29 April 2014

Aku Rindukan Arwah

Assalamualaikum...

Hari ni genap lapan bulan pemergian nenek tercinta....Seriously I miss her.....

29 Ogos 2013 jam 8.30 pagi aku dikejutkan dengan panggilan dari kakak aku....mengatakan nenek dah takde...Ya Allah apakah ini??? Aku terdiam macam takde perasaan....sebab otak aku macam terhenti seketika....lepas tu la air mata keluar bercucuran sebab sedih sangat...nasib baik aku tak sempat pergi kerja lagi....

Masuk bilik online cek tiket flight....lambat la plak...jam tiga lebih baru sampai Kota Bharu....dok bincang bincang dengan sepupu kat Melaka...so kitaorang decide nak balik dengan kereta je...

Aku terus mandi siap siap nak balik kampung.....suami tak ikut balik sebab kerja dan dia pun tak sempat nak fikir panjang untuk ambik EL hari tu....dengan aku yang rushing nak balik....so aku balik berdua je dengan makcik aku...makcik aku tu dok kat kampung iaitu sebelah rumah aku...dia ada kat sini sebab sepupu aku masuk hospital...

Laju giler kot aku drive....lima jam aku selamat sampai Pasir Mas...tu pun perjalanan tak lancar sangat....ada sangkut sangkut sikit biasa la kalau dah lori berderet kat depan...semua kenderaan gerak macam siput...kalau jalan lancar harus tak sampai lima jam...

Alhamdulillah sempat mengucupnya untuk kali yang terakhir.....tak sia sia la aku pecut bagai nak giler...aku redha je time tu kalau kena saman AES ke speed trap ke...tapi nasib baik tak kena apa-apa....nasib baik aku dah biasa lone ranger ulang alik KL - Pasir Mas masa bujang dulu...esoknya baru husband balik naik bas....

Lepas aku sampai....tatap kejap muka arwah dan kucup....jenazah terus ditutup dan bawa ke masjid untuk solat....Ya Allah aku masih terasa seperti arwah ada lagi sebab masa aku tengok untuk kali terakhir tu arwah macam tengah tidur....wajahnya sangat bersih dan tenang...tak pernah aku tengok wajah arwah setenang itu...

Aku sayang sangat dengan arwah nenek aku tu...sebab arwah lain dari yang lain....penyayang, tegas, dan tak suka membebel...sangat ambil berat pasal keluarga dan cucu cucu....sempat jugak arwah tengok aku kahwin sebelum pergi kan....dan saat-saat pemergiannya juga dipermudahkan oleh Allah SWT....walaupun dah tua tapi arwah masih sihat....takde penyakit....tengah dok makan biskut kat meja...tiba-tiba arwah bangun cakap sesak nafas dan terhuyung hayang terus rebah ke pangkuan makcik yang tengah dok lipat kain...masih sempat bercakap sebut nama anak-anak....ajar mengucap pun arwah masih dengar sebab angguk angguk walaupun suara dah tak keluar....mungkin mengucap dalam hati....tak lama lepas tu terus pejam mata....meninggal di pangkuan makcik....sangat senang cara pemergiannya...mak aku sempat la jumpa sebab rumah dekat je...

Masa hidup semua orang sayang arwah....sebab dia baik sangat....sepanjang aku hidup tak pernah dengar arwah mengumpat atau mengata benda benda yang tak baik....selalu bersedekah dan tolong orang sampai ke akhir hayat....masa hari arwah meninggal ramainya orang datang melawat kat rumah tak putus putus....masa solat jenazah pun ramai di luar jangkaan....masa majlis tahlil selama tujuh hari penuh rumah orang datang....

Semoga arwah tenang di sana Ya Allah....amin..

Al-Fatihah....

27 April 2014

Nak Hidup Kaya Cari Lelaki Kaya

Assalamualaikum....

Kalau nak hidup senang nak kaya tak semestinya kena kawin dengan lelaki kaya....ada kudrat usaha la sendiri baru puas hati....dapat apa yang diimpikan dengan hasil titik peluh sendiri....kerja gaji ribu riban tapi nak beli berus gigi lima ringgit pun harapkan suami....

Tak suka dengan sesetengah orang yang kawin sebab harta....time dapat apa yang diingini berlagak dengan semua orang cerita itu ini...lepas tu tak dapat apa yang diingini merungut cerita dengan semua orang pasal tak puas hati dengan suami sendiri....bini pesen apa la macam ni...hummmm mintak dijauhkan jadi macam ni...

Kena pilih la antara suami yang boleh jadi imam solat, guru Al-Quran, sanggup tolong isteri buat kerja rumah, penyayang, memahami, pendengar setia, jadi kawan jadi sahabat, bertekak lepas tu gelak, boleh lepak sama2 kat kedai mamak tengah2 malam ATAU suami yang kaya boleh beli segala keperluan kita tapi takde masa untuk layan kerenah kita....takde masa nak dengar cerita kita...takde masa nak borak borak dengan kita....end up hati bengkek dua puluh empat jam....

Fikir jangan tak fikir....buat pilihan yang terbaik....hidup kita jadi kita yang kena tentukan :)

Merungut

Assalamualaikum....

Ni nak cakap sikit.....sikit je tau tolong la percaya haha....

Dalam hidup kita ni jangan asyik merungut nanti orang menyampah.....ada je benda tak kena...ada je benda yang nak dirungutnya....hey uolssss sudah lumrah kehidupan semua orang akan berhadapan dgn situasi penat, letih, ada masalah....kalau setiap masa nak merungut dok tunjuk muka lemah tak bermaya bagi alasan macam macam.....hummmm cuba fikir orang lain tak penat ke? tak letih ke? takde masalah ke? 

Sebab orang lain diam tak pernah merungut...relaks je cool je happy je kan gelak gelak so consider takde apa apa la kan???? please la please kurangkan merungut....kalau stop lagi baik...tapi kita kan manusia tak pernah sempurna...kadangkala terkeluar jugak rungutan sikit sikit.....aku pun ada juga kadang kadang tu...tapi setakat "arghhhh penatnyaaaa"....tu je la lepas tu gelak gelak borak dengan kawan dah tak sentuh pasal hal penat ni....atau pun diam rehat atau pejam mata jom tido hehe...

Kalau penat rehat bukannya membebel kat semua orang yang kau penat...lepas tu buat muka penat macam tak makan seratus tiga puluh hari...lepas tu dok cerita kat orang pasal keje banyak yang buat kau penat tu....satu je nak cakap orang lain pun keje banyak jugak....penat dengar orang suka merungut ni lagi penat dari buat keje berat tau hehehehe... 

 

22 April 2014

Birthday Surprise

Assalamualaikum....

Semalam kan birthday aku...balik rumah pun dah lewat campur tolak darab bahagi dengan jem bagai....sampai la rumah lebih kurang pukul 8.05 malam...keluar ofis dalam 4.30 lagi tapi turun turun hujan lebat giler...angin ribut petir segala....terus patah balik masuk ofis sambung buat kerja hehe....

Okey sambung cerita....sampai rumah tu buka pintu buka lampu....terpandang satu envelope ni...kiranya itu la benda first yang aku nampak masa buka pintu....tapi sebab gelap kan so tak nampak tulisan...dalam hati ingatkan kad kahwin ke apa suami aku letak kat situ...so buka lampu nampak nama aku je.....eh kenapa takde alamat takde setem....kenapa nama aku je ada kat situ....pegang tengok betul betul ada tulis "isteriku tersayang".....haihhhh sah kad birthday....terus buka dan baca alahai sweetnyaaaaaa....siap ada pesanan "cek peti ais" hehehehe....tapi risau nak buka takut kena prank...sebab suami aku ni suka bergurau tahap gurau biawak....suka kenakan aku tapi aku balas balik mana boleh aku sorang je kena kan haha...

Terus pergi ke peti ais....buka jengjengjengggg ada sebiji kek coklat....romantik juga suami aku ni...ok la u ai baru tau...love u la hehe....terus tak jadi merajuk padahal dah seharian tau aku merajuk hari tu...buat penat je...sebab malam tu beliau buat tak tau je just ucap "okey u happy birthday"...pagi semalam pergi kerja dengan hati sedih tau hahaha....dah la first time birthday sebagai isteri....surprise menjadi dan aku terharu sangat sangat huhu....first time dapat surprise okey dulu masa bercintan cintun mana ada benda benda ni semua....kitaorang jenis rileks rock and cool je hehe....syabas Inspektor Shahab....eh syabas suami ku :)



Next month birthday beliau....then the next day anniversary kitaorang...celebrate sekali je kan...jimat!

21 April 2014

Happy Birthday dari Google

Assalamualaikum....

Alhamdulillah masih diberi kesempatan olehNya untuk merasa nikmat kehidupan....Alhamdulillah bertambah satu angka lagi umur aku....huaaaaa okey apa ada pada angka haha....Happy birthday untuk diri sendiri....dah masuk three series dah uolssss....macam tak percaya je sebab jiwa tu feeling macam umur dua puluh tahun je kikikiki...

Nasib baik la belum masuk hari lain....balik kerja tadi lepak lepak rehat rehat....ni baru ada masa nak online guna laptop....tu pun dah pukul sebelas lebih nasib baik belum masuk pukul dua belas....kalau tak terlepas...buka google tengokkkkkkkkk.....gambar bawah....rasa jakun jap haha....maklum la first time...



Masa mula mula buka tu ingatkan sempena apa siap ada gambar kek bagai....ingatkan ada birthday party selebriti mana la....selalu kan sempena mengingati insan insan famous je ada gambar kat situ....so letak la cursor kat gambar kek tu...sekali keluar Happy birthday Nik! hehehe ok bye :)

19 April 2014

Berhenti Mencipta Alasan

Semua orang ada masa yang sama iaitu 24 jam sehari....
yang bezanya bagaimana kita menguruskan masa untuk perkara yang memberi kita nilai tambah dalam kehidupan...
jangan berkira...jangan ego...jangan malas...jangan kata tak pandai....jangan kata sibuk....jangan kata tak ada masa...

BERHENTI MENCIPTA ALASAN

Rezeki dan kesenangan hidup tidak akan datang bergolek....kena usaha cari!



16 April 2014

Obses Nak Putih

Assalamualaikum....

Jangan terlalu obses nak cepat putih dalam masa yang singkat tau uolssss....kan tak pasal pasal penyakit Alzheimer dan Parkinson pulak menyinggah...kanser kulit dan lain lain.....kebanyakan produk pemutih mengandungi merkuri...makin cepat putih makin tinggi kandungan merkuri...

Bersyukur la dengan apa yang ada...putih ke kelabu asap ke coklat ke hitam ke tetap cantik jugak kalau perangai elok...kalau nak putih sekalipun berpada pada la ye...sikit sikit dah la :)




600px-white-cat-with-blue-eyes
Putih tak saya??????
Comel tak saya?????

13 April 2014

Rindu Rumah Pandan Indah

Assalamualaikum...
 
11 May 2013.....barang terakhir yang diangkut ke rumah baru...

Banyak onak duri sebelum pindah rumah....sampai stress sebab cari rumah tak jumpa...sedangkan target pindah awal bulan May...

Kami dok survey rumah dari awal tahun lagi hehe...ye la dok tengok rumah dan kawasan mana yang best...

Dalam bulan April tu ada la pegi tengok tiga buah rumah...dan rumah yang ke empat baru berkenan....nak duduk tidur kat sini kan harus la cerewet...takkan main hentam je...

20 April settle dah dapat rumah....hari tu gi tengok...hari tu jugak bayar deposit....sebab berkenan sangat kan...so takut orang lain dapat kitaorang cepat cepat cop hehe...hujung bulan tu gi basuh rumah....1 May pindah barang....penat!

Plan asalnya nak pindah awal bulan Jun...tapi fikir balik time tu kan busy dengan kenduri so mana ada masa nak uruskan hal pindah memindah ni...so terpaksa la masuk bulan May....1 May tu kira dah settle la semua dari urusan basuh membasuh...bayar sewa + deposit...dan dah settle pindahkan barang....tapi barang je la pindah.....tuan badan tak pindah pindah lagi....

Start dari 1 May sampai 11 May aku makan kat luar....even nak buat air pun tak boleh..nak minum milo ais pun kena beli kat kedai hehe....balik rumah boring giler sebab rumah dah kosong....tidur atas tilam kecik nipis je hehe...peti ais set bilik dapur tong gas semua dah angkut ke rumah baru...

Aku lepak rumah lama sampai 11 May....kenapa tak keluar awal? Padahal bayar sewa rumah tu sampai bulan April je....sebab sayang nak tinggal empat tahun kot aku susah senang kat rumah tu huhu...tuan rumah pun tak kisah so aku stay je la hehe.....dekat dua minggu jugak la keboringan just ada tv laptop ngan internet je kat rumah tu....barang barang lain semua dah kat rumah baru....

Lepas dah keluar rumah lama aku stay kat rumah kakak aku di Pantai Dalam....kat rumah baru en suami yang tinggal...ye la dia kena biasakan dulu...sebab ni rumah baru kami yang first duduk sini...so setiap hari la dia mengaji dan pasang bacaan Al-Quran...

Dan sekarang aku jatuh cinta dengan rumah ni....dan juga kawasan ni sebab best...nyaman dan tenang...penuh kehijauan....berbaloi la dengan susah payah dulu nak dapatkan sampai stress haha....



Rumah lama di Pandah Indah....sempat la ambik gambar...time rindu boleh tengok hehe...lebih kurang je rumah lama dengan rumah sekarang...cuma rumah lama takde kehijauan alam sekitar...dah nama lagi Pandan Indah kan tempat penuh sesak....tapi apartment yang aku duduk tu low density...aman damai takde orang pelik pelik....rumah yang sekarang ni lagi la low density....sebab tu aku suka berdouble double....

Okey pada korang yang baru nak mulakan hidup baru....tengah cari rumah....selamat meneroka dan survey betul betul ye....

Rich Dad Poor Dad

Assalamualaikum....

Bulan November tahun lepas aku ada beli buku ni 'Rich Dad Poor Dad' oleh Robert T. Kiyosaki....ingatkan dah publish rupanya ada lagi kat folder draft haha....

Serius sangat best....recommended untuk mereka yang ingin mendalami bidang bisnes....dan buku ni juga banyak mengajar tentang pengurusan kewangan....bagi yang tak pandai mengurus kewangan macam aku ni elok la baca hehe...

Okey apa lagi pergi la kedai buku...dan beli :)


09 April 2014

Cerita Minggu Lepas

Assalamualaikum...

Haihaihai lama tak update....bizi sikit uolsssss plus aku tak sihat minggu lepas...tiga hari dilanda demam dan sakit kepala sakit tekak bagai....Alhamdulillah dah sihat...

Hari ni baru sempat nak jenguk blog lama lama sikit....aku mula mula tu sakit kepala je hari Rabu lepas...bukan sakit lite lite tau...sakit pening rasa berpusing pusing haaaaa....nasib baik suami cuti hari tu so boleh la dia hantar aku pergi kerja....badan dah start sakit sakit time tu macam nak tertanggal segala sendi dan tulang ni....nasib baik kelas ada satu je hari tu so boleh la aku masuk lambat sikit....aku tak mengajar pun hari tu just bagi soalan je untuk dibincangkan....aku nak berdiri pun tak larat kan ada yang tumbang dalam kelas haha...

Sakit kepala tu masih berterusan....sampai aku mengalah dan makan ubat esoknya...selalu kalau sakit kepala aku rehat dan tidur je terus hilang....ni tak hilang walau sesaat pun...hari Khamis pun sama aku ada kelas satu je petang.....aku dah rasa macam nak demam hari tu...sakit kepala pun ada lagi....makan ubat dan rehat...bangun tu rasa macam lega sikit...lega demam je la tapi sakit kepala tak hilang.....siap siap pergi kerja...dalam petang pukul enam lebih gitu aku rasa tak selesa sangat sangat dah...badan dah sejuk panas sejuk panas....kepala berdenyut denyut....habis kelas malam tu pukul lapan lebih cepat cepat pergi ke kereta dan pappppp tidur dalam kereta dalam lima belas minit....aku tak larat giler nak drive balik....akibat sakit kepala dengan mata aku sekali sakit rasa senak macam nak terkeluar haha....

Rasa dah okey sikit aku drive balik walaupun seriously tak okey sebenarnya.....mak aiiiiiiiii jalan jem la plak petang tu kan hujan sampai ke malam.....dalam hati dok berdoa Ya Allah berikan aku kekuatan berikan aku semangat sepanjang perjalanan ni.....dari Petaling Jaya ke Cheras macam macam perasaan dah rasa....disebabkan keadaan aku yang memang dah tak sihat plus jem....aku jadi stress haha....sampai naik suhu badan jadi panas....sejam lebih jugak la nak sampai rumah...

Sampai rumah terus letak beg....tanggalkan tudung dan zzzzzzzzzzzzzz tidur.....arghhhh lega sangat dapat baring.....esoknya aku terus MC tak tahan tak tahan tahan!!! Aku ni jenis tak suka cuti tak suka MC....ni dah sampai tahap maksima terpaksa la MC...kalau aku pergi kerja juga memang aku giler haha....dah sampai tahap untuk aku baring kat katil bukannya kat kerusi ofis....pergi klinik ambik ubat...doktor bagi aku ubat tahan sakit sebab panadol dah tak jalan...dan segala mala ubat untuk sakit tekak....

Tiga hari tu jugak la aku hilang selera makan sebab sakit tekak sangat sangat....sakit yang perit walaupun aku tak batuk....telur separuh masak dengan roti je aku boleh makan walaupun rasa sakit menelan tapi ok la boleh tahan lagi...makan makanan lain nasi goreng ke apa yang ada rasa rasa ni mak aiiiii pedih tekak aku macam dihiris dengan pisau....macam makanan tu tengah buat aksi lompat lompat dalam tekak ni...kalau sebulan tak lalu makan mungkin boleh turun sepuluh kilo hehe....ok bye :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails