12 July 2014

Bergaya Sampai Nampak Tutttttt...

Assalamualaikum...

Sebelum aku teruskan, nak bagitau aku takde niat nak mengutuk atau menjatuhkan sesiapa...sekadar bercerita dan berkongsi pandangan....apa yang aku nampak dalam kehidupan realiti sama ada dari pengalaman sendiri, cerita dari kawan-kawan, dan apa yang dipaparkan di media massa...

Masa taip entri ni teringat plak kat arwah Tn. Haji Azhari....rakan sekerja yang dah dianggap macam bapa...sebab arwah dah dalam golongan veteran...bekas pegawai PDRM...dah bersara masuk jadi pendidik plak....arwah sangat tegas orangnya...sekali bersuara menusuk ke jantung kau huhu...arwah meninggal masa raya tahun lepas....dalam 1 Syawal tak silap aku...sempat la dekat raya tu kitaorang satu department buka puasa sama-sama...ada la kenangan terakhir...sedih :(

Apa yang aku perhatikan la....masih ada yang tidak tahu cara dan etika berpakaian ke tempat kerja....haaa macam mana tu???? Pakai mini skirt yang ketat giler risau aku takut koyak...kalau badan petite tak nampak teruk sangat...tapi ni sebaliknya...

Ada yang berfesyen dress style berkemban ke ofis...haihhh tu pergi dinner or clubbing boleh la...yang pakai bareback...yang pakai dress chiffon tanpa lining sampai nampak bayang corak underwear....hummm macam macam la sampai lelaki takut nak pandang...lepas tu bila kaum lelaki tegur tak elok pakai macam tu...terus salahkan lelaki sebab dok tengok diaorang...

Kalau nak hurai dan cerita satu persatu jenis pakaian tu sampai ke sudah tak habis kan....apa yang boleh aku simpulkan ialah sekali tengok ke sepuluh kali tengok ke sorry to say la eh dah macam pakaian pelacur....sampai orang boleh nampak apa yang tak sepatutnya...ye la pakai mini skirt lepas tu turun tangga...orang yang tengah naik tangga ni sikit lagi nak buta mata...bergaya sehingga nampak spender.....macam macam corak ada...kau ada????

Arwah pernah cakap hal ni masa bagi ceramah untuk minggu orientasi pelajar....arwah kata pelacur pun time dia buat kerja je pakai macam tu....time biasa elok je pakai...so takkan kita nak letak diri setaraf dengan pelacur atau pun nak jadi lebih dari pelacur...

Aku bukan tunjuk baik jauh sekali nak berceramah nak bersyarah atau bagi nasihat....aku pun masih banyak sangattttt kekurangan...sekadar mengingatkan sesama kita tak salah kan....kalau kita sendiri yang tak jaga...sape lagi nak jaga maruah kita kan... 

I don't care kalau kamu tak nak pakai baju ke...tak nak pakai seluar ke...nak bogel terus ke....tapi tolong la jangan buat macam tu kat ofis....semua orang yang pakai elok ikut etika ni maluuuuu tau tak!!!!!! Tolong la simpan pakaian pakaian itu untuk ke kelab malam atau mana mana tempat yang sesuai sahaja okeyyy!!!

P/S: Mungkin aku kolot sebab tidak mengikuti perkembangan fesyen semasa...

9 comments:

  1. nk bergaya pun kena tengok lah jugak pakaian nya. kalau sampai buat mata orang nak terkeluar memang dasat sangatlahh :)

    ReplyDelete
  2. @ Nur Inani
    Jangan suatu hari nanti ada yang terkeluar biji mata dah la kan :D

    ReplyDelete
  3. itu la pasal...kadang tak faham kenapa suka pakai fesyen yang daring2 sangat..kot ya pun free hair x semestina kena pakai seksi2...

    ReplyDelete
  4. Dekat uni pun sama Kak. Sedih pun ada sbb sama2 perempuan kan. Maluuuuu sangat

    ReplyDelete
  5. setuju sangat2 kak.
    kadang2 pelik bila tengok orang g ofis pakai macam tuh. uishhh. kita yang pompuan pun tak keruan tengok pakaian diaorang. apatah lagi lelaki. malu yang amat

    ReplyDelete
  6. betul2.. sib baik la kat tmpt kje xde org camtu.. hehe

    Jemput Join "Segar bersama Fresh Care dan Safe Care Giveaway by EJulz "Segar bersama Fresh Care dan Safe Care Giveaway by EJulz" . Kalau dah join tQ ek.. ^_^

    ReplyDelete
  7. sepatutnya bersopanlah pakai ke tempat kerja... bukan ke kat tempat kerja ada etika berpakaian? Tak pasal yg tengok ni dpt dosa mengutuk huhu..

    ReplyDelete
  8. kena la pandai bergaya dan sesuaikan gaya tu ikut keadaan semasa..
    kena pandai pandai la pikirkan.. sndiri yg pakai..

    ReplyDelete
  9. Betul tu...thanks semua sudi singgah dan tinggalkan jejak kat sini :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails