08 March 2014

Cuba cuba Franch Oil dan Franch Shampoo

Assalamualaikum...

Hari ni aku dah mula guna syampu dan minyak rambut ni.....ni ni mana ni...tu tengok bawah....Franch Herbal Hair Oil dan Franch Herbal Shampoo....



Sebenarnya kan aku dah tak tau nak guna syampu apa...aku rasa macam sama je haha...rambut aku ni jenis kering....bukan kering semulajadi....dulu zaman kanak-kanak yakni zaman belum cukup umur rambut aku ok je....dia mula buat hal jadi kering sebab terlebih guna bahan-bahan kimia kot...biasa la zaman muda remaja dulu....zaman feeling retis dengan rambut hot hahahaha....walaupun dah lama 'insaf' tapi rambut masih kekal kering uolsssss....so dah bermacam macam cara aku cuba...tapi takde la sampai menghabiskan duit ribu riban pun...rambut tetap sama...macam macam cara tu just guna syampu, tonik rambut, minyak rambut, dan vitamin rambut....tu je la...takde la aku nak pergi saloon untuk rawatan rambut secara rutin ke apa kan...

Korang jangan bayangkan rambut kering menggerbang macam hantu kak limah plak....no no no ok...terkejut suami aku tengok isteri dia macam tu...kering tu macam tak bermaya dan tak lembut...tapi aku rasa sekarang dah ok sikit la berbanding masa zaman belajar dulu...cuma strukturnya je masih kasar...maybe campur dengan stress kot...stress dengan exam dengan rambut aku sekali ikut stress hehe...

Sebelum ni aku guna Syampu Safi yang warna hijau tu...ok la aku suka...tapi sebab lama sangat guna lebih kurang dua tahun gitu...tiba-tiba rasa tak best plak maybe sebab bosan kot...rasa nak bertukar so aku try guna syampu Clear...beli pun yang kecik je...ok la juga rasa lembut je rambut...masa dok tengok produk-produk penjagaan rambut kat Giant Cheras last week aku terjatuh hati dengan produk rambut Franch ni...dan kebetulan syampu aku dah habis...harganya murah je dalam RM9 lebih...lebih berapa tu aku lupa dah hehe...



Aku beli ni memang packaging dia sekali macam tu...yang loose pun ada...Franch Herbal Hair Oil ni guna sebagai pre-wash....maksudnya sebelum kita syampu rambut sapu dulu minyak ni pada rambut dan kulit kepala (urut)...kemudian biarkan sekejap lebih kurang dua puluh minit dan baru syampu macam biasa...lepas sapu minyak tu aku wrap rambut so takde la rasa rimas minyak kena leher ke kena dahi ke...

Okey uolssss kita tengok apa kesan dia ye....kita cuba dulu ye mana tau jadi lembut harum sehalus sutera ke hahaha melampau sangat harapan...produk ni kan dari ramuan semulajadi...so harap rambut aku bertambah baik...baik macam mana???? aku tak harap pun jadi lembut giler macam iklan syampu tu....harap jadi sihat dan hilang dia punya kering cukup la...lagipun aku pakai tudung so takde la nak flip rambut bagai hehe....okey bye :)

13 comments:

  1. x pernah try lagi shampoo ni.
    Anda di jemput join
    http://notamanjaku.blogspot.com/2014/03/review-giveaway-total-image-fastloss.html
    hari terakhir giveaway. 10 orang di cari untuk memenangi 1 week supply untuk fastloss drink!!!. BACA. KOMEN. MENANG. jangan lepaskan peluang ini :)

    ReplyDelete
  2. wani guna guna franch shower bath biasa..bukan yg herbal punya..yg bau wangi tu..hehe..dia ad kaer hjau,biru dan lagi stu wrna apa entah..kalau shampoo x taulah..tp kalau shower bath brand dia ok je..wngi dan murah..:) Kira ekonomi lah..hehe..

    Jemput singgah :)

    http://deyawanny.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. @ Miss Ika...
    btw thanks dtg sini...nnti saya jenguk blog awak :)

    @ Nur Sharwani...
    hehe boleh try nanti...ok nanti sy singgah ye...tq datang sini :)

    ReplyDelete
  4. nanti story kesan dia plak yer....

    ReplyDelete
  5. Saya pun jenis rambut kering. Kulit kepala cepat gatal. Boleh cubalah. Sebelum ni pernah pakai Franch oil utk kaki. Tapi tak berapa senang dgn baunya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owh yang ni wangi syampunya tapi takde la wangi giler...lite2 lembut je...tapi best...

      Delete
  6. Dua tiga hari lepas dok cari miyak rambut.. tetiba rasa macam menarik ja french herb hair oil nie... beli terus... balik rumah belek-belek baru tau guna untuk pre-wash laaa... boleh guna jadi minyak rambut tak?? nak buang sayang pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pasti la plak...sy selalu guna untuk pre wash je :)

      Delete
  7. Sya baru try produk ni...harap dpt hasil yg memuaskan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya guna safi shayla plak sekarang ni...katanya untuk wanita bertudung kan hehe cepat sgt terpengaruh ni...

      Delete
  8. Nak tanya franch herbal hair oil ni nak kena basahkan rambut dulu ke kena keringkan rambut baru guna? And then lepas 20mins tu terus basuh pakai air dulu ke or terus shampoo? Pls reply. Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry lambat reply. Pakai sebelum syampu rambut...masa rambut kering. Sebelum gi mandi tu pakai minyak ni kejap. Lepas tu boleh mandi dan syampu rambut :)

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails