25 January 2014

Tayar Berlubang

Assalamualaikum...

Okey post basi lagi ni...nak update hari tu tak sempat hehe....ni cerita bulan November 2013 punya...

Dalam masa dua tahun....dua kali tukar tayar kereta.....tahun 2012 tayar pecah kat MRR2.....tahun 2013 tayar berlubang terkena skru besar kat Highway Cheras - Kajang....dan ketika kejadian kedua-dua tayar masih dalam keadaan baru dan elok....

Dan nasib baik masa kedua-dua kejadian aku tidak keseorangan....ada pasangan di sisi kikikikiki :D

Walaupun duit terbang melayang sebab kena tukar tayar baru...takpe aku redha haha...



Tengok tu lubangnya....tayar cantik elok lagi kan...ni gambar lepas dah keluarkan skru tu....entah macam mana la boleh terpelanting cucuk tayar kereta aku....mula mula kena tu ingatkan langgar batu ke apa sebab bunyi kuat...lepas tu macam bunyi something kat tayar tapi abaikan je...sempat lagi la kitaorang pegi makan hehe...sampai rumah tu cek rupanya ada skru...sebab dah malam kan so esoknya baru bawa pegi kedai tukar tayar....angin tak keluar pun...tapi risau gak kan aku tengah drive pegi kerja skru tu tertanggal....habis la keluar angin....tak pasal pasal dok sedih sorang sorang kat tepi highway tunggu orang datang tolong...



Hummm ni la rupa skru yang cucuk tayar kereta aku....rupa sama tapi size tak pasti la....dalam gambar kan tak sama dengan kat luar....

Okey byebyebye!

24 January 2014

Jangan Berduka

Assalamualaikum...

Sebagai manusia biasa yang tidak sempurna...kita tidak terlepas dari perasaan sedih...berdukacita...aku pun sama....kadangkala kita sedih sebab kerja....sebab peribadi...faktor sekeliling.....dan macam macam lagi la....kadangkala takde sebab tiba-tiba nak sedih plak hehehe...tapi tak boleh nak layan sangat kan....cepat cepat bangkit...jangan biarkan aura negatif tu singgah lama lama kat hati jiwa dan kepala otak kita ni....

Muhasabah diri....kena ingat kalau kita rasa kita susah...ada lagi orang lain yang lebih susah dari kita....yang kurang bernasib baik....jadi bersyukur la dengan kehidupan yang kita miliki hari ni....kalau ada kurang cuba perbaiki....ok pesanan untuk diri sendiri dan juga sesiapa yang sudi baca...terima kasih :)

"Janganlah engkau berdukacita, sesungguhnya Allah bersama kita" .




23 January 2014

Nikmat Tahun Baru

Assalamualaikum...

Hari ni dah masuk 23 Januari 2014...kejap je masa berlalu kan....jadi sebelum masuk tahun 2015...sebelum cerita aku jadi over basi...aku nak share sesuatu yang berlaku pada awal tahun ni...

Haaaaa tu diaaaa!!!! Kejadian berlaku pada 6 Januari 2014...hari Isnin...



Nikmat pertama di hari pertama kerja pada tahun baru....last semester kelas aku semua tengahari....so aku takde la nak rushing pagi pagi buta keluar rumah kan....enam bulan tak masuk ofis pagi....sekali ambik!!! Lambat!!! Dekat jam 9 baru sampai ofis!!! Sem ni ada kelas pagi....tiga hari pagi dan dua hari lagi petang....azam baru nak datang ofis awal...tapi belum apa apa dah lambat hehehe...

Mak aiiiii terkejut aku jem gilerrrr....sebelum ni takde la macam ni....sem sem yang sebelum ni aku ada kelas pagi....kalau keluar jam 7...dalam 7.45 aku dah sampai ofis....ni keluar jam 7 dekat jam 9 sampai....hummm rakyat Malaysia makin kaya ke ramai betul yang guna kereta....kos hidup makin meningkat....harga minyak makin naik....kereta makin bertambah kat jalanraya.....sudahnya sekarang ni aku terpaksa keluar rumah setengah jam awal...jadi dapat la sampai ofis sebelum jam 8 pagi...

17 January 2014

Jalan Jalan ke Melaka

Assalamualaikum....

Okey ini cerita basi....tapi takde la basi tahap masam lagi tak sampai sebulan pun lagi hehe....bulan lepas 23 Disember 2013 aku dengan en. suami ke Melaka....saje jalan jalan cari makan....macam dah takde makanan kat KL ni kan haha....semata-mata nak makan seafood kami ke Melaka....tak tidur sana pun sampai dah tengahari balik malam lepas makan...

Ni masa on the way harus la aku ambik gambar sorang sorang kan....rileks woooo dok kat seat penumpang....nikmat betul haha....aku rasa muka aku dah kembang bermangkuk mangkuk....patut la berat makin naik rupanya entah berapa kilo la lemak kat muka tu...



Dah sampai sana tu kami ke Taman Buaya.....pergi melawat buaya buaya kat sana....asyik tengok manusia je kan...sekali sekala kena jugak jamu mata ni dengan binatang....padahal dulu dah pernah pergi...saje nak buang masa kami masuk lagi sekali....dan kebetulan plak ada pertunjukan buaya....so layan je la....gambar-gambar pertunjukan buaya tu ada dalam DSLR belum upload lagi daaa hehe....gambar yang aku masukkan dekat blog ni semua dari henfon je...

Lepas dah habis lawatan sambil buang masa kat Taman Buaya....kami ke bandar plak lepak lepak sana buang masa lagi...sambil sambil dating la kan spend time together gitu....kan dah balik KL sibuk dengan urusan duniawi plak...

Dan ini tujuan asalnya.....makan seafood!!!!! yeahhhaaaaa!!!! Kami ke Umbai....masa sampai tu mak aiiii penuh orang kat Parameswara tu....padahal kat kedai lain banyak lagi kosong orang tetap bertumpu kat situ....pusing pusing jumpa la satu meja kosong...



Haaaaa tu dia yang kami order....makan berdua je tapi macam makan berlima hahahaha!!! Jembalang ke manusia yang makan ni....kami order ikan tapi takde dalam gambar sebab sampai lambat....tomyam...sotong celup tepung...udang....ketam....kerabu mangga....lepas tu nasi putih...

Orang lalu mesti pandang pandang sebab yang makan badan size M je....tapi makanan penuh meja...serius memang kenyang giler....tapi aku pegang prinsip bukannya selalu datang sini....so makan je apa yang nak dimakan dan yang penting tak membazir habis disapu licin huahuahua....sedap kenyang puas hati okey!!!

So habis cerita jalan-jalan cari makan.....lepas tu balik KL dengan muka puas hati...puas hati sebab dapat makan....dan dapat spend masa cuti dengan kesayangan :)
 

Let Go Dulang Hantaran

Assalamualaikum...

Salam Jumaat dan selamat bercuti!!!! Aku rasa bulan ni asyik cuti je...minggu ni pun dah dua kali public holiday kan....lepas tu cuti Chinese New Year lagi hujung bulan ni...tambah aku start masuk kerja 6 Januari...tambah mc satu hari...haaaa kira la berapa hari aku kerja bulan ni hehe...

Bulan lepas aku ada iklankan dulang hantaran kahwin kitaorang punya hari tu....ye la dari dok menyemak kat rumah baik aku jual kan hehe....baru satu hari iklan tak sempat nak promote lebih lebih dah disapu licin....Alhamdulillah...

Aku jual murah giler kot walaupun baru guna sekali...ye la murah murah sudah bukannya bermotifkan keuntungan pun hehe....nak clearkan barang je...


Selamat tinggal dulang hantaran.....kenangan perkahwinan tu huhu....yang empat segi tu aku punya...yang bulat tu suami punya....

Baju masa majlis resepsi pun rasa macam nak jual la....tengok nanti macam mana...kalau nak jual aku upload gambar ye....bye :)

14 January 2014

Cuti Blog Sementara

Assalamualaikum...

Dah banyak hari tak jenguk blog...apatah lagi nak update kan....

Tuan punya blog demam huhu....hari Khamis lepas 9/1/2014 tu masa bangun tidur pagi aku da rasa tak sedap badan...masuk tengahari je kepala berdenyut-denyut sakit giler hokey tak berenti sakitnya....aku tahan lagi....nasib baik kelas petang so boleh la aku masuk lambat....takde la aku merana kat ofis dengan sakit kepala ni kan...

Masa drive balik dari kerja malam tu aku dah tingtong hehe.....rasa seksa jiwa raga nak sampai rumah....dah sampai tu apalagi aku terus tidur terbongkang....kepala sakit giler dan badan menggigil....nak buka mata pun tak boleh....away terus tv, laptop dengan henfon...orang call pun aku tak jawab haha....makin sakit kepala aku tengok benda benda tu semua.....tidur pun dalam gelap...

Esoknya makin teruk.....MC je la....selera makan hilang terus...tapi paksa makan jugak sebab nak alas perut dan nak makan ubat....aku makan roti sikit je dan terus makan ubat....baring dengan selimut tiga helai still sejuk lagi....siap pakej muntah lagi haha....so memang tak boleh nak masuk apa-apa makanan...

Aku ni kan kalau ikutkan tak suka sangat nak makan ubat....dan tak suka pergi klinik atau hospital....tapi aku mengalah sebab tak tahan sangat lembik dah badan ni....lepas balik klinik tu memang betul betul disiplin la aku makan ubat hahaha....ni dah okey sikit la...tapi batuk belum hilang lagi....

Sakit itu penghapus dosa-dosa kecil.....baru sikit dugaan dari-Nya...jadi bersabar la :)

03 January 2014

Skirt Kabinet Dapur???

Assalamualaikum....

Hahaaa skirt kabinet dapur???? Aku pun tak tahu apa nama sebenar benda ni....panggil je la apa-apa yang korang suka....skirt kabinet / kain penutup kabinet / kain hias kabinet / kitchen cabinet curtain / table top skirting / table top cover......blablablablablaaaaa....


Actually dah lama aku dok mencari idea nak cover table top kat dapur rumah aku ni....dok mengoogle blog kat Malaysia ni terhad la plak...dua tiga blog je aku jumpa...tu pun yang memang dah ada dalam kepala aku....yang bersepahnya dok tunjuk design dapur yang harga ribu riban....tak mampu la uolssss huhu...lagipun ni rumah sewa...kalau rumah sendiri lain la kan...

Entah macam mana terfikir nak google blog orang putih la plak....bersepah ok idea tentang kitchen decoration ni....dan yang penting dengan bajet yang sangat rendah....ok aku suka!!!

Dah puas menggodek beberapa blog dari sana....serius aku teruja tengok dapur diaorang cantik...simple dan sejuk mata memandang....maka datang la idea aku huhu....berkobar-kobar gi Kamdar beli kain...rupanya aku salah kira so tak cukup hahaha....so aku buat je la mana yang cukup...contoh yang aku dah jahit macam dalam gambar atas tu...jenis pleated design...

Semalam pegi Kamdar lagi beli kain tambah yang tak cukup tu...tak sabar nak siapkan projek DIY untuk hiasan dapur rumah aku ni...harap dengan adanya dapur yang cantik (kat mata aku la) buat aku makin rajin masak hehehe....nanti update lagi ye....bye :)

Menjadi Wanita Paling Bahagia

Assalamualaikum...

Ok ini first update untuk tahun 2014....

Azam tahun ni nak habiskan baca buku Motivasi Menjadi Wanita Paling Bahagia.....serius best walaupun belum habis baca....lama dah kot aku beli ni haha....doakan berjaya ye...kalau pulun betul-betul kejap je ni...

Kalau sesiapa yang belum beli ni...aku cadangkan korang beli...tak rugi pun...



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails