31 December 2014

Terima Kasih...Semoga Murah Rezeki

Assalamualaikum...

Sesi mengupdate entri basi lagi hehe...tapi takde la basi sangat kan sebab kejadiannya masih dalam bulan ni. Aku suami isteri ada order cheezy sauce ni dari kawan suami aku. Malam 13hb Disember suami keluar la pergi ambik kan dekat area rumah kawan dia tu....sekali kau dia bagi free je. Bukan setakat cheezy sauce powder tu...tapi dapat free mashed potato powder sekali.

Feveret aku kot benda ni...setiap kali pergi KFC pun wajib order cheezy wedges...lagi best bila ada pekerja yang tak kedekut letak cheezy sauce ni banyak banyak kat atas tu. Ada ni senang rasa nak makan cheezy wedges buat je sendiri...potong kentang lepas tu goreng...letak cheezy sauce dah siap boleh ngap. Makan dengan ayam goreng pun sedap...atau apa-apa je la yang korang suka. Tak pernah wujud peraturan cheezy sauce ni mesti makan dengan apa....nak cicah dengan durian pun boleh itu pun kalau korang selera la hahaha.




Berbuatlah kebaikan dalam dunia ni tak kira walau sekecil mana sekalipun. Mungkin kebaikan itu akan menolong kita lima tahun, sepuluh tahun akan datang...atau saat akhir hayat kita. Siapa tahu kan dengan izin Allah swt semua jadi.

Okey untuk Jay dan isteri, kami doakan korang murah rezeki, panjang umur dan bahagia selalu.

Daging Masak Black Pepper

Assalamualaikum...

Aku update resepi lagiiiiiii...sila jangan muntah hahaha. Ini pun entri tertangguh jugak ni...aku lupa dah bila aku masak daging black pepper ni...ini daging korban masa raya haji hari tu...yang pasti raya tahun ni la bukan tahun lepas ye. Tak kisah la yang penting update kan....gitu. Aku punya resepi simple je tak banyak bahan pun...nama lagi resepi campak campak kan.

Okey tak nak cakap banyak....jom tengok bawah.




Resepi Daging Masak Black Pepper a.k.a Daging Masak Lada Hitam

Bahan-bahan A:
-  300 gram daging (dipotong nipis) atau suka hati la nak banyak mana hehe
-  1 labu bawang besar (dipotong gelang)
-  3 sudu makan sos lada hitam
-  1 sudu makan lada hitam (ditumbuk kasar)
-  1 biji kentang (dipotong empat)
-  Garam (sekiranya perlu)

Bahan-bahan B (bagi menumis):
-  3 biji bawang merah (ditumbuk)
-  2 ulas bawang putih (ditumbuk)
-  1 biji cili merah (dihiris)

Cara-cara:
1.  Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga layu.
2.  Masukkan daging, lada hitam, sos lada hitam dan kentang. 
3.  Kacau rata dan masukkan sedikit air. Biarkan sehingga daging dan kentang empuk. 
4.  Masukkan bawang besar dan kacau seketika sehingga sedikit layu.
5.  Tutupkan api dan sedia untuk dihidangkan. 

Nah nampakkkkk.....senang je kan. Sebenarnya kan kalau korang tak nak letak kentang pun takpe...boleh ganti dengan tomato. Hiasan pun boleh buat macam-macam...tabur hirisan daun bawang ke...hirisan daun celery ke...suka hati la asalkan bukan daun ketum. Bawang besar tu pun letak banyak sebab aku memang suka makan bawang besar gaul dengan nasi.

Jumlah air pun suka hati nak letak banyak mana...satu baldi pun boleh. Aku suka letak lebih sikit sebab nak kuah lebih. Ada sesetengah orang dia suka kuah sikit dan pekat....terpulang kepada citarasa masing-masing. 

Okey selamat mencuba. Jangan letak air satu baldi ye haha nanti jadi daging black pepper banjir plak...tataaaaa ^_^

30 December 2014

Roti Jala Lembut dan Sedap

Assalamualaikum...

Aku dah mula nak update entri tertangguh ni hehe. Mood untuk update blog dah datang balik kan...maklum la musim banjir kat pantai timur...tapi dengan aku yang kat Kuala Lumpur ni banjir sekali dok fikirkan keluarga kat kampung. Ini entri kedua aku selepas banjir dah surut kat rumah...entri sebelum ni panjang lebar aku dok cerita pasal banjir dan juga perasaan aku....boleh baca kat SINI 

Bila cek handphone rupanya ada gambar yang aku belum update...bukannya update gambar semata-mata tapi dengan ceritanya sekali la. Ramai dah pakat dok menanya aku pasal resepi roti jala ni...meh haaaa nak bagitau. Dalam entri ni ada dua gambar tapi pada masa yang berbeza...senang letak sekali terus dalam ni hehe.

Gambar bawah ni aku buat masa potluck kat ofis iaitu pada 17 Disember 2014. Kiranya celebrate la sempena semester dah habis...kerja semua dah siap...paper exam semua dah tanda...so bila makan makan ni boleh la release tension kan. Mana tak sihat sejahtera semua kikikiki....makan aje. Penat kau aku menjala sampai rabak mata...jam empat pagi baru siap....tapi takpe la bukan selalu kan. Lepas tu aku buat kari ayam ada la satu kuali besar hehe.


Gambar bawah ni plak yang aku buat beberapa minggu sebelum yang atas tu....tak ingat bila.



Roti jala ni serius lembut dari pagi sampai ke malam tau. Aku ambik resepi ni kat blog http://aziejaya.blogspot.com/ . Selalu jugak la aku skodeng blog beliau time bosan tak tau nak masak apa. Laku aku berniaga hari tu...roti jala dengan kari ayam semua licin. Kawan-kawan dok ulang ambik sampai ada yang bawa balik rumah hehe. Jom tengok resepinya kat bawah ni.

Resepi Roti Jala Lembut dan Sedap

Bahan-bahan:
3 cawan tepung gandum
2 1/2 sudu besar minyak masak...atau nak letak butter pun boleh
1 sudu kecil garam
1 biji telur
3 cawan air / santan / susu segar / susu sejat (aku campur 2 cawan air dan 1 cawan susu sejat...mana-mana la yang korang suka)
Sedikit pewarna kuning

Cara-cara:
Campurkan semua bahan di atas dan pukul hingga sebati. Aku guna blender je malas nak bawa keluar mixer. Masa adunan yang terakhir tu mati kau blender aku haha sebab panas....ye la buat banyak kan sepatutnya guna mixer la. Lepas dah sejuk blender tu hidup balik...dan aku sambung lagi.

Kalau nak tau adunan tu dah ngam dah ok dah boleh dijala...cuba masukkan sikit ke dalam acuan. Kalau keluarnya elok tak putus putus maknanya korang dah boleh siap sedia untuk tebar jala. Kalau pekat sila tambah air....tapi jangan cair sangat tau so agak agak je la. Kalau keluar cantik macam shower dalam bilik air tu maknanya dah boleh dijala la tu.

Aku guna Slant Fry Pan iaitu non-stick pan untuk masak roti jala tu...kejap je dah masak...kalau terlebih masa sikit pun roti jala tu tak hangit atau tak garing berbanding kuali lain yang aku guna sebelum ni. Tak perlu dibalikkan...dah masak terus angkat dan gulung. Slant Fry Pan pun aku ada jual jugak.

Ada orang tanya macam mana aku buat roti jala yang nampak halus jalurannya. Aku guna acuan yang jenis botol tu....kena tebuk sendiri lubang kat muncung dia...so kita boleh control jumlah adunan yang keluar. Nak jalur besar buat lubang besar...aku gunting sikit je muncung so lubang tu jadi kecik tu yang hasilnya roti jala aku jadi macam tu hehe...ok acuan roti jala tu pun aku ada jual harga RM5 je satu. Nanti aku update gambarnya kat blog aku lagi satu tu http://ai-inspire.blogspot.com/

Okey uolsss selamat mencuba.

29 December 2014

Keadaan Banjir di Kelantan Kini dan Perasaan Aku

Assalamualaikum...

Sebelum tu nak bagitau...ini entri yang super panjang...harap tak jemu baca ye :)

Tengah malam ni baru aku dapat kekuatan untuk update blog...lepas last aku update tu langsung tak buka blog dah...takde mood. Aku banyak tengok facebook dan whatsapp je untuk mengikuti perkembangan banjir di Kelantan.

Risau runsing resah gelisah dalam diri hanya Allah swt yang tahu. Rumah dilanda banjir lepas tu terputus hubungan dengan keluarga di kampung. Bertambah risau sebab ini banjir yang paling buruk selama tiga puluh tahun aku hidup.

Hari Rabu 24 Disember...bandar Pasir Mas dah dinaiki air petang tu. Jarak bandar dengan rumah aku lebih kurang dalam lima kilometer kot...agak agak je la. Lepas tu kampung kampung yang berdekatan dengan bandar dah digenangi air malam tu.

Esoknya Khamis 25 Disember 2014 air makin naik di kawasan bandar dan kampung berdekatan. Air sungai Kelantan hampir melimpahi benteng di bandar....benteng sungai kat bandar Pasir Mas tu agak tinggi jugak la. Tengahari tu kampung sebelah kampung aku dah mula dinaiki air....dalam plak tu. Kawan-kawan aku yang tinggal kat situ bagitau tak pernah sampai dalam macam tu.

Malam tu dekat jam sembilan...aku call rumah kat kampung. Kakak aku bagitau air dah sampai kat kampung kitaorang...dah ada kat depan rumah jiran yang jaraknya dalam enam buah dari rumah aku...ok rumah kat situ dekat dekat. Cakap tu je la sebab semua tengah sibuk mengemas kat dapur...tak sempat nak cakap panjang. Barang-barang yang berat semua dah angkut petang lagi...tinggal yang lain lain je la tak angkut. Rumah aku kat dapur rendah...bahagian ruang tamu tinggi.

Sambil tu ada dok dapatkan update dari kawan-kawan kat facebook. Dalam jam sebelas malam kot aku call balik tu dah tak dapat....call talian tetap rumah...call handphone semua tak dapat dah. Tengok kat facebook kawan-kawan pun sama dah tak dapat hubungi keluarga mereka. Lepas tu dapat tau bekalan elektrik juga dah diputuskan. Oh myyyyyy makin risau!!!!!!!!

Air plak naik dengan mendadak...dalam setengah jam air dari buku lali boleh naik sampai paras lutut. Kami adik beradik sepupu apa semua tak tidur malam tu. Kawan-kawan aku pun sama sibuk dok bertanya khabar dan dapatkan apa-apa update kat facebook. Hilang rasa mengantuk hilang selera makan. Pagi esoknya baru aku tidur...risau memikirkan apa nasib keluarga aku...dah makan ke belum..tidur kat mana...kalau air naik lagi tengah malam tu masuk ke dalam rumah macam mana...sejuk ke mereka...dengan gelapnya takde elektrik.

Jumaat 26 Disember awal pagi tu kakak aku ada sms adik...dia bagitau air dah penuh kat ruang dapur. Lepas tu sepupu aku bagitau keluarga aku dok rumah makcik aku kat sebelah rumah je....sebab rumah makcik tu dua tingkat so dok tingkat atas la. Bahagian bawah air dah paras betis padahal rumah makcik aku tinggi jugak bahagian bawah kena naik tangga. Ya Allah makin risau. Rumah aku plak sikit lagi air nak cecah masuk ke bahagian atas iaitu ruang tamu.

Petang tu kakak aku sms lagi kata air makin naik. SMK (A) Lati yang dekat dengan rumah kami dah lebih kurang tiga ribu mangsa kat sana masa tu....dengan makanan takdenya. Tak boleh bayangkan bagaimana keadaan bayi, kanak-kanak, orang tua, orang sakit yang tinggal kat sana. Lepas tu ada lagi mangsa-mangsa banjir yang terperangkap dalam rumah sendiri....terutamanya rumah yang bahagian kampung belah dalammmm tersorok. Macam rumah aku betul betul tepi jalan utama...so boleh nampak bot dok meronda dan bawa mangsa ke pusat pemindahan.

Hari Jumaat tu la baru dengar khabar berita dari kampung...tu pun melalui sms dapat la dua tiga kali sehari berita...nak sampai pun lambat sms tu...ye la line sangat teruk kan....kira kalau sms masuk tu alhamdulillah syukur dah. At least boleh tau keadaan kat sana macam mana. Ada kawan-kawan aku yang dah tiga empat hari tak dapat berhubung dengan keluarga mereka.

Hari Sabtu 27 Disember...dapat info air naik lagi...hummm perasaan aku tak perlu diulang lagi...sama je macam kat atas. Siang malam dok doa semoga banjir cepat surut. Setiap kali bot lalu mesti penuh dengan mangsa yang nak dihantar ke pusat pemindahan. Keluarga masih kat rumah makcik aku....tapi mereka semua dah bersiap sedia untuk pindah.

Kat rumah pakcik aku yang selang dua buah rumah dari rumah aku plak air dah sampai paras lutut kat ruang tamu...lagi risau. Kat halaman rumah dah melebihi paras kepala...so mereka tak boleh nak keluar ke rumah makcik aku walaupun dekat sangat. Setiap kali bot lalu jerit panggil tapi penuh dah tak muat.

Tengahari tu kakak aku sms bagitau keadaan paras air bertahan...tak naik dah...so mereka masih kat rumah makcik. Serba salah nak pindah sebenarnya dengan sepupu aku isterinya baru habis pantang. Anak tiga kecik lagi umur dekat dekat...dengan pusat pemindahan padat giler hari tu dah sampai lebih kurang lima ribu orang...sampai kena tidur kat kaki lima....dengan makanan tak cukupnya. Tapi kalau keadaan mendesak sangat memang la kena pindah kan....takkan nak duduk rumah lagi huhu. 

Petang tu dapat info dari sepupu banjir dah surut sikit...ok aku pun rasa lega sikit. Surut lebih kurang dalam tiga empat inci gitu la...ok la sikit pun at least ada penurunan.

Hari Ahad 29 Disember...dapat info lagi yang air dah surut banyak. Banyak pun takde la tinggal paras buku lali hehe...depan rumah lebih kurang paras paha ke pinggang gitu la kot...okey la dari sebelum dah lebih kurang paras hidung aku. 

Dapat info dari kawan-kawan pun kebanyakan tempat di sekitar Pasir Mas air dah surut...tinggal sikit je kiranya dah nampak jalan...tapi rumah aku belum lagi...tapi dah syukur sangat sangat. Ada penduduk yang dah balik ke rumah...ada yang dah boleh keluar beli makanan. Bantuan banjir pun dah banyak sampai....alhamdulillah syukur Ya Allah. 

Sebelum ni ramai yang berlapar tak sanggup aku dengar. Kawan aku sendiri nak buat susu anak pun takde air bersih. Kanak-kanak ramai dok menangis sebab lapar. Orang tua yang dah uzur terpaksa tidur berlantaikan simen tanpa alas tanpa selimut....ada yang berpakaian lembap. Kita yang kat rumah pun kalau hujan berselimut kadangkala masih terasa sejuk di kulit. Okey la tak nak hurai panjang lebar pasal tu. Hanya mereka yang mengalami tahu dan faham keadaan yang dilalui.

Hati ni dah meronta nak balik...tapi apakan daya tak boleh balik. Banyak jalan masih tutup. Lagipun kat Pahang dan Terengganu banjir juga...dengan LPT naik airnya...kat Kelantan pun sangkut kat Kuala Krai. Aku yang memiliki kenderaan ringan ni kena la bersabar dulu huhu.

Okey kawan-kawan doakan setiap negeri yang dilanda banjir ni semoga keadaan akan segera pulih seperti biasa. Hummm tak dapat bayangkan keadaan mereka...ada yang kehilangan ahli keluarga, hilang tempat tinggal sebab ada rumah yang hilang terus hanya tinggal tapak je, yang kehilangan harta benda. Ya Allah sangat hebat dugaan untuk mereka. Harap ada sinar yang menanti lepas ni. Setiap ujian dan dugaan adalah tanda Allah sayang pada kita. Tabahlah.



24 December 2014

Segmen 12 Jam Bloglist #12 Mialiana.com

Assalamualaikum...

Salam pagi Rabu...nak balik kampung tak dapat kan so meh la kita join segmen...dah lama kot aku tak join benda benda macam ni....uolssss jom sama sama kita meriahkan Segmen 12 Jam Bloglist #12 Mialiana.com ni.

Sebelum tu jom kita sama sama doakan semoga mereka yang sedang dilanda bencana berada dalam lindungan Allah swt. Semoga dipermudahkan juga urusan pihak penyelamat dalam memberi bantuan kepada mangsa yang terlibat...amin.


Segmen 12 Jam Bloglist #12 Mialiana.com

Pencarian bloglist bagi bulan Januari dan Februari 2015 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 24 Disember 2014, iaitu tepat jam 10.30 pagi sehingga 10.30 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #12 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Disember 2014.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

23 December 2014

Tutorial Cara Letak Top Commentator Bulanan

Assalamualaikum...

Syok weh dah la cuti lepas tu hujan plak memang dok rumah je la...sepatutnya esok balik kampung. Husband pun dah ambik cuti tiga hari...kereta pun dah siap servis semua tapi apakan daya air sungai Kelantan makin naik. Gua Musang pun dah banjir lepas tu jalan tutup tak boleh lalu...nak balik ikut Gerik, Perak boleh je tapi tu la risau nak balik ke Pasir Mas takut air naik tengah jalan huhu.

So far kat kawasan Jeli masih okey. Nak ke Pasir Mas melalui Rantau Panjang sah la tak boleh sebab kawasan tu banjir...nak ikut jalan Tanah Merah pun tak berani sebabnya jalan tu kadangkala naik air juga. Malam tadi call mak cakap lusa nak balik kampung...terus dijawabnya "tak payah balik la air makin naik ni...kang tak pasal pasal sangkut tengah jalan kena patah balik KL...dok rehat kat rumah je la". Sebagai anak yang patuh aku akur hahaha...

Tujuan utama update nak share tutorial cara letak komentator bulanan di blog...tapi panjang plak aku membebel. Permulaan dulu aku guna top commentator secara keseluruhan tu tapi macam tak best plak tak adil untuk yang lain...sebabnya pengomen yang komen awal awal dulu la selalu dok atas kan. Lepas tu aku guna widget top commentator bulanan...lama juga guna tu tapi aku tak tau kiraan tu dari bila ke bila sebabnya dekat coding just letak nama bulan je contoh Disember. Lepas tu hari ni aku godek lagi dan terjumpa tutorial baru...widget commentator bulanan tapi kita boleh masukkan date dari bila ke bila...menarik.

Hoiiiii bila nak bagi tutorial cara letak top commentator bulanan???? Asyik dok potpet potpet dari tadi...okey tengok bawah ye hehe...

1. Log in blogger.com macam biasa.
2. Dari Dashboard ===> Layout ===> Add gadget ===> HTML/Javascript.
3. Okey copy code di bawah ni ye.

<script type="text/javascript">
function getYpipe(feed) {
document.write('<ol>');
var i;
for (i = 0; i < feed.count ; i++)
{
var href = "'" + feed.value.items[i].link + "'";
if(feed.value.items[i].link == "")
var item ="<li>" + feed.value.items[i].title + "</li>";
else
var item = "<li>" + "<a href="+ href + '" target="_blank">' + feed.value.items[i].title + "</a> </li>";
document.write(item);
}
document.write('</ol>');
}
</script>
<script src="http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.run?
YourBlogUrl=http://diarymissnick.blogspot.com 
&ExcludedNick1= Nik Azidah
&ExcludedNick2= Anonymous
&ShowHowMany=10
&ExcludeCommentsBefore=01-12-2014
&IncludeCommentsBefore=31-12-2014
&_callback=getYpipe
&_id=50b225c916b74b06779b9489abceef2a
&_render=json"
type="text/javascript"></script>

4. Paste ke dalam kotak HTML/Javascript tadi.
5. Lepas tu pandai pandai la edit ye letak url blog korang, nama admin, bilangan komen yang korang nak paparkan, dan juga tarikh kiraan dari bila ke bila. Tengok yang mana aku dah bold tu. 
6. Then save...settle!

Aku ambik tutorial ni kat blog http://www.azhafizah.com/ .....tq so much tau. Jom blogwalking secara berjemaah ke blog http://www.azhafizah.com/ ....tak rugi sebab blog beliau best okey!

Holiday Mood ON!

Assalamualaikum...

Hai uolssss apa khabar???? Hehe baru nak update blog kan...busy kat blog lagi satu maklum la baru buat kan so banyak benda nak kena update...tak bermakna aku lupakan yang ni...tempat jatuh lagi dikenang kan blog diarymissnick tetap di hati selamanya...

Alhamdulillah Jumaat lepas iaitu 19 Disember 2014 last bekerja...bukan last untuk selamanya ye...by the way aku tengah cuti semester sekarang ni....students cuti aku pun sibuk nak cuti jugak...harus la kan otak dengan badan nak kena rehat hehe...so masuk kerja balik pada 5 Januari 2015...

Banyak benda nak dibuat masa cuti ni....terutamanya boleh fokus pada bisnes dan juga rumah tangga...heaven uolssss jadi full time housewife ni walaupun hanya untuk dua minggu...ok la kan dari takde langsung hehe Alhamdulillah...kalau dah senang nanti boleh la kot dipertimbangkan untuk jadi full time housewife :)

Bila otak dan jiwa tenang ni nak update blog pun idea mencurah curah...lepas tu aku ada banyak masa untuk mengadap laptop...sebabnya kalau nak update blog aku kena dok sorang tak boleh ada orang lain hehe...pagi ni aku dah update dua post....satu kat blog ni dan lagi satu kat blog ai-inspire.blogspot.com....tengah malam tadi pun ada update...walaupun takde la kena perah otak bagai kan...tapi at least aku ada idea nak update apa.... 

Ok jumpa lagi....bye :)

19 December 2014

"Greatest Love Of All"

Assalamualaikum...

Malam ni saje nak share lagu favourite aku...."Greatest Love Of All" by Whitney Houston....dari dulu lagi dok suka sampai la sekarang...kalau buka Youtube memang dok ulang-ulang entah berapa kali tau haha...

------------------------------------------------------------------------------

I believe the children are our future
Teach them well and let them lead the way
Show them all the beauty they possess inside
Give them a sense of pride to make it easier
Let the children's laughter remind us how we used to be

Everybody's searching for a hero
People need someone to look up to
I never found anyone who fulfilled my needs
A lonely place to be
And so I learned to depend on me

[Chorus:]
I decided long ago, never to walk in anyone's shadows
If I fail, if I succeed
At least I'll live as I believe
No matter what they take from me
They can't take away my dignity
Because the greatest love of all
Is happening to me
I found the greatest love of all
Inside of me
The greatest love of all
Is easy to achieve
Learning to love yourself
It is the greatest love of all

I believe the children are our future
Teach them well and let them lead the way
Show them all the beauty they possess inside
Give them a sense of pride to make it easier
Let the children's laughter remind us how we used to be

[Chorus]

And if, by chance, that special place
That you've been dreaming of
Leads you to a lonely place
Find your strength in love

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails