25 August 2014

Kembali Berniaga

Assalamualaikum...

Perhatian entri ini adalah yang terpanjang dalam sejarah blogging aku hahaha!!!!

Entri ni ada berbaur perasaan sedih dan happy...bagi aku la sebab ini aku yang alami...

Seperti yang diketahui ramai dulu aku memang full time bisnes sebelum aku jumpa kerja yang serasi dengan jiwa aku...after grad ada la lebih kurang tiga tempat dan tiga kali kerja bertukar hahaha...tapi itu la aku kalau tak suka memang aku tak akan buat...dengan kata lain aku tak suka buat kerja kerana terpaksa bukan dengan sepenuh hati...seksa jiwa raga okey!!!! Biasa la dulu zaman muda muda kan :D

Aku jenis kalau aku tak suka kenapa aku perlu ikut???? Ye aku memang degil tapi degil aku tak pernah menyusahkan orang lain....jenis degil yang tak peduli apa cakap cakap orang...

Bukan mudah ye nak buat keputusan tak nak kerja bawah orang dan nak bisnes full time....di Kuala Lumpur, tinggal menyewa di apartment, family semua kat kampung, dan aku tiada kenderaan...dengan aku tak kenal siapa siapa dalam bidang bisnes...memang aku mentah sangat la time tu pasal selok belok bisnes ni...tapi tu la aku ni kan degil...nekad dan redah aje la...aku fikir buat apa aku hidup dalam keadaan yang aku rasa tak senang...hari dapat gaji je happy lepas tu haaa sebaliknya...

Maka berbisnes la aku macam macam kau tapi yang utamanya pakaian la...sebab memang itu minat aku...suka tengok pakaian dan tudung cantik cantik ni...ada yang aku beli tudung kosong dan jahit sendiri batu batu kat tudung tu....Alhamdulillah customer suka sebab aku sangat mementingkan kualiti dan kekemasan...rindu la nak menjahit hiasan kat tudung ni...pernah dulu masa sekolah berangan nak jadi pereka fesyen hahaha tak nak kalah tu...

Jiwa aku tenang dan happy sangat time tu....sebab aku dapat pengalaman baru....segala susah payah, pedih perit, titik peluh, air mata semua ada....tapi semua tu sangat berharga tak terungkap dengan kata kata....pengalaman yang mengajar aku menjadi lebih berani, lebih berdikari, tidak takut dengan risiko, mengajar aku jadi manusia yang kental, penyabar, tidak peduli kata kata negatif yang cuba melemahkan aku...mengajar aku jadi manusia yang positif, tahu bersyukur, percaya akan setiap ketentuan dari Allah SWT....walaupun penat, tak cukup tidur tapi memang sweet moment la yang tak akan dapat di mana mana...

Aku start full time bisnes ni pada tahun 2010...setahun kemudian aku rasa macam ada kekurangan pada diri aku....macam ada minat aku yang masih belum tercapai...actually aku ni suka bercakap dan share ilmu pengetahuan dengan mereka yang nak belajar....

Dan dipendekkan cerita aku dapat jadi pensyarah dalam bidang psikologi di sebuah IPTS pada tahun 2011....tak perlu cerita panjang nanti esok pun tak habis...bertambah tambah syukurnya Ya Allah...perasaan bercampur baur tak terkata sebab aku rasa Allah dah lorongkan jalan yang terbaik untuk aku...walaupun after tiga tahun grad baru dapat tapi Dia tetap bagi yang terbaik untuk aku...

Di sini la bermulanya cabaran....aku gagal dalam pengurusan masa bisnes jadi tak stabil....aku dah mula on off on off on off....segalanya aku urus sendirian cuma bahagian postage kadangkala suami tolong...ambik stok pun kadangkala pergi bersama...lain lain semua aku...aku penat sangat sangat tapi takde la sampai tersungkur....cuma aku jadi slow sikit sebab faktor masa...kalau ada pembantu khas yang dibayar semata mata untuk handle bisnes takpe la kan...

Seriously aku tak pernah lupakan bisnes....sebab tu aku tak stop diam membisu terus....cuma ada masa aku buat dan takde masa aku tak buat....dalam pada tu aku ada buat custom made shawl tu pun untuk kawan kawan je la...tak larat nak open kat online....kiranya aku masih wujud lagi la...tapi sampai bila nak macam ni dok slow motion je...sedih la jugak kan...lama aku ambik masa dan mood untuk aktif balik macam dulu dulu....

Apa yang berlaku jadikan pengajaran sikit pun aku tak menyesal...ada hikmah di sebalik semua ni....aku pun bukannya sempurna ada juga kelemahan...masuk tahun ni la aku banyak muhasabah diri cuba atasi kekurangan yang ada...cuba cari balik mana diri aku yang dulu....cuba buang sikap malas dan suka bertangguh...banyak membaca buku buku tentang bisnes dan motivasi...bukannya malas semua benda cuma bila terlalu banyak kerja aku jadi arghhhhh malasnya lepas tu nanti la buat...lepas tu tak siap hahaha...

Sedikit demi sedikit semangat tu dah datang balik....bisnes pakaian tetap on cuma aku nak clearkan dulu stok stok lama sebelum fikir yang baru....sambil sambil tu aku berjinak jinak dengan bisnes barang barang dapur iaitu periuk kuali pinggan mangkuk semua tu la...maklum la sejak lepas kahwin ni giler plak tengok barang barang tu semua haha...

Semalam aku ada buat facebook page khas untuk kelengkapan dapur tu semua....tapi belum siap sepenuhnya lagi...dalam proses renovate gitu haaaaa...




Aku create semalam iaitu 24 August 2014....tapi kat situ keluar 23 August...apa apa je la kan tak kisah pun...jangan aku buat nama lain tapi keluar nama lain dah la....dah siap sepenuhnya nanti aku bagitau ye...

Orait thanks sudi baca....sebarang salah silap harap dimaafkan...bye :)

Akhirnya Habis Jugakkkk

Assalamualaikum....


Seperti yang aku pernah bagitau dalam post sebelum sebelum sebelum ni....aku ada lima puluh lebih kalau tak silap aku la entri kat draft folder...malas nak cari balik entri lama untuk tengok fakta yang tepat bukan anggaran semata mata...dan selepas berbulan akhirnya siap jugak semua tu dan berjaya published....

Penat tau.....oiiiii mengalahkan orang kerja sawah la plak padahal dok dalam bilik mengadap laptop je pun!!!!

Punya la lama entri tu dok ada dalam draft folder tu sampai aku naik jemu tengok....paksa gak diri untuk siapkan...kalau tak paksa memang tak jalan la kan hehe...

Okey la itu aje nak cakap...bye :D

23 August 2014

Nikmat Kehidupan

Assalamualaikum...
 
Nikmatnya hidup apabila segala usaha dan kesabaran kita terbalas....syukur Alhamdulillah....

Belek belek status facebook yang lama (nampak tak kegigihannya di situ hahaha)....tiba tiba terjumpa satu status ni....bertarikh 29 Jun 2011...

3 tahun aku tak buka buku psikologi....counseling + training & development + organizational development = pening2 lalat = lapar....hope my dreams will come true...

Aku pun tak tau apa motif aku sebenarnya....bukan nak pergi interview...bukan dapat kerja berkaitan pun....tapi boleh plak aku dok study pasal psikologi...nak kata sambung belajar pun tak...memang pelik la kan...gigih aku bawa buku buku masa aku study dulu ke KL...baca semata mata nak baca...takde motif tertentu pun saje nak segarkan minda nak refresh balik apa yang aku dah belajar dulu...

Alhamdulillah siapa sangka dua bulan lebih selepas tu....satu nikmat yang tidak terhingga dapat kerja as pensyarah psikologi....langsung tak pernah terfikir....apply jawatan lain tapi pihak kolej offer jawatan lain....pergi interview dan berjaya....Alhamdulillah....ada hikmah tersembunyi kenapa tiba tiba aku boleh selongkar kotak kotak buku kat kampung dan bawa ke KL....kata hati tidak pernah menipu...Alhamdulillah :)

Setiap perancangan Allah adalah yang terbaik....sebab tu aku tak pernah merungut dan persoalkan tentang kehidupan aku...kalau nak sesuatu tapi tak dapat aku selalu ingatkan diri mungkin belum tiba masanya lagi nanti dapat la tu...atau Allah nak bagi benda lain kat aku ni sebab Dia tau mana yang lebih baik...tugas kita hanya berusaha, berdoa, dan berserah....tak dapat redha je la kalau dapat syukur Alhamdulillah....itu cara bagaimana aku positifkan diri aku...

Jadi apa pun keadaan belajar untuk jadi manusia yang positif ye sebab macam macam nikmat kehidupan yang akan kita dapat nanti...orang yang positif adalah orang yang sihat...ingat tu okey :)
 

Sakit Kepala Kerana Peti Ais

Assalamualaikum....

Aku dok selongkar status status yang lama kat facebook....saje je nak imbas kembali zaman lampau...zaman vongok vongok dulu haha....

Aku kan kalau nak sesuatu benda tu memang aku cari sampai dapat...usaha tanpa peduli penat lelah panas....kadang kadang sampai stress haha...

Ok berbalik pada status tu....sakit kepala gara gara peti ais hahaha....wth??? akhirnya aku jumpa jugak peti ais yang diidamkan...besar...dua pintu...flat, takde pemegang, warna chrome.....hehehe....nak beli peti ais pun sampai macam tu sekali memilih kan....padahal peti ais je pun :D

Motif utama update ni nak jadikan kenangan masa akan datang....kenangan tentang perancangan untuk hidup bersama....start kumpul barang barang rumah....tak nak la dah kahwin masuk rumah kosong...nak beli time lepas kahwin sakit jugak kan....peti ais tu kitaorang beli pada 3 Disember 2011...keluar masuk Giant, Tesco, Aeon, kedai kedai yang menjual barang elektrik...bukan satu tempat tau...merata rata tempat kitaorang pergi semata-mata nak cari ikut kehendak hati haha...pergi Aeon AU2 takde...pergi Aeon Wangsa Maju takde...ke sana ke mari sampai stress....vongok kan haha...

Lastly tengah ronda ronda tu ternampak kedai elektrik Kawanku kat Maluri...terus singgah....ada yang kitaorang nak....terus beli time tu jugak hehe...memang dah standby duit siap siap la...actually kat tempat lain pun ada yang jenis flat takde pemegang tu...tapi ada yang kecik sikit...ada yang jenis freezer kat bawah....kitaorang nak yang size besar sikit....dan freezer kat atas...

Dan sekarang bila pandang peti ais ni rasa sayang plak sebab susah payah nak dapatkannya dulu hehe...dan juga boleh jadi bahan dalam perbualan kitaorang pasal kisah nak beli peti ais ni...tu la kan benda benda macam ni sebenarnya sentimental value tau...sebabnya termasuk dalam preparation sebelum melangkah ke alam perkahwinan...tapi bagi aku la bagi orang lain aku tak tau...kerana pandangan dan perasaan setiap orang adalah berbeza....ok tataaaa :)

22 August 2014

Asal Boleh Share Nak Share

Assalamualaikum...

Okey tak nak cakap banyak kita straight to the point ye...

Kenapa la sekarang ni orang senang sangat share macam macam cerita dan info kat facebook dan juga laman sosial lain tanpa menyelidiki kesahihannya....asal nampak butang share terus tekan....kadangkala ia lebih kepada propaganda, fitnah, tokok tambah atau nak menghangatkan sesuatu isu....bagi yang tak berfikir terus je terima bulat bulat....percaya!!!! Dan pegang benda tu sebagai kebenaran...

Kita manusia ada akal fikiran, ada pendidikan....so guna la sebaik mungkin jangan hanya tahu angguk angguk je....terima dan telan...fikir ye :)

Kan dah cakap pendek je kan update kali ni hehe...bye..

Mesin Jahit Ku

Assalamualaikum...

Hai kita throwback lagi hehe....lately asyik nak imbas masa lalu je kan dan update kat blog...bukan apa aku nak jadikan ni sebagai kenangan 10 atau 20 tahun akan datang atau sampai ke akhir hayat....dan suami anak cucu boleh baca....ada la jugak kenangan yang aku tinggalkan....okey aku punya kenangan tu memang tak nak kalah la kan hahaha...

Gigih scroll status facebook yang lama lama semata mata nak update apa yang aku dah lalui....

28 April 2012.....beli mesin jahit jenama Brother...beli di kedai LSN...macam macam jenis dan jenama mesin jahit ada kat kedai tu...

Yeeee mesin jahit sudah berada dalam genggaman....maka marilah kita menjahit hehehe.....plan asal nak beli yang harga tiga angka....tapi fikir fikir balik ala tambah je la sikit maka terbeli la yang harga empat angka...empat angka tu bukannya sampai dua ribu pun....seribu lebih sikit je.....lamanya tak menjahit baju kurung...bila nak mula entah ni kain dah lama beli...beli kain murah murah je sebab dah lama tak jahit baju aku takut jadi seluar je...

Bukannya langsung tak menjahit....ada la aku dok jahit shawl, jahit langsir rumah sendiri, dan mana mana yang simple je la......yang mana shawl custom made yang aku jual di MissNick Collection tu semua aku jahit sendiri la guna mesin tu....okey la doakan aku rajin menjahit macam macam lepas ni...boleh la ambik upah jahit baju korang plak...


Ni la dia mesin jahit aku....

21 August 2014

Obses Dengan Mudah.my

Assalamualaikum....

Okey ini cerita basi ye harap korang sudi baca haha....dalam dua tiga bulan sebelum kahwin tu kitaorang dah start survey rumah...untuk disewa je tau bukan untuk dibeli...sampai stress hokey sebab tak jumpa rumah idaman....cerewet betul!!!! ngeeeeee :D

Kalau mengadap laptop atau komputer kat ofis boleh katakan lima minit sekali aku dok refresh mudah.my hahaha obses betul time tu....sampai kawan kawan aku dah tau kalau buka mudah je mesti dok survey rumah la tu...

Bukan mudah ye nak cari rumah sewa ni...sebenarnya mudah je tapi sebab cerewet tu yang jadi susah dan pening kepala....ye la nak duduk situ kot siang malam nak tidur nak berehat makan minum semua...so tak nak la main hentam je kan....kata rumah ku syurga ku...

Sebelum dapat rumah yang kitaorang duduk sekarang ni ada la pergi tengok tak silap aku dua rumah kot...lupa...satu kondo kat mana entah lupa plak ikut Jalan Klang Lama tu....satu lagi apartment kat Puchong....yang kondo tu aku tak pergi sebab kerja masa tu...suami aku pergi sorang....dia macam berat hati nak duduk situ walaupun kondo tu agak besar dan bahagian dalam selesa...dan kedua yang kat Puchong dua dua tak suka...ada banyak sebab terutamanya environment dan juga dalam rumah...dan yang ketiga apartment di Ukay Perdana....pun sama jugak kitaorang tak suka....habis tu dah semua tak suka hahaha macam mana??????

Pencarian diteruskan lagi masa tu hari cuti....sebaik saje iklan rumah sekarang muncul...tengok tengok eh macam best je environment dia...dalam rumah pun nampak okey...so suami terus call ejen tu...terus set appointment tak silap aku hari tu jugak kot....maka datang la kami tengok rumah dan terus jatuh cinta jatuh hati segala...lepas tengok terus setuju dan terus bayar deposit....masa tu dalam bulan empat tak ingat berapa haribulan...tapi kira kemasukan untuk bulan lima la...

Hujung bulan empat ke awal bulan lima gitu la settlekan semua payment...settlekan rental agreement...datang cuci rumah...cari lori untuk pindah barang....dan Alhamdulillah semua selamat....hilang stress aku cari rumah hehe....dah stop buka mudah.my dan fokus balik pada preparation kahwin...

Nak cerita kat sini pasal rumah dan ciri ciri rumah idaman macam panjang la plak...bagi sesetengah orang ala setakat rumah sewa je tak kisah la macam mana pun duduk aje la...kalau rumah sendiri boleh la fikir pasal rumah idaman....tapi aku jenis kisah hokey hehe...tak kira la sewa ke beli ke aku tetap inginkan keselesaan...kalau ingat aku sambung lagi cerita pasal rumah akan datang ye...mana tau boleh jadi panduan buat pasangan yang bakal berkahwin dalam mencari rumah yang sesuai :)

16 August 2014

Cek Nuffnang Pertama

Assalamualaikum....

Okey baca tajuk di atas korang pun tau aku nak cakap apa kan....sebelum tu nak bagitau ini adalah cerita basi...tapi lantak la nak share jugak hehe...bukan nak menunjuk tapi sekadar semangat untuk semua...kalau rajin usaha apa saja kita akan dapat...tiada yang mustahil!!!

11 March 2014 - cek pertama dari Nuffnang yang aku dapat selama aku berblog ni....dah lama buat blog tapi sekarang baru dapat hahaha biasa la aku kan lambat sikit...orang dah lama dapat aku baru terhegeh hegeh nak cari...

Aku buat blog ni pada tahun 2010....masa tu saje suka suka nak menulis isi masa lapang...maklum la waktu terluang banyak sangat time tu haha...tak pernah terfikir pun pasal Nuffnang ke apa ke...hanya fikir okey aku buat blog ni nak menulis apa yang aku suka...dan takde la aktif mana pun menulis ikut mood kan...

Lepas tu entah macam mana boleh terpasang iklan Nuffnang....tu pun aku tak ingat bila...ikut ikut orang je la dan aku tak pernah peduli pun pasal income melalui Nuffnang tu...blogging pun gitu gitu je ikut mood tu yang earning nak naik pun segan segan...

Dipendekkan cerita sampai la tahun 2013 aku dah mula terfikir nak serius sikit la dengan blogging ni....dah mula baca baca pasal tips blogging...dah mula ping entri kat group....ye la dalam hidup ni kena ada matlamat, kalau tak sia sia je la apa yang kau buat, buang masa je...maklum la umur dah meningkat kira mencapai tahap kematangan la ni kan hahaha gituwwww kau...apa saja kerja yang dibuat perlu fokus pada matlamat...

Sejak tu la earning kat Nuffnang dah hilang sifat penyegan dia....sampai la tahun 2014...ingat nak kumpul earning tu sampai jadi gunung daik bercabang tiga....tapi tu la aku kan jenis tak sabar maka akhirnya aku cash out juga....so untuk yang akan datang ni aku berhajat nak biar je sampaiiiiiiiii aku hilang sabar, baru aku cash out...duduk la kat situ ye...sekian terpanjang plak ceritanya hehe...



11 August 2014

Raya....Kerja.....Blog

Assalamualaikum....

Macam tak sesuai je tajuk kat atas ni tapi ahhhhh lantak la....rindunya kat blog ni berminggu minggu aku tak berceloteh merapu meraban....idea ada je tapi aku busy yang amat...orang lain lagi busy tapi ada je masa update blog hehe....

Masa sangat mencemburui aku....ok meh nak cerita sikit....lepas cuti raya tu aku busy dok marking paper....orang lain seronok beraya sana sini....aku plak sabtu ahad dok berkerut kerut muka mengadap exam paper oiiiiiii....dan 4 Ogos masuk kerja so faham faham la mood seriously ke laut....dah cuti raya sampai sepuluh hari memang la...mood kerja pun tingtong apatah lagi aku nak mengadap blog...

Awal pagi selasa 5 Ogos atuk belah suami aku meninggal....so lebih kurang jam tiga pagi tu jugak kitaorang terus gerak balik kampung kat Johor...baru sehari masuk kerja aku cuti lagi...selasa rabu tu kira cuti emergency la...nasib baik bos memahami....

Khamis masuk kerja haaaaaa kau bertimbun kerja nak kena buat.....siapkan dokumen dan fail sebab minggu ni ada audit hehehe...maka bersengkang mata la aku dan kawan kawan ofis lengkapkan apa yang kurang, siapkan apa yang tak siap....sebelum tu berseronok seronok raya lepas tu beronok dua ronok dengan segala macam kerja...padan muka hehe...

Itu la kisahnya....dan selamat kembali berblog diucapkan kepada diri sendiri....sekian :)

04 August 2014

Quotes of Inspiration #26

Fokuskan minda emosi dan tenaga kita kepada apa yang positif yang kita mampu lakukan instead of bercerita sepanjang hari tentang apa yang kita tidak mampu lakukan.


- Dr Azizan Osman -


P/S: Jom join group ni sekali Sahabat Blogger MissNick....ramai ramai masuk dan lepas ni boleh ping blog kat sana...meriahkan dunia blogging anda :)

03 August 2014

Quotes of Inspiration #25

Percayalah pada diri sendiri jangan terlalu bergantung pada orang lain 

Perbaikilah diri sendiri tapi jangan jatuhkan orang lain




P/S: Jom join group ni sekali Sahabat Blogger MissNick....ramai ramai masuk dan lepas ni boleh ping blog kat sana...meriahkan dunia blogging anda :)

02 August 2014

Quotes of Inspiration #24

Jangan salahkan keadaan, tetapi cipta peluang tersendiri. Keadaan sekeliling mungkin diluar kawalan kita. Tetapi kemahuan dan usaha adalah 100% dalam kawalan sendiri.


- Irfan Khairi - 


P/S: Jom join group ni sekali Sahabat Blogger MissNick....ramai ramai masuk dan lepas ni boleh ping blog kat sana...meriahkan dunia blogging anda :)
 

01 August 2014

Quotes of Inspiration #23

Kali pertama pastinya tidak yakin. Lakukan sesuatu itu berulang-ulang kali untuk mendapat keyakinan diri.


 - Irfan Khairi -


P/S: Jom join group ni sekali Sahabat Blogger MissNick....ramai ramai masuk dan lepas ni boleh ping blog kat sana...meriahkan dunia blogging anda :)
 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails