21 September 2014

Ayam Masak Sambal Kicap

Assalamualaikum...

Ampunkan saya penunggu gua....tiga update berturut-turut semuanya pasal makanan hehe...ini yang semalam punya...sebelum dia basi baik la kita update cepat-cepat ye...

Malas nak cakap banyak, jadi jom kita tengok resepinya...



BAHAN-BAHANNYA:

- 500 gram ayam atau suka hati la nak banyak mana
- 1 biji tomato
- 3 sudu makan kicap manis
- 3 sudu makan sos tomato
- 1 sudu makan cili kisar
- Minyak untuk menggoreng ayam
- 1 cawan air
- 1 labu bawang besar (dihiris)
- 1 biji cili merah atau hijau (dihiris)
- 2 ulas bawang merah (ditumbuk)
- 2 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 1 inci halia
- 1 inci kulit kayu manis

CARA MENYEDIAKANNYA:

1. Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga masak (jangan biarkan garing).

2. Angkat ayam dan ketepikan. Tinggalkan sedikit minyak dan tumis cili kisar, cili hijau atau merah, bawang putih, bawang merah, halia, kulit kayu manis sehingga wangi.

3. Masukkan air, kicap manis, dan sos tomato. Biarkan sehingga mendidih.

4. Masukkan ayam, tomato, dan bawang besar. Gaul dan biarkan seketika. Angkat dan sedia untuk dihidangkan.


Ayam masak sambal kicap aku tu sebenarnya terlebih minyak sikit tu yang nampak berminyak kat tepi......ini salah satu versi resepinya la...sebenarnya aku ni jenis masak ikut campak je apa yang ada...kiranya sesuka hati je la asalkan jadi ayam masak sambal kicap kan....lebih kurang je sebenarnya cuma tambah atau kurangkan bahan je...sama juga macam masak ini Sayur Pak Choy Super Simple

Kat dapur kena kreatif baru la jadi....okey selamat mencuba :)

Sayur Pak Choy Super Simple

Assalamualaikum....

Salam ahad dan salam hujung minggu....hari ni kita update resepi lagi ye uolssss...ni yang semalam punya ni...sementara ia masih hangat baik kita update cepat-cepat...welllll u know me haha kalau tangguh kan entah bila nak update...

Semalam aku masak sayur pak choy kegemaran kami suami isteri.....tapi kali ni versi sangat simple nak mampuih....versi yang orang tak pandai masak pun boleh buat...aku selalu masak sayur ni tapi kali ni baru nak update....so lain kali aku update versi lain plak ye...versi letak black pepper, letak tepung jagung, letak ayam, dan lain-lain...

"Eleh sayur simple macam tu pun nak share resepi".....peduli la janji dapat makan hahaha...



BAHAN-BAHANNYA:

- Sayur Pak Choy
- 2 ulas bawang merah (tumbuk kasar)
- 2 ulas bawang putih (tumbuk kasar)
- 2 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar all-in-one seasoning Knorr

CARA MENYEDIAKANNYA:

1. Potong sayur pak choy kepada dua bahagian. Tak nak potong pun boleh tapi ceraikan ia satu satu. Basuh bersih dan toskan. Pastikan bahagian bawah pak choy yang bercantum tu dipotong ye.

2. Di dalam kuali, tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau. 

3. Kemudian masukkan sedikit air, sos tiram, dan all-in-one seasoning Knorr tadi. Masukkan sayur pak choy dan kacau rata sehingga sayur tu lembut.

4. Angkat dan hidangkan dalam pinggan.


Seeeeee!!! Senangkan yang tak pandai masak pun boleh buat....all-in-one seasoning ialah perencah secukup rasa ye....kalau guna tu dah tak payah tambah garam ke apa...kalau korang rasa eeeeee malasnya nak masak, leceh la....apa kata cuba buat ni confirm berkali-kali nak buat...lima minit aje semua siap dah boleh makan...tapi kalau hari-hari bosan juga kan hehe...

Okey lain kali aku update masakan sayur pak choy versi lain plak ye....selamat mencuba :)

20 September 2014

Chocolate French Toast

Assalamualaikum...

Alhamdulillah buat pertama kalinya sepanjang blogging, aku berjaya update resepi pada hari pertama ia disediakan....okey syabas untuk diri sendiri! Kalau aku tak update terus hari ni kan....confirm minggu depan, bulan depan atau pun tahun depan baru aku update tau...penyakit apakah ini???? Tu la orang kata kan bertangguh itu tak baik hehehe...

Hari ni sabtu...hari bersenang lenang berseronok di rumah...kalau sebelum ni aku mengajar part time hari sabtu....sekarang tiada lagi maka hati ku senang tidak perlu fikir tentang tugas ajar mengajar...cukup la mengajar lima kali seminggu je...weekend boleh spend time dengan kesayangan, mengadap blog, dan dapat berikan fokus yang lebih kepada bisnes....itu penting tau sebagai terapi untuk hidup bahagia :)

Pagi tadi aku sediakan roti je untuk breakfast kami suami isteri...dan minum teh blueberry panas panas hoho....roti bukan sebarang roti tau...jom tengok macam mana nak buat Chocolate French Toast ni...


 
 Celupkan roti dalam adunan


 Susun kepingan coklat di atasnya


Tutup dengan sekeping lagi roti dan tuang adunan di atasnya


Lepas tu goreng dan tadaaaa boleh makan


Bahan-bahannya:

6 keping roti
2 biji telur
1/2 cawan susu cair
1/2 sudu kecil gula
1/2 sudu kecil esen vanilla
Secubit garam
Kepingan coklat
1 sudu besar mentega / marjerin
Sedikit gula (untuk tabur)

Cara menyediakannnya:

1 - Campurkan telur, susu cair, gula, esen vanilla, dan garam dalam satu bekas. Pukul dan tuang sedikit daripada adunan ke dalam bekas lain. Celupkan roti dan susunkan kepingan coklat di atasnya.
2 - Tutup dengan sekeping lagi roti. Kemudian tuang adunan yang satu lagi di atasnya dan pastikan adunan tersebut menyaluti keseluruhan roti.
3 - Panaskan mentega dan goreng roti kedua-dua bahagian hingga kekuningan.
4 - Selepas itu angkat dan taburkan sedikit gula di atasnya.


Roti tu korang nak goreng kekuningan ke kecoklatan ke tak kisah....jangan sampai kehitaman itu dah hangit namanya...lepas tu potong dua bahagian la roti tu baru nampak coklatnya....bayangkan la roti yang kaya dengan coklat dan cair plak tu dalamnya...rasa lemak manis masin semua ada....senang cerita sedap la huhu...

Okey bye....selamat mencuba :)

16 September 2014

Manjakan Diri

Assalamualaikum...

Manjakan diri????? Okey jangan salah faham bukannya nak menggalakkan korang jadi manja menangis meraung berguling guling ye hehe...

Setiap manusia perlu ada masa untuk diri sendiri dalam meredakan tekanan dan juga mengumpulkan kembali tenaga baru...orang kata ambik mood kan haaaa itu la dia....dan setiap orang ada caranya yang tersendiri dalam melegakan tekanan...ye la kadangkala apabila terlalu penat dan sibuk dengan kerja, kita tak boleh berterusan mengadap kerja tu....kena berehat untuk sementara...

Macam aku lebih suka pulun buat sesuatu kerja sampai siap....baru aku berhenti rehat sementara sebelum sambung kerja lain...kita bukannya robot, kita ni manusia perlu dibelai dan dimanja...kalau terlampau mengadap kerja sehingga takde masa rehat...lama lama nanti boleh jadi lemau okey....dengan kata lain hilang produktiviti...

Bagi aku la kan...aku lebih suka lepak dengan kawan-kawan dan juga suami....lepak makan minum bergelak ketawa....kadangkala keluar window shopping....tapi biasanya kalau niat window shopping tu berakhir dengan betul betul shopping haha...



Ada masa free je memang kami suami isteri akan keluar dating...lepak berdua dan bercerita apa sahaja berkaitan diri dan pengalaman...bercerita tentang impian...tentang masalah yang dihadapi...tentang apa yang dibuat sehari hari....suami adalah penyokong tegar aku...yup kami saling support each other...dia ada masalah dia cerita, aku ada masalah aku cerita....pendek kata tiada rahsia antara kami....borak dengan suami dapat meredakan tekanan dan menghilangkan kepenatan...

Selain tu kalau ada masalah aku lebih suka muhasabah diri dan menginsafi diri...waktu ni aku lebih selesa bersendirian tanpa gangguan sesiapa...selalunya aku muhasabah diri waktu dekat dekat nak tidur atau pun lepas solat.....aku pujuk hati apa sahaja dugaan dan ujian, Allah bagi sebab Dia sayangkan kita...untuk menguji sejauh mana keimanan kita dan mengajar kita untuk lebih dekat pada-Nya...aku selalu juga ingatkan diri bahawa ujian yang Allah bagi untuk aku sikit sangat berbanding orang lain lagi hebat dan besar dugaannya...sentiasa ucapkan syukur dengan segala yang ada dalam kehidupan kita...insya Allah hati tenang :)

Okey last ialah baca buku motivasi....aku suka masuk kedai buku dan wajib bawa balik satu atau dua buah buku....ni pun ada lagi yang belum habis baca hehe...

Ye la lain orang lain cara dia kan...ada yang suka pergi bercuti, pergi spa, masuk hutan....tapi itu la cara aku....ada lagi cara lain sebenarnya yang aku buat, nak cerita panjang lebar la plak haha...ni pun aku rasa dah cukup panjang....kena masuk kelas aku dulu la ye kita belajar pasal pengurusan stress :)

15 September 2014

Kelengkapan Dapur Cantik Berkualiti


Assalamualaikum....

Sorry semua aku kurang aktif sikit blogging akhir akhir ni....ada keje sikit nak kena siapkan, so agak sibuk la juga kan....malas nak cakap banyak, korang boleh jenguk jenguk post aku yang sebelum ni....kalau rajin baca la sebab agak panjang....nah link post tu Kembali Berniaga 

Okey pengumuman ye.....seperti yang aku bagitau dalam post tu yang aku nak maklumkan kepada semua bila dah siap kan....hehe ini la bendanya uolsssss....

FANPAGE FACEBOOK.....aku dah kembali berniaga secara aktif dan efektif...boleh LIKE https://www.facebook.com/KelengkapanDapurCantikBerkualiti 

Ada yang tanya aku dah tak jual tudung dan baju ke....untuk sementara ni memang tak sempat lagi...aku pun dalam proses nak ambik mood katanya kan hahaha....sebab aku bermula dengan jual pakaian dan itu memang passion aku....fesyen dan kecantikan tak dapat dipisahkan uolssss!

Aku dah ada perancangan.....sampai masanya i will inform to all of you ok :)

05 September 2014

Menjelang September

Assalamualaikum....

Pejam celik pejam celik dah masuk bulan September...maknanya dah tak lama lagi la kita nak masuk tahun 2015...kejap je masa berlalu kan...

So macam mana dengan pencapaian tahun ni???? OK ke KO??? aku hehehe okey okey aje la...ada lagi benda yang nak dibuat pada tahun ni tapi masih belum buat buat lagi...

Hari sabtu lepas balik kampung ku di Pasir Mas...seronok tak terkata la kan sebab raya hari tu tak balik...tahun depan turn raya kat kelantan kalau panjang umur aku huhu...okey la dapat balik dua malam...balik kampung pagi sabtu dan balik KL pagi isnin....kalau tak kerana suami kerja petang tu, takdenya nak balik pagi...mesti la balik petang kan...tak pernah pernah gerak pukul lima pagi hehe...kiranya memang pecah rekod la sebab bertolak seperti yang dirancang...kalau tak kitaorang bertolak ikut suka hati je tak pernah nak rancang...

Dari Pasir Mas sampai Gua Musang suami drive....lepas tu aku sambung sampai KL...berenti kat RnR Gua Musang dulu solat subuh dan sarapan...perut pun kena isi kan nak jalan jauh ni baru sedap drift huhu...suami memang tidur je la dalam kereta...boleh plak dia lena dalam keadaan jalan macam tu...kalau aku takde la kecuali kalau mengantuk giler giler...

Zap zap zap potong sana sini....sampai kat rumah manis rumah lebih kurang pukul sebelas pagi...balik rehat kejap lepas tu bangun masak....lepas suami keluar pergi kerja aku terus bantai tidur sampai petang haha...ngantuk wei sebab tak cukup tidur...malam tu dah tidur lewat lepas tu kena bangun awal pagi...lagipun tidur tak nyenyak sangat sebab takut terlajak...

Okey la itu saje....saje nak membebel kosong sebab idea berisi belum datang....update ekpress ni sambil dok berbisnes, dok catit order untuk diselesaikan pagi esok...

SEPTEMBER PLEASE BE NICE TO ME ok!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails