17 February 2015

Sup Tulang Simple

Assalamualaikum...

Okey nak belanja resepi lagi....kali ni sup tulang plak tapi simple je yang penting sedap hehe. Puji masakan sendiri...ye la nak tunggu korang puji memang tak la kan haha. Simple simple pun jangan plak buat sambil pejam mata...nanti sup ke mana korang plak masuk hospital sebab melecur.

Syhhhhh ini resepi tahun lepas ye...masa ni first time buat sup tulang. Sebenarnya tulang ni bawa dari kampung...so dah masak siap-siap guna pressure cooker sebab rumah kat KL takde. Kalau guna periuk biasa jenuh juga nak tunggu empuk. Senang sampai KL tinggal masak macam masak sup ayam je sebab tulang dah empuk kan. Ok tak payah cakap banyak...jom tengok resepinya...




Bahan-bahan:
- 1kg tulang lembu
- 5 ulas bawang merah (dihiris)
- 3 ulas bawang putih (dihiris)
- 1 inci halia (dihiris)
- 1 bunjut sup tulang (saya guna khas untuk sup tulang...jenama tak ingat dah)
- 1 sudu besar rempah sup 
- 2 biji kentang (dipotong)
- Daun sup (dihiris)
- Bawang goreng
- Sedikit minyak masak
- Garam

Cara Memasak:
1. Di dalam periuk tumiskan bawang merah, bawang putih, halia, rempah sup yang dibancuh dengan sedikit air. Tumis hingga wangi dan terbit minyak.
2. Masukkan air ke dalam periuk, sup bunjut tulang, kentang, dan tulang lembu tadi. Masak sehinnga kentang empuk. Tak perlu tunggu lama sebab tulang awal-awal dah masuk pressure cooker.
3. Masukkan garam secukup rasa dan sedia untuk dihidangkan.
4. Semasa hidang taburkan daun sup dan bawang goreng.


Haaaaa senangkan...korang yang baru nak belajar masak tu boleh cuba ni. Sekian :)

16 February 2015

Roti Canai Dalam Kereta

Assalamualaikum...

Dok godek-godek handphone sebab nak clearkan gambar...kesian handphone tu sampai dah penuh memori hehe. Aku jumpa gambar niiiiiiiiiiiii....haaaa bawah tu...




Mula-mula tu macam tak nak update rasa macam ntah apa-apa...rasa macam ek eleh ini pun nak update kat blog haha. Tapi bila fikir balik arghhh update je la buat kenangan pada hari tua gitu hehe...untuk tatapan suami dan anak-anak (anak belum ada insya Allah ada nanti)...dan juga untuk tatapan diri sendiri...

Selalu kot makan dalam kereta tapi itu first time aku makan roti canai. Selalunya makan kuih, roti, ayam goreng, nasi goreng, dan lain-lain makanan yang senang dimakan. Ye la aku kan superwoman kadangkala tak sempat nak makan kat rumah atau kat kedai sebab kejar masa hehe...

Masa ni aku lapar giler...dalam perjalanan balik kerja dengan hujan yang lebat giler dan jalan pun jem giler kat federal highway. Rancangnya nak balik makan kat rumah tapi lambat lagi nak sampai rumah. Perut ku dah tunjuk perasaan berdondang sayang sambil mencakar dinding usus.

Mula tu dok pandang-pandang jeling-jeling je roti canai kat seat sebelah...sambil pujuk hati supaya bersabar. Tapi hati mana yang mampu menahan sabar weh hehe. Akhirnya ambik, letak atas riba, buka, dan makan. Habis dua keping...satu roti canai, satu lagi roti telur. 

Kenyang perut suka hati...ok bye :)

11 February 2015

Makan di Ana Ikan Bakar Petai, Bangi

Assalamualaikum...

Fuhhhh tiup habuk dulu tapi takde la berhabuk mana pun. Okey nak update cerita tahun lepas hehe ampunkan daku asyik update cerita tahun lepas je...takde cerita baru ke????

Ada tapi tengah queue....sabar itu separuh daripada iman (tiba-tiba) :D

Aku tengah nak clearkan memory handphone ni sebab dah dapat notification tiga empat hari lepas yang memory dah full. Macam mana tak full dah kerjanya asyik nak ambik gambar je...nasib baik tak kena ludah dengan kamera handphone ni. Tapi takde la selfie aje sepanjang masa...ada la macam-macam gambar ambik. Kalau aku transfer ke laptop nanti aku lupa nak update kat blog...so yang mana ada dalam handphone semuanya belum update... lepas update aku terus delete la. Gambar-gambar berkaitan bisnes pun boleh tahan banyak ni...

Owh melalut panjang plak mukadimahnya...tahun lepas aku dan suami berdua je pergi makan kat Ana Ikan Bakar Petai kat Bangi tu...nak gi jauh malas plak. Paling jauh kitaorang pergi makan seafood ialah kat Melaka...maksudnya ke sana semata-mata untuk makan lepas tu terus balik...lepas tu terbongkang hehe. Tapi yang kat Melaka tu tak blah betul la...makan berdua je tapi macam makan berlima. Meja sebelah kiri kanan depan dah bertukar orang...tapi kitaorang masih kat situ tak bangun-bangun...

Bulan lepas pun ada juga pergi makan-makan kat Ana Ikan Bakar Petai tu...bukan berdua la tapi dengan family in law. Selalu makan berdua je...bulan lepas makan ramai ramai memang syok la dan order pun banyak. Makan tak ingat dunia hehe...takpe suami yang belanja. Gambarnya tak ambik sebab masing-masing dah kebulur...makanan sampai je terus ngap. Aku la yang paling kebulur sebab lepas habis kelas malam...balik rumah ambik suami terus ke Bangi. Lapar campur penat campur mengantuk...tapi lepas makan terus hilang semua tu haha...cerah bersinar biji mata... 

Okey jom la jamu mata dengan gambar tahun lepas...makan berdua je so sikit je la...nampak macam sikit tapi termenung juga nak habiskan hehe....


Ikan siakap masak tiga rasa ke sweet sour ntah...lupa dah...asalkan ikan siakap masak apa pun aku bedal sebab favourite ni...

 Sotong goreng celup tepung itu satu kewajipan...

 Tomyam campur saje buat kuah....padahal takde pun takpe...

 Sementara tunggu ikan dan sotong siap dimasak...kita makan keropok lekor dulu...

Haaaa ni menu wajib...kalau makan kat mana-mana tengok menu ada kerabu mangga mesti order...


Alhamdulillah syukur atas nikmat makan ni...kenyang. Harganya dalam RM80 lebih kot kalau tak silap aku la...entah lupa. Tapi seriously memang sedap dan tempat makan pun best. Tapi kan lepas makan kat Ana Ikan Bakar Petai ni aku ada hati lagi nak lepak kat Restoran Kelisa sebab nak makan pisang goreng cheese...

Hummm takdenya sebab dah kenyang giler...tak larat la nak makan lagi kang pecah perut padan muka haha. Singgah jugak la tapi bungkus je bawa balik makan kat rumah....sebabnya aku dah lama teringin nak makan pisang goreng cheese tu. Okey entry pisang goreng cheese ada kat sini...klik SINI ye...

Ada tempat makan best-best nanti aku update lagi...kadang-kadang tu dah habis makan baru teringat pasal gambar. Dah takde gambar nak update macam mana kan...boleh tu boleh tapi tak syok la cerita pasal makan itu makan ini tapi gambarnya takde...

Okey jumpa lagi....tataaaa :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails