25 August 2014

Kembali Berniaga

Assalamualaikum...

Perhatian entri ini adalah yang terpanjang dalam sejarah blogging aku hahaha!!!!

Entri ni ada berbaur perasaan sedih dan happy...bagi aku la sebab ini aku yang alami...

Seperti yang diketahui ramai dulu aku memang full time bisnes sebelum aku jumpa kerja yang serasi dengan jiwa aku...after grad ada la lebih kurang tiga tempat dan tiga kali kerja bertukar hahaha...tapi itu la aku kalau tak suka memang aku tak akan buat...dengan kata lain aku tak suka buat kerja kerana terpaksa bukan dengan sepenuh hati...seksa jiwa raga okey!!!! Biasa la dulu zaman muda muda kan :D

Aku jenis kalau aku tak suka kenapa aku perlu ikut???? Ye aku memang degil tapi degil aku tak pernah menyusahkan orang lain....jenis degil yang tak peduli apa cakap cakap orang...

Bukan mudah ye nak buat keputusan tak nak kerja bawah orang dan nak bisnes full time....di Kuala Lumpur, tinggal menyewa di apartment, family semua kat kampung, dan aku tiada kenderaan...dengan aku tak kenal siapa siapa dalam bidang bisnes...memang aku mentah sangat la time tu pasal selok belok bisnes ni...tapi tu la aku ni kan degil...nekad dan redah aje la...aku fikir buat apa aku hidup dalam keadaan yang aku rasa tak senang...hari dapat gaji je happy lepas tu haaa sebaliknya...

Maka berbisnes la aku macam macam kau tapi yang utamanya pakaian la...sebab memang itu minat aku...suka tengok pakaian dan tudung cantik cantik ni...ada yang aku beli tudung kosong dan jahit sendiri batu batu kat tudung tu....Alhamdulillah customer suka sebab aku sangat mementingkan kualiti dan kekemasan...rindu la nak menjahit hiasan kat tudung ni...pernah dulu masa sekolah berangan nak jadi pereka fesyen hahaha tak nak kalah tu...

Jiwa aku tenang dan happy sangat time tu....sebab aku dapat pengalaman baru....segala susah payah, pedih perit, titik peluh, air mata semua ada....tapi semua tu sangat berharga tak terungkap dengan kata kata....pengalaman yang mengajar aku menjadi lebih berani, lebih berdikari, tidak takut dengan risiko, mengajar aku jadi manusia yang kental, penyabar, tidak peduli kata kata negatif yang cuba melemahkan aku...mengajar aku jadi manusia yang positif, tahu bersyukur, percaya akan setiap ketentuan dari Allah SWT....walaupun penat, tak cukup tidur tapi memang sweet moment la yang tak akan dapat di mana mana...

Aku start full time bisnes ni pada tahun 2010...setahun kemudian aku rasa macam ada kekurangan pada diri aku....macam ada minat aku yang masih belum tercapai...actually aku ni suka bercakap dan share ilmu pengetahuan dengan mereka yang nak belajar....

Dan dipendekkan cerita aku dapat jadi pensyarah dalam bidang psikologi di sebuah IPTS pada tahun 2011....tak perlu cerita panjang nanti esok pun tak habis...bertambah tambah syukurnya Ya Allah...perasaan bercampur baur tak terkata sebab aku rasa Allah dah lorongkan jalan yang terbaik untuk aku...walaupun after tiga tahun grad baru dapat tapi Dia tetap bagi yang terbaik untuk aku...

Di sini la bermulanya cabaran....aku gagal dalam pengurusan masa bisnes jadi tak stabil....aku dah mula on off on off on off....segalanya aku urus sendirian cuma bahagian postage kadangkala suami tolong...ambik stok pun kadangkala pergi bersama...lain lain semua aku...aku penat sangat sangat tapi takde la sampai tersungkur....cuma aku jadi slow sikit sebab faktor masa...kalau ada pembantu khas yang dibayar semata mata untuk handle bisnes takpe la kan...

Seriously aku tak pernah lupakan bisnes....sebab tu aku tak stop diam membisu terus....cuma ada masa aku buat dan takde masa aku tak buat....dalam pada tu aku ada buat custom made shawl tu pun untuk kawan kawan je la...tak larat nak open kat online....kiranya aku masih wujud lagi la...tapi sampai bila nak macam ni dok slow motion je...sedih la jugak kan...lama aku ambik masa dan mood untuk aktif balik macam dulu dulu....

Apa yang berlaku jadikan pengajaran sikit pun aku tak menyesal...ada hikmah di sebalik semua ni....aku pun bukannya sempurna ada juga kelemahan...masuk tahun ni la aku banyak muhasabah diri cuba atasi kekurangan yang ada...cuba cari balik mana diri aku yang dulu....cuba buang sikap malas dan suka bertangguh...banyak membaca buku buku tentang bisnes dan motivasi...bukannya malas semua benda cuma bila terlalu banyak kerja aku jadi arghhhhh malasnya lepas tu nanti la buat...lepas tu tak siap hahaha...

Sedikit demi sedikit semangat tu dah datang balik....bisnes pakaian tetap on cuma aku nak clearkan dulu stok stok lama sebelum fikir yang baru....sambil sambil tu aku berjinak jinak dengan bisnes barang barang dapur iaitu periuk kuali pinggan mangkuk semua tu la...maklum la sejak lepas kahwin ni giler plak tengok barang barang tu semua haha...

Semalam aku ada buat facebook page khas untuk kelengkapan dapur tu semua....tapi belum siap sepenuhnya lagi...dalam proses renovate gitu haaaaa...




Aku create semalam iaitu 24 August 2014....tapi kat situ keluar 23 August...apa apa je la kan tak kisah pun...jangan aku buat nama lain tapi keluar nama lain dah la....dah siap sepenuhnya nanti aku bagitau ye...

Orait thanks sudi baca....sebarang salah silap harap dimaafkan...bye :)

2 comments:

  1. samalah dgn sy suke berniaga. so far stakat nih tumpu pd satu bis aje...jual bedak sjuk Azza Elite

    ReplyDelete
  2. setuju.. dgn bisnes la kita boleh dpt pendapatan lebih... skrg bisnes online mcm cendawan tumbuh...hrap mkan gaji .. time gaji kaya.. lepas tu...kena jimat2.. :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails