30 November 2013

Tips Menjadi Pekerja Cemerlang _ 1

Assalamualaikum....

Okey uolssss seperti dijanjikan....jom kita sambung post yang lepas....klik SINI....tak payah nak mukadimah bagai la kan....kita straight to the point....

1. Niat
Setiap apa yang kita lakukan mesti ada niat yang betul....muhasabah diri dan kaji apa tujuan kita ke tempat kerja setiap hari....adakah semata-mata hanya kerana dibayar gaji? Maksudnya hanya mahukan gaji dan tak kisah apa itu kecemerlangan dalam kerjaya.....atau minat dengan kerja tersebut?....atau kedua-duanya sekali? haaaa fikir fikir :)

Cuba muhasabah diri kalau tiba-tiba kita jadi malas, tak bersemangat, kerja lepas tangan, dan tak ambil kisah asalkan dapat gaji....parah kalau berterusan macam ni....selalu jugak jumpa pekerja macam ni kan....ayoooo pening kepala nak layan! Kalau jadi macam ni sila cepat cepat kembali ke pangkal jalan ye.....pesanan untuk diri sendiri juga....

2. Lakukan lebih dari apa yang patut
Maksudnya jangan nak berkira sangat pasal kerja.....tapi jangan tak berkira langsung kan orang ambik kesempatan plak hehe....kita jugak yang susah...

Dengan inisiatif sendiri, lakukan lebih dari apa yang perlu dilakukan dalam bidang kerja.....contohnya, jika kawan sekerja kita masuk kerja jam 8 pagi hingga 5 petang, kita pula masuk lebih awal iaitu 7.30 pagi dan pulang lebih lewat tanpa mengharapkan elaun lebih masa....timbulkan rasa seronok bekerja sehingga kita tak sedar masa berlalu......sekiranya ada sikap lebih memberi ini...insya Allah akan dapat ganjaran yang setimpal nanti....tak cuba tak tau kan...

Betul kan bila kita suka dengan kerja kita....automatik kita tak akan berkira pasal masa dan lain lain...contohnya aku dulu kan masa kerja yang tak berapa aku nak ngam hehe....kau tau dekat pukul 9 baru sampai ofis....balik plak tepat pukul 6....kiranya dua tiga minit nak pukul 6 tu aku dah get ready haha....dan sekarang Alhamdulillah aku dapat apa yang aku nak...aku sayangkan kerjaya aku....sampai tahap tak kisah balik pukul berapa...kadangkala tak sedar pun masa berlalu...setakat terlebih sejam dua tu dah biasa....terlebih berjam jam pun pernah tapi setahun sekali je la time ada audit hehe...

3. Komited
Tunjukkan komitmen yang tinggi dalam segala tugas yang diamanahkan kepada kita....buat la kerja dengan penuh rasa tanggungjawab dan berikan sepenuh tumpuan....jangan nak buat sambil lewa atau gitu gitu je asalkan siap....hancus kualiti ke laut nanti....dan jangan nak buat sekerat jalan nanti menyusahkan orang plak...dah satu hal orang lain nak tolong siapkan kerja kita tu......ingat kerja itu amanah ye...

Jangan ambil kisah kalau orang lain kata yang kita ni saje nak tunjuk rajin...itu kerjaya kita dan katakan pada diri bukan mereka yang bayar gaji kita....sibuk je kan hehe lantak la...biasa la mulut manusia memang macam tu suka menceceh.....

Untuk menjadi pekerja cemerlang, gemilang dan terbilang wahhh gitu kau perlu komited sepenuhnya kan....mesti rajin dan belajar kemahiran-kemahiran lebih dari bidang tugas yang diperlukan....jadilah seorang yang proaktif dengan rajin membantu kawan-kawan lain tanpa mengharapkan sedikit pun balasan....tapi rajin pun biar kena pada tempatnya kerana takut akan dipergunakan nanti....kan ada yang makan hati nanti hehe....

4. Bijak bawa diri
Sudah menjadi lumrah setiap tempat kerja akan wujud sedikit politik pejabat.....haaa nampak???? dan uolssss kemahiran komunikasi interpersonal amat penting di sini....sebagai pekerja kita kena la bijak menyesuaikan diri dengan keadaan tempat kerja dan juga sikap rakan rakan sekerja...

Pekerja yang cemerlang adalah seseorang yang tahu di mana ruang yang dia boleh 'membawa diri' tanpa perlu menjadi mangsa pada politik tempat kerja...pekerja yang cemerlang juga tidak membodek bos untuk cepat naik pangkat.....okeyyyyyy :D

5. ??????

6. ??????

7. ??????

Akan bersambung dalam update yang akan datang....datang bila tu tak pasti....minggu depan atau bulan depan atau tahun depan hehehe....ok selamat membaca...bye :)

****************************************
 Like page MissNick Collection untuk mendapatkan update dan promosi terkini.

Kejayaan memerlukan pengorbanan yang bukan sedikit. Sentiasa tabah dan sabar. Insya Allah segala impian menjadi kenyataan :)
 **************************************** 

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails