01 November 2013

Terlanggar Pantang

Assalamualaikum....

Sebenarnya kan dah sebulan lebih aku pantang makanan makanan tertentu....stop minum air berkarbonat....stop makan fast food....stop makan maggi....dan lain lain makanan yang kurang berkhasiat...




Aku dah mula makan banyak sayur dan buah....banyak masak sendiri kat rumah....bawak bekal pergi kerja....banyak minum air mineral sampai aku dah beli borong macam nak berniaga haha....

Ingatkan susah nak stop rupanya boleh je...cuma sebelum ni aku tak kuat...tu yang mulut kata tak nak tapi hati kata nak....dalam seminggu tu aku wajib makan kfc hehehe....time bosan malam malam wajib lepak McDonald's.....so kali ni aku memang nekad SAY NO to makanan tersebut...bukan nak berhenti terus maksudnya aku nak kurangkan....sekali sekala makan takpe la....aku pantang lama sikit sebab nak bersihkan badan dulu....kira detoks la lebih kurang...tapi takde la aku ambik produk detoks....




Tapi semalam kan terlanggar pantang huaaaaaaaaa!!!! Tak sengaja....lunch tadi ada informal meeting sambil borak borak dengan bos...dia ajak pergi kfc....lepas tu dia belanja...dah tu tak kan aku nak tolak...tak kan aku tak nak makan dan orang lain makan dengan enaknya....ini tak boleh jadi....apa lagi aku pun bedal sekali la hehe...




Aku minum air coke dan makan ayam tiga ketul....banyak kot order tu pun masih ada lebih walaupun masing masing dah makan banyak....lepas tu macam lembu kenyang....serius kenyang sampai ke malam...mungkin sampai lusa kihkihkih (tipu)...

Aku sebenarnya tengah ajar diri sendiri supaya berdisiplin sikit bab bab makan ni....jangan nak main bantai je...aku ni jenis makan tak menolak....nampak je sedap kena dengan selera semua aku bedal asalkan halal hehe...sebab umur dah meningkat kan jadi banyak benda kena jaga....kesihatan tak boleh dibeli dengan wang ringgit.....jadi cegahlah dari awal...bye :)


9 comments:

  1. xpe sis..langgar pantang sket...hehehe..lepas ni pantang balik.. :)

    ReplyDelete
  2. cayok cayok!
    terlanggar pntang ckit je.. pasni kuatkn semangat..
    hehe

    ReplyDelete
  3. @ Anis Shafeera...
    kalau 'ter' takpe kan haha...kira tak sengaja...

    @ Puan Ezy...
    kena belajar keraskan hati lagi ni hehe...

    ReplyDelete
  4. hahha..kalo "ter" xpe...jgn amal selalu...nanti x menjadi...ngeeee.. :)

    ReplyDelete
  5. @ Anis Shafeera...
    hehe :)

    ReplyDelete
  6. xpe trlangar pantang, asalkan tau nak turunkan semula.

    ReplyDelete
  7. @ Farid Omar...
    masalahnya tak jumpa jalan turun semula hehe

    ReplyDelete
  8. Sy terlanggar pantang semasa tengah berpantang lepas bersalin ni . Termakan kobis , sambal lada kicap , telur , dengan terung . Sy tak tahu pun semua tu tak boleh mkan . Yela berpantang akak yg jaga bukan family . Agak2 ada apa2 jadi tak pada sy ? Sy takot terkena bentan laa . Please siapa yg lebih berpengalaman tlong kita ,

    ReplyDelete
  9. @ vanilla_gurl...
    no komen la sis...sebab sy takde pengalaman hehe...mungkin org2 lama lebih tahu..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails