...

Ya Allah rasa best sangat dok kat kampung...tenang, segar semua ada. Seminggu juga la kami suami isteri lepak kat kampung. Hari ni baru balik ke tempat mencari rezeki. Sebenarnya nak balik KL semalam tau haha....pakaian semua dah siap kemas dah masuk beg. Lepas tu masing-masing tak nak bersiap, dok lemau, dok bermalas-malasan tak nak bergerak....dok nanti la kejap lagi, nanti la kejap lagi...lastly tak jadi balik sebabnya tak puas dok kampung hahaha. Nasib baik hari ni jadi balik....kalau dok layan malas aku rasa tak balik lagi ni.

Setiap kali nak balik ke KL macam ni la dok bermalas-malasan tak kira la time raya ke tak...tapi tak pernah layan sebab kena kerja kan. Ni sebab masing-masing masih bercuti...isnin depan baru start kerja so sekali sekala layan je la kemalasan tu hehe....bila lagi kan. 

Kenapa tak balik KL hujung minggu ni je???? Sebabnya kami ada tanggungjawab lain yang perlu diuruskan iaitu bisnes. Semoga dimurahkan rezeki dapat buat bisnes secara sepenuh masa lepas ni....Amin :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails