06 June 2014

Langsir Rumah Ku

Assalamualaikum....

Okey nak bagitau ini adalah entri basi....cerita hampir setahun yang lepas hahaha...dah lama sebenarnya dok dalam draft folder tapi sebab malas dan selalu lupa nak ambik gambar so terbiar macam tu je...hari ni operasi mengecek menyemak entri kat draft...terus ambik gambar upload dan publish...
 
Alhamdulillah setelah dekat sebulan takde langsir....akhirnya malam 20 Jun 2013 siap jugak langsir rumah aku ni haaaa....balik kerja menjahit sebelum pegi keje menjahit....satu rumah aku jahit sendiri langsir...first time okey aku jahit langsir sendiri sepenuhnya...sliding door + tingkap bertingkek tingkek ni haaaaa....aku main bantai je belajar kat internet...kata zaman moden kan so google je la hehe...

Masa first masuk rumah ni kitaorang tampal dengan kertas je kat cermin sliding....lepas tu kat tingkap bilik gantung selimut dengan cadar je haha...rail langsir dah pasang awal awal sebelum kahwin lagi....lepas kahwin baru sempat nak settlekan hal langsir...maklum la busy dengan persiapan kahwin tak sempat nak buat sebelum tu...

Lepas kenduri kat Kelantan...balik KL aku terus gi Nagoya kat Jalan TAR beli langsir...dekat 30 meter jugak la sebab tingkap kat rumah ni lebih daripada biasa....itu pun tiga tingkap kat bahagian dapur aku tak letak apa apa....just tampal sticker je kat cermin tingkap dekat sinki tu...dua tingkap lagi biar gitu je bagi masuk cahaya...sebab bahagian tu orang tak nampak pun...biasa la rumah tepi hutan kan ada bahagian bahagian tertentu yang mengadap hutan hehe...kalau boleh skodeng dalam rumah pun hanya tupai dan burung...tu pun skodeng dapur je la kau...

Maka bermula la sesi potong memotong kain...dan jahit menjahit...bila dah siap fuhhhh lega...akhirnya ada langsir jugak rumah aku...dan baru tau aku mampu menjahit langsir rupanya haha...ala bukannya langsir cantik cantik pun...langsir pleat biasa tu je yang aku mampu sebab tu paling senang dan tak pening...kalau buat yang susah nanti tahun depan baru siap...

Ni langsir untuk sliding door

 Ni langsir tingkap

Suami kerja time tu dan aku masih bercuti so aku pergi sorang sorang beli kain...beli kat Nagoya tapi aku parking kereta kat Sogo...nak patah tangan bawa kain yang dekat 30 meter tu hoho...kain langsir berat okey sebab bidang besar dan kain tebal terutamanya langsir untuk sliding tu...actually time tu ada sale untuk kain langsir kat Nagoya....so lama jugak la aku berpusing pusing kat dalam tu sebab rambang mata tak tau nak pilih yang mana...semua cantik cantik dan murah....so total semua harga kain dalam RM100 lebih...lebih berapa aku tak ingat dah maklum la dah lama kan...lebih kurang RM150 kot gitu la agaknya tapi tak lebih...nasib baik jahit free...

2 comments:

  1. Alang-alang tu, tolong la jahit langsir rumah uncle..?

    hehe

    ReplyDelete
  2. @ uncle gedek
    Boleh uncle tapi saya takut jadi kain selimut je hehe...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails