01 December 2013

Tips Menjadi Pekerja Cemerlang _ 2

Assalamualaikum.....

Seperti dijanjikan nah aku sambung secepat mungkin post ni....klik SINI ......tak payah tunggu minggu depan....tak payah tunggu tahun depan....bulan depan jugak aku update.....betul la kan bulan depan sebab post sebelum ni pada 30 November...ni dah masuk 1 Disember....jangan marah hehe.....orait jomssssss!!!!

5. Terus belajar
Pekerja yang cemerlang sentiasa memajukan diri dan prestasi kerjanya....selain itu, dia akan sentiasa menambah ilmu, sama ada secara teori atau praktikal.....dia tahu apa yang perlu dipelajari dan tahu kemahiran apa yang perlu dikuasai....aku ada sorang kawan macam ni...memang tabik la dengan dia sangat hormat orang dan rajin mencari ilmu....aku tengok hidup dia takde masa untuk lepak borak kosong ni...dia menumpukan usaha pada sesuatu perkara yang benar benar mendatangkan hasil....bukannya nak kuasai semua ilmu dan kemahiran dalam masa yang singkat...

Minda lebih senang menangkap dan memahami apa yang dipelajari jika menumpu pada satu perkara dalam satu masa....maka dengan ini rajinkan diri menghadiri kursus atau bengkel.....okey Nik Azidah ingat ye jangan dok nak pergi je tapi tangguh tangguh aiseyyyyy :D

6. Menghormati semua orang
Tak kira siapa rakan sekerja kita, hormati dan cuba ceriakan dia....walaupun dia seorang makcik cleaner dia tetap rakan sekerja...tak rugi pun hormat orang kan.....jangan suka menyakat dan ketawakan kekurangan dan kesilapan orang lain ...sebab tak semua orang boleh menerimanya...

Jangan suka mengata atau bercakap pasal keburukan orang lain.....jangan jadikan ofis kita sebagai gossip corner.....dengar tu okey muahehehehe.....nanti tak pasal pasal dapat dosa kering dan dibenci orang kat ofis tu....pekerja yang cemerlang diukur melalui perbuatan dan pencapaiannya, bukan percakapan....jadi diamkan mulut dan rajin buat kerja.....syhhhhhhhh!

7. Penampilan kemas, segak, dan teratur
Okey yang last sekali aku tak nak komen panjang....ingat uolsss, persepsi dan 'first impression' orang lain amat penting dalam suasana kerja....pekerja yang cemerlang sentiasa mempamerkan kekemasan diri pada pakaian, gaya ketika bekerja, gaya jalan, gaya ketika makan, gaya berbual, dan kekemasan di ruang tempat kerjanya....ini hanya kenyataan secara umum ye jangan salah faham....diakui tak semestinya atau itu bukan ukurannnya.....ada je pakaian segak kemain tapi kualiti kerja hancus hehe.....apapun terpulang kepada individu...tapi better jaga la penampilan sedap sikit mata memandang kan hehe....

Okey tadaaa dah habis....terima kasih sudi membaca...sekian terima kasih...bye :)


****************************************
 Like page MissNick Collection untuk mendapatkan update dan promosi terkini.

Kejayaan memerlukan pengorbanan yang bukan sedikit. Sentiasa tabah dan sabar. Insya Allah segala impian menjadi kenyataan :)
 ****************************************

3 comments:

  1. betul tu.. setuju sgt :)
    kena kuat usaha jgk

    ReplyDelete
  2. inaugural visit, come here carrying android full version games FREE Download

    ReplyDelete
  3. @ Liza Licha...
    selamat menjadi pekerja cemerlang hehe...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails