21 September 2014

Ayam Masak Sambal Kicap

Assalamualaikum...

Ampunkan saya penunggu gua....tiga update berturut-turut semuanya pasal makanan hehe...ini yang semalam punya...sebelum dia basi baik la kita update cepat-cepat ye...

Malas nak cakap banyak, jadi jom kita tengok resepinya...



BAHAN-BAHANNYA:

- 500 gram ayam atau suka hati la nak banyak mana
- 1 biji tomato
- 3 sudu makan kicap manis
- 3 sudu makan sos tomato
- 1 sudu makan cili kisar
- Minyak untuk menggoreng ayam
- 1 cawan air
- 1 labu bawang besar (dihiris)
- 1 biji cili merah atau hijau (dihiris)
- 2 ulas bawang merah (ditumbuk)
- 2 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 1 inci halia
- 1 inci kulit kayu manis

CARA MENYEDIAKANNYA:

1. Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga masak (jangan biarkan garing).

2. Angkat ayam dan ketepikan. Tinggalkan sedikit minyak dan tumis cili kisar, cili hijau atau merah, bawang putih, bawang merah, halia, kulit kayu manis sehingga wangi.

3. Masukkan air, kicap manis, dan sos tomato. Biarkan sehingga mendidih.

4. Masukkan ayam, tomato, dan bawang besar. Gaul dan biarkan seketika. Angkat dan sedia untuk dihidangkan.


Ayam masak sambal kicap aku tu sebenarnya terlebih minyak sikit tu yang nampak berminyak kat tepi......ini salah satu versi resepinya la...sebenarnya aku ni jenis masak ikut campak je apa yang ada...kiranya sesuka hati je la asalkan jadi ayam masak sambal kicap kan....lebih kurang je sebenarnya cuma tambah atau kurangkan bahan je...sama juga macam masak ini Sayur Pak Choy Super Simple

Kat dapur kena kreatif baru la jadi....okey selamat mencuba :)

4 comments:

  1. Tu dia
    Terliur
    Tq for d resepi sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila masak hehehe....welcome sis :)

      Delete
  2. wowwwww...nak try resepi ni nanti...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails