18 May 2014

Ya Allah Aku Bersyukur Dengan Pemberian-Mu

Assalamualaikum...

Bila ingat balik masa lalu....dan dengan apa yang aku miliki sekarang...

Ya Allah aku bersyukur sangat sangat....syukur yang tidak terhingga....apa yang aku impikan aku dapat....walaupun lambat tetap akan dapat, yang penting sabar...kadangkala jadi malu sebab aku lalai....Allah dah bagi aku macam-macam tapi aku banyak meninggalkan suruhan-Nya.....Alhamdulillah tersedar.....kenang kembali dosa lama bergenang jugak la mata ni....

Aku tengok balik status aku di facebook....bertarikh 2 Jun 2011....aku ada update pasal niat aku ingin kembali bekerja dalam bidang yang aku suka....kira passionate la...bidang yang berkaitan dengan kelulusan aku....tapi dengan masa yang fleksibel...

1 Ogos 2011 aku dapat panggilan untuk pergi interview....jawatan sebagai pensyarah psikologi...gila kau aku tak terkejut....empat belas ratus kali fikir nak pergi ke tak...nak pergi ke tak....sebab aku apply jawatan lain tapi panggil interview untuk jawatan lain....dah la masa tu tiga tahun dah aku grad....confirm la otak dah berkarat....orang tersayang dan kawan-kawan banyak bagi sokongan....so aku start la study sikit sikit....selebihnya hanya berserah...kalau tak dapat pun aku redha je la sebab aku tak mengharap pun...ye la benda yang aku tak pernah terfikir...nak mengajar dalam bidang psikologi???? rasa tak layak huhu....rendah diri sangat tau...

Mereka offer tu sebab tengok kelayakan aku dalam bidang psikologi....sebelum ni yang mengajar subjek tu bukan orang dalam bidang berkenaan...

Alhamdulillah tanpa disangka bulan September 2011 aku masuk kerja sebagai pensyarah untuk subjek psikologi...padahal aku tak apply pun tapi dapat...Alhamdulillah rezeki kan kalau Allah nak bagi tetap jadi milik kita....yang aku apply jawatan lain pada awalnya tu sebab aku rasa macam tak layak nak jadi pendidik....so aku terima tu sebagai cabaran...anggap ini sebagai rezeki sebab aku minat sangat dengan bidang psikologi ni...Alhamdulillah percaturan Allah sangat hebat....Dia tahu apa yang terbaik untuk hamba-Nya...aku jatuh cinta dengan bidang pendidikan...kerja yang paling aku sayang berbanding kerja-kerja lain sebelum ni....

Dalam perkahwinan pun sama....ok nanti sambung kat post lain plak :)

4 comments:

  1. kadang2 yang kita x jangka tu yang kita dapat kan....alhamdulillah...

    ReplyDelete
  2. seronoknye dgr bile akak dpt keje yg akak suke.alhamdulillah

    ReplyDelete
  3. Percaturan Allah tuh yg sebaiknya kan..siapa sgka rezeki mjurus pd bkn yg kita pilih.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails