28 February 2014

Kos Gaya Hidup vs. Kos Sara Hidup

Assalamualaikum...

Kejap je kan pejam celik pejam celik dah nak masuk bulan Mac 2014....rasa macam baru je masuk Januari hehe ok manusia mudah lupa :D

Masih berada di awal tahun...dan masih belum terlambat untuk kita cek dan kaji balik tentang hal kewangan kita....aku ada baca satu artikel dalam Majalah Nur tentang kewangan iaitu kos sara hidup dan kos gaya hidup....lately aku makin banyak belajar tentang pengurusan kewangan...maklum la dah kahwin ni kan kena la pandai uruskan kewangan peribadi...dulu masa bujang takpe la berbelanja sesuka hati hehehe...

Ok jom kita kupas...aku tak masukkan semua apa yang ditulis tau...aku baca, ambik point penting, dan hurai ikut ayat aku sendiri...

Majoriti rakyat di Malaysia ni menanggung kos gaya hidup yang tinggi....kos gaya hidup ye bukan kos sara hidup....dah la kos sara hidup kat bandar tinggi...tambah lagi dengan gaya hidup hurmmm memang kedana la kan...kalau dah terlebih mampu boleh la nak layan gaya hidup ni....contohnya pendapatan RM12 000 dan hutang plus lain-lain komitmen RM2000 boleh la....tapi kalau pendapatan RM5000 dan hutang plus komitmen lain dah RM2500 lupakan je la...tunggu habiskan hutang dulu hehe...rasanya tak payah la nak explain lagi kan...semua dah cukup faham.....okey iolsss terasa sebab dulu pernah terlebih berbelanja...maklum la terkena kejutan budaya dapat pegang duit ribu riban hasil titik peluh sendiri....

Orait lets cekidaut apa yang boleh dilakukan dalam menjaga kewangan peribadi kita....

1. Menabung
Kalau sebut menabung ni budak tadika pun tau kan....meh sini nak share strategi menabung yang selamba, rileks and cool...macam aku la kan aku akan menabung RM1 atau RM10...nilai lain aku tak pernah buat lagi....contohnya kalau menabung RM1 aku akan pastikan aku masukkan RM1 dalam tabung tanpa mengira jumlah yang ada...maknanya aku tak akan biarkan duit RM1 ada dalam purse aku walaupun sekeping...ada RM9 maknanya RM9 la aku masuk tabung....

Atau pun kalau menabung RM10...aku akan pastikan setiap hari aku masukkan RM10 dalam tabung tu...kalau terlupa maknanya kena double or triple la...so korang kira la berapa...aku tak pandai matematik malas nak kira haha...tapi takde la aku amalkan konsep sedikit lama-lama jadi bukit....setiap hujung bulan aku guna la balik duit tu buat makan minum...so jimat duit gaji kan...tapi kalau korang nak biarkan membukit pun boleh...terpulang la tapi lebih elok simpan di bank kan...saving tetap aku pun memang kat bank...

2. Sistem sampul surat
Maksudnya setiap belanja ada satu sampul surat khas...contohnya sampul biru untuk ansuran kereta...sampul merah untuk ansuran rumah...sampul kuning untuk perbelanjaan barangan dapur....supaya kita dapat memastikan perbelanjaan tidak terbabas....peruntukkan bajet yang sesuai mengikut kategori sampul....jangan lebih atau kurang....okey katakan bajet perbelanjaan dapur RM500....so sampai situ je had untuk digunakan...setiap kali beli barang ada duit baki masukkan balik dalam sampul...dan kalau dah cukup hujung bulan masih ada lagi duit lebih dalam sampul...ambil dan simpan dalam akaun simpanan tetap...atau boleh biarkan je dalam sampul tu...nanti just topup je la bajet yang baru mengikut jumlah yang sesuai...

Sistem sampul surat ni hati kena cekal...takde disiplin susah nak berjaya tau huhu....aku belum buat lagi macam ni....buat masa ni aku main keluar je belanja...takde bajet khas....lepas dah settle segala komitmen hutang...bagi mak ayah...simpan ke akaun simpanan tetap...simpan ke akaun bank khas untuk kes emergency...then aku berbelanja la sesuka hati....takde la sesuka hati sangat pun sebab selalunya lepas dah tolak semua tu tinggal seciput je kat aku haha....mungkin sebab hidup berdua je kan...dah ada anak nanti harus la buat bajet sebab banyak belanja yang keluar...

3. Tulis matlamat
Kalau sebelum ni  kita tidak pernah menulis di atas kertas...apa kata mulai sekarang kita tulis segala matlamat di atas kertas dan tampalkan di tempat yang kita boleh nampak setiap hari...contohnya dekat bilik bacaan ke...kat dinding tepi meja solek ke...supaya hati kita teguh untuk mencapai matlamat kewangan yang telah ditetapkan....ye la dok baca setiap hari kan mesti la melekat kat minda...

Antara matlamat kewangan yang kita boleh tetapkan ialah tidak mahu mengambil pinjaman peribadi yang baru....tidak membeli gajet terbaru kecuali terpaksa kerana keperluan kerja yang penting....akan memotong kad kredit dan berbelanja dengan tunai mulai hari ini....bebas daripada hutang dalam masa lima tahun...dan lain-lain matlamat kewangan mengikut kesesuaian individu...


Orait itu sahaja....selepas dah tetapkan matlamat so kena la ikut kan....orang kampung aku cakap praktikkan hehe....dan ubah gaya hidup...kalau tak memang tak menjadi la...ini boleh jadi panduan untuk aku juga...ye la aku pun selalu lupa dan gelap mata time dapat gaji haha....nak itu nak ini....tapi cepat cepat tepuk kepala bagi sedar sikit....insya Allah sama-sama kita ubah diri dan tetapkan matlamat kewangan....

P/S: Apa yang penting juga jadikan sedekah sebagai amalan kehidupan kita....itu jangan lupa walau macam mana pun kita berjimat....

24 February 2014

Go Die With Company

Assalamulaikum...

Hai uolssss....ada yang dah tido ke? rileks la awal lagi hehe...tak keyel la kan kalau tido awal...dok belek belek status lama kat facebook...aku jumpa satu status ni...lupa dah kat mana aku ambik.... 
 

Love your job, but never love your Company. When you die, your Company is still there. The Company is not going to die with you.



Betul la kan kihkihkihkih :D

Gurauan di malam hari....kan ada yang sentap plak...tapi kalau company treat korang baik giler....korang kena la sayang company tu kan...buat baik dibalas baik haaaa gitu kau.....tapi kalau company tu tak bagi apa apa benefit....semuanya berkira walau besar kuman...asyik lambak kerja macam kita ni robot....tapi gaji naik seciput...kebajikan pekerja tak jaga....cut kos sana sini tapi harapkan hasil yang lebih dari kita....politik ofis dan sifat perkauman yang tebal.....kalau kau manja manja kau pandai kipas orang atas gaji dan bonus kau dapat banyak....setiap bulan potong KWSP tapi potong je masuknya tak....sampai kau dah naik malas nak cek akaun KWSP....amboiiii bab potong cepat je kan tapi nak masukkan liat kikikikiki...tak baik macam tu tau...

Okey kalau korang ada pengalaman sedemikian....better bersiap sedia untuk blah....tapi kalau nak stay pun tak salah....mencari pengalaman orang kata hehe....semuanya terpulang kepada diri masing-masing....apapun kena fikir panjang la tak boleh kalau stress je nak blah stress je nak blah....sampai bila masalah tak akan selesai kan....tapi kalau dapat offer yang lebih baik so ambik je la...just fikir positif okey...baik buruk pengalaman yang kita dapat...sebenarnya itulah yang banyak mengajar kita tentang kehidupan...yang banyak mematangkan kita...be strong!!! :)

P/S: Aku sayang tempat kerja aku!!!! Sebab??? Banyak sebab tak tau nak cakap macam mana...kesimpulannya rasa enjoy....dah macam family tak tau bila stress asyik gelak je manjang hehe...

23 February 2014

Lambat Kahwin Boyfriend Lari

Assalamualaikum....

Selamat bergolek golek di hari Ahad...bagi yang cuti je hokey...yang bekerja tu buat kerja elok elok...actually aku kerja hari ni hehe...tapi terpaksa cuti sebab tak sihat...perut tak berapa okey macam mana nak pergi mengajar kan....kalau dah asyik keluar masuk toilet tu lebih afdhal aku dok rumah je la huahuahua....ada hikmah juga sakit perut ni...boleh spend masa dengan en suami lebih sikit...
 
Okey bagi mereka yang masih bujang mesti korang selalu ditanya soalan "Bila nak kahwin?" .....aku pun dulu tidak terlepas dari soalan macam ni...

"Entah la belum bersedia"...."Jodoh belum sampai...insya Allah ada nanti"......"bla bla bla blaaa..."

"Kawin la cepat cepat nanti boyfriend lari"...."Kau ni dah tua dah patut kahwin pun"...."Umur tak tunggu kita...tak elok kahwin lambat"

Erkkkkkk

Kalau dah jodoh tak ke mana....kita kena positif...kalau dia lari bermakna dia bukan jodoh kita....Allah s.w.t dah buat yang terbaik untuk hambaNya....cuma kita je yang tak tau....

Sekarang aku dah kahwin....soalannya "bila nak ada baby ni?"......"rancang ke?" ....hehehehe "insya Allah jika ada izin-Nya" .....aku kahwin pun tak sampai setahun lagi okey...kami sendiri tak pernah mempersoalkan hal tersebut...tapi orang lain yang sibuk...okey bersangka baik terlebih prihatin hehe...kami just enjoy kehidupan apa adanya...masa yang terbaik untuk saling mengenali dan memperbaiki diri...

Siapa kita untuk mempersoalkan ketentuan Allah....apa yang telah ditetapkan adalah yang terbaik untuk kita....buka hati dan fikir positif baru kita tau apa hikmah di sebaliknya....ada masa nanti aku cerita ye :)

P/S: Lihatlah sesuatu perkara dengan mata hati.....insya Allah ada kebaikan menanti...


22 February 2014

Maggi Ketam Sedap

Assalamualaikum...

Okey jangan muntah....ini post basi haha...aku kan tengah dok fokus mengupdate cerita cerita lama yang tertangguh sebelum ni...ada lima puluh lebih post yang masih belum publish...aku akan publish lepas dah edit bagi cantik sikit...di samping itu ada la jugak post yang fresh diselitkan...bukan semua yang lama tau...cerita tu semua aku taip masa tengah dok sibuk dengan urusan dunia hehe...

Yessss permulaan semester aku sangat la bizi...super duper bizi huhu lepas tu penat la kan penat otak...tiba-tiba kena implement syllabus baru sem ni...ayoooo dah la aku sorang ajar subjek tu maka bekerja la aku sekuatnya....semua benda berkaitan kena buat baru bermula dari zero...sampai ke rumah bawa balik kerja....plus hari Ahad aku mengajar part time...kiranya tujuh hari seminggu aku dok mengadap benda benda ilmiah hehe....so masa sangat mencemburui...dalam dok bizi bizi tu sempat la aku update rangka cerita je dan save kat draft folder...ada saje idea aku buat rangka at least takde la nak kena fikir panjang masa nak update tu....just betulkan ayat bagi cantik bagi orang faham dan tambah mana yang perlu...hari ni rileks sikit...sempat la ngadap blog tenung blog buat apa apa yang patut...

Ok back to the topic!!! panjang benor mukadimahnya....

16 November 2013 kitaorang balik kampung aku kat Kelantan...

17 November tu pergi ambik kad nikah kat pejabat agama Pasir Mas....selama ni kitaorang dok bawak surat nikah yang besar gedabak tu lipat lipat letak dalam purse....lepas balik dari pejabat agama...terus misi jalan jalan cari makan hehe...

Tanpa planning tiba-tiba jommmm ke PCB iaitu Pantai Cahaya Bulan....lepak sana ambik angin laut dan tengok keindahan alam ciptaan-Nya....dah balik KL nanti tengok hutan batu je la...laut takde yang ada hanya Jalan Raja Laut....

Tengok kat sana ada gerai yang jual maggi ketam....apalagi jom la kita melantak...serious sedap weh...ketam besar fresh dan isi yang padat....udang besar dua ekor....ketam tu memang dia bela kat situ dalam akuarium hidup hidup.......sampai termenung nak habiskan sebab kenyang giler....aku tak tipu ni puas hati weh....yang kat sebelah maggi ketam tu seafood...fishball dan segala keturunannya...dah la dapat makan maggi ketam....sedap giler....mengadap laut plak tu....aku siap dok bersila lagi okey haha...order air sampai dua gelas aku sorang....korang faham tak perasaan aku macam mana time tu...faham tak?

Okey tak sabar nak balik kampung lagi...cuti raya cina hari tu balik tapi dua hari je mana sempat nak jalan jalan cari makan....sesiapa yang nak ke Kelantan tu sila la cari makan maggi ketam ye...lets menjamu mata!



P/S: Kedai tu betul betul kat tepi pantai tu ye....ala kedai yang banyak berderet tu....cari la kat situ ada jual maggi ketam....dia ada letak signboard sebab bukan semua kedai ada jual tu tau....jangan korang salah masuk plak....dah order air semua tiba-tiba takde maggi ketam....tak kan nak blah je kan hehe....

16 February 2014

Abaikan Manusia Negatif

Assalamualaikum...

"Eh rajinnya kau sekarang ni dah jarang borak kosong...asyik mengadap kerja je...bodek bos la tu...."

"Kau tak payah nak tunjuk baik sangat la....macam aku tak tau kau ni teruk dulu...perangai kalah hantu....."

"Kenapa tiba-tiba bertudung labuh ni....sebelum ni bangga sangat pakai tudung tunjuk dada...saje nak tunjuk alim la tu...padahal hurmmm........"

"Banyaknya gaji kau naik....mesti dalam diam gi bodek pihak atasan ni....."

"Apasal lately kau asyik update status baik baik...kata kata motivasi je...nak bagitau semua orang kau la manusia paling suci paling baik ye......"




Motivasi di hari Ahad....persetankan segala kata kata durjana....ingat satu je....KALAU KITA SUSAH KITA JATUH TIADA SIAPA YANG FAHAM....TIADA SIAPA YANG MENGERTI....hati kita perasaan kita hanya kita yang tahu....mereka yang mengutuk dan mengata akan terus tersenyum melihat kesusahan, kesakitan, kejatuhan, dan kesedihan kita...

Kalau asyik dok fikir takut orang mengata....takut orang mengutuk....sampai bila kita tak akan maju....manusia akan tetap mengata selagi mereka mampu berkata-kata....

Jika ada orang berbicara tentang kita di belakang, itu tanda kita sudah ada di hadapan...senyum dan jangan susah hati.....pesanan untuk diri sendiri dan juga mereka yang sudi datang sini....thanks for reading this :-)

08 February 2014

Buku Baru Lagi

Assalamualaikum....

Last Monday (3/2/2014) aku ada balik kampung....seperti biasa esoknya misi mencari buku kat Syarikat Muda Osman....niat nak beli satu je...tuptup tiga buah sekali aku rembat...tapi tak kisah la kan bukan beli benda bukan bukan pun....Insya Allah sampai ke anak cucu aku simpan nanti hehe...

Aku sayang kat buku melebihi sayang kat pakaian yang aku rasa cantik dan mahal dari buku...kalau orang pinjam lambat hantar je terus mintak haha peduli la barang aku kan....buku buku akademik yang dibeli masa belajar dulu pun masih tersimpan rapi....dan aku masih guna sampai hari ni untuk kerja...tapi aku tak suka baca novel...buku yang dibeli biasanya berkaitan motivasi, agama, kehidupan, kewangan, dan lain-lain yang membantu kualiti hidup aku....yang dapat memberi semangat masa aku rasa down rasa lemah...

Cakap banyak tak guna...okey ni dia buku hasil tangkapan pada hari Selasa lepas...


Insya Allah ada kesempatan nanti aku akan review ketiga tiga buku ni....tapi sebelum tu aku kena review buku buku lain dulu la....kena beratur ikut giliran baru adil hehe...

Kemas Susun Blog

Assalamualaikum....

Dah banyak hari tak update blog....ada je dok jenguk jenguk cuma tak sempat nak menaip post baru....hari ni cuti so jengjengjeng menggodek blog la apa lagi kan hehe...

Sebelum ni rasa macam berterabur sikit....berterabur bagi aku la sebab susah aku nak cari post post lama yang penting...dulu dulu rasa ok je macam tu....so hari ni kita menyusun dan mengemas bagi sejuk sikit mata dan hati ni....

Okey ni diaaaaaa.....dah buat page baru kat bawah header blog....ada resepi, jalan-jalan cari makan, fesyen, dekorasi, buku, motivasi, perkahwinan, produk, kesihatan, kecantikan, dan kewangan...kalau letak label semata-mata klik je akan keluar semua post yang berkaitan....jenuh la kau kalau post yang kau suka tu ada paling bawah...kecuali kalau memang nak tengok semua kan....ni di setiap page aku dah letak satu satu post title untuk memudahkan pencarian....



Senang sikit la aku nak cari apa-apa yang best lepas ni...best kerrrrr???? hahaha...harus la cakap best kan...kalau aku tak cakap sape lagi nak cakap :D ....selain tu juga memudahkan orang lain untuk baca apa-apa yang mereka suka....

Okey satu harapan...semoga makin rajin update blog...sekian :)

02 February 2014

Burger Bakar Abang Burn

Assalamualaikum...

Dok godek godek gambar kat facebook....tiba-tiba terjumpa gambar lama tahun 2012 (4/11/2012) punya....dan tiba-tiba juga teringin nak makan ni....


Masa ni bujang trang tangtang lagi hehe....dulu masa dok Pandan Indah asal teringin nak makan burger bakar mesti cari Abang Burn....bukan cari tokey burger tu tau....cari Burger Bakar Abang Burn....time tu selalu la lepak kat Dagang Avenue Food Court, Taman Dagang, Ampang...sebab dekat dengan rumah kan...

Aku pun lupa dah apa nama burger ni...sebab dah lama kan setahun lebih...lama giler peram baru nak buat review hehehe...tu la dok tangguh tangguh kan...nasib baik dok menggodek facebook baru la teringat...apa yang aku nak puji ialah aku sangat puas hati dengan cara penyediaan makanan....sangat bersih...itu keutamaan aku...nak makan pun bertambah selera kan...lagi double bertambah selera bila makanan pun sedap...

Sekarang ni sejak pindah Cheras....lokasi Burger Bakar Abang Burn yang paling dekat adalah kat Bandar Sri Permaisuri....tengok sekarang ni macam-macam menu ada kat Burger Bakar Abang Burn...tak sempat lagi aku nak merasa menu-menu baru tu...ada masa nanti kena singgah kejap...rugi okey hehe..

Okey uolssss kalau nak tengok lokasi lain Burger Bakar Abang Burn klik je sini ye http://www.abangburn.com/kat-mana-nak-cari-abang/ 

Jom kita serbu ramai-ramai....makan sampai kenyang :D

Jadi Insan Bahagia

Jangan sedih bila ALLAH tak bagi apa yang kita minta. Kadang-kadang ALLAH tak bagi kerana ALLAH tahu kita tak layak dengan apa yang kita minta. Tapi bukan ALLAH tak bagi terus, ALLAH nak bagi yang lebih baik untuk kita.

Semua perkara yang berlaku dulu ada hikmahnya, tak kira la ia berkenaan dengan apa sekalipun. Yakinlah bahawa ALLAH akan beri sesuatu yang lebih baik dari apa yang kita impikan dulu.



Welcome February

Assalamualaikum....

Kejap je dah masuk Februari....aku rasa macam baru je masuk bulan Januari 2014...baru semalam gitu kau...

Alhamdulillah everything went well....semakin hari semakin baik walaupun ada ketikanya terpeleot sikit....tapi cepat cepat bangkit berdiri di landasan asal....

Tapi yang bestnya....awal tahun ni banyak benor cutinya hehe....dah la masuk kerja 6 Januari 2014....lepas tu aku ada MC satu hari sebab demam melampau (melampau tak nak kalah haha) ...lepas tu cuti Thaipusam...lepas tu cuti Maulidur Rasul...lepas tu untuk cuti Chinese New Year dapat seminggu okey...so Khamis ni baru masuk kerja....

Heaven dapat jadi suri rumah sepenuh masa ni..untuk sementara pun jadi la hehe....ye la selalu keluar rumah pagi dalam gelap....balik kerja pun gelap....cuti sehari je seminggu...sebab weekend aku ada mengajar part time student...mana tak heaven kalau dapat cuti lebih sikit kan hehe...boleh la luangkan masa lebih sikit dengan suami...boleh la buat apa apa yang patut kat rumah ni...

Esok nak balik kampung....okey tak sabar! Bye :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails