31 December 2014

Daging Masak Black Pepper

Assalamualaikum...

Aku update resepi lagiiiiiii...sila jangan muntah hahaha. Ini pun entri tertangguh jugak ni...aku lupa dah bila aku masak daging black pepper ni...ini daging korban masa raya haji hari tu...yang pasti raya tahun ni la bukan tahun lepas ye. Tak kisah la yang penting update kan....gitu. Aku punya resepi simple je tak banyak bahan pun...nama lagi resepi campak campak kan.

Okey tak nak cakap banyak....jom tengok bawah.




Resepi Daging Masak Black Pepper a.k.a Daging Masak Lada Hitam

Bahan-bahan A:
-  300 gram daging (dipotong nipis) atau suka hati la nak banyak mana hehe
-  1 labu bawang besar (dipotong gelang)
-  3 sudu makan sos lada hitam
-  1 sudu makan lada hitam (ditumbuk kasar)
-  1 biji kentang (dipotong empat)
-  Garam (sekiranya perlu)

Bahan-bahan B (bagi menumis):
-  3 biji bawang merah (ditumbuk)
-  2 ulas bawang putih (ditumbuk)
-  1 biji cili merah (dihiris)

Cara-cara:
1.  Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga layu.
2.  Masukkan daging, lada hitam, sos lada hitam dan kentang. 
3.  Kacau rata dan masukkan sedikit air. Biarkan sehingga daging dan kentang empuk. 
4.  Masukkan bawang besar dan kacau seketika sehingga sedikit layu.
5.  Tutupkan api dan sedia untuk dihidangkan. 

Nah nampakkkkk.....senang je kan. Sebenarnya kan kalau korang tak nak letak kentang pun takpe...boleh ganti dengan tomato. Hiasan pun boleh buat macam-macam...tabur hirisan daun bawang ke...hirisan daun celery ke...suka hati la asalkan bukan daun ketum. Bawang besar tu pun letak banyak sebab aku memang suka makan bawang besar gaul dengan nasi.

Jumlah air pun suka hati nak letak banyak mana...satu baldi pun boleh. Aku suka letak lebih sikit sebab nak kuah lebih. Ada sesetengah orang dia suka kuah sikit dan pekat....terpulang kepada citarasa masing-masing. 

Okey selamat mencuba. Jangan letak air satu baldi ye haha nanti jadi daging black pepper banjir plak...tataaaaa ^_^

4 comments:

  1. Makanannya pasti enak. jadi pengen nyoba

    ReplyDelete
  2. daging black pepper? suka..suka..nampaknya boleh try resipi nih

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails