20 September 2014

Chocolate French Toast

Assalamualaikum...

Alhamdulillah buat pertama kalinya sepanjang blogging, aku berjaya update resepi pada hari pertama ia disediakan....okey syabas untuk diri sendiri! Kalau aku tak update terus hari ni kan....confirm minggu depan, bulan depan atau pun tahun depan baru aku update tau...penyakit apakah ini???? Tu la orang kata kan bertangguh itu tak baik hehehe...

Hari ni sabtu...hari bersenang lenang berseronok di rumah...kalau sebelum ni aku mengajar part time hari sabtu....sekarang tiada lagi maka hati ku senang tidak perlu fikir tentang tugas ajar mengajar...cukup la mengajar lima kali seminggu je...weekend boleh spend time dengan kesayangan, mengadap blog, dan dapat berikan fokus yang lebih kepada bisnes....itu penting tau sebagai terapi untuk hidup bahagia :)

Pagi tadi aku sediakan roti je untuk breakfast kami suami isteri...dan minum teh blueberry panas panas hoho....roti bukan sebarang roti tau...jom tengok macam mana nak buat Chocolate French Toast ni...


 
 Celupkan roti dalam adunan


 Susun kepingan coklat di atasnya


Tutup dengan sekeping lagi roti dan tuang adunan di atasnya


Lepas tu goreng dan tadaaaa boleh makan


Bahan-bahannya:

6 keping roti
2 biji telur
1/2 cawan susu cair
1/2 sudu kecil gula
1/2 sudu kecil esen vanilla
Secubit garam
Kepingan coklat
1 sudu besar mentega / marjerin
Sedikit gula (untuk tabur)

Cara menyediakannnya:

1 - Campurkan telur, susu cair, gula, esen vanilla, dan garam dalam satu bekas. Pukul dan tuang sedikit daripada adunan ke dalam bekas lain. Celupkan roti dan susunkan kepingan coklat di atasnya.
2 - Tutup dengan sekeping lagi roti. Kemudian tuang adunan yang satu lagi di atasnya dan pastikan adunan tersebut menyaluti keseluruhan roti.
3 - Panaskan mentega dan goreng roti kedua-dua bahagian hingga kekuningan.
4 - Selepas itu angkat dan taburkan sedikit gula di atasnya.


Roti tu korang nak goreng kekuningan ke kecoklatan ke tak kisah....jangan sampai kehitaman itu dah hangit namanya...lepas tu potong dua bahagian la roti tu baru nampak coklatnya....bayangkan la roti yang kaya dengan coklat dan cair plak tu dalamnya...rasa lemak manis masin semua ada....senang cerita sedap la huhu...

Okey bye....selamat mencuba :)

4 comments:

  1. Wowww! Selalunya saya buat cheese toast je utk anak2.. lepas ni boleh cubalah choc toast nih.. tq dear for sharing! ♡♡

    ReplyDelete
    Replies
    1. Welcome sis...sharing is caring gitu hehe...

      Delete
  2. sedapnya.. menyelerakan... nak suruh mama buat la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sedap....buat la sendiri kikikikii :D

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails