08 July 2013

Compress Jangan Tak Compress

Huaaaaa bila nak siap ni.....dari petang tadi lagi aku dok mengadap laptop.....dok compress gambar yang dah berkurun bertapa dalam laptop ni....dia punya saiz setiap gambar tu besar gedabak tak hengat....sebesar saiz kameranya hehehe....ok as u know that aku ni giler ambik gambar dan giler bergambar.....nampak je benda menarik sikit mesti aku nak ambik gambar tapi time aku bawak DSLR la....dan lagi satu kat mana orang hala lensa kamera kat situ la aku ada hahahaha.....sebab tu la gambar banyak....

Dah lama nak buat ni tapi asyik tertangguh je....so refer entry lepas ye kenapa aku tangguh, bukan sengaja hehe....bukan setakat blog je suam...dengan keje2 lain pun ikut suam sekali.....ni aku dah tanam keazaman yang teguh di dada untuk kembali menyambung keje2 yang tergendala sebelum ni....

Aku baru sedar yang DSLR tu dah lama tak guna....rindu nak ambik gambarrrrrr!!!! kang merajuk plak dia sebab dah lama tak dibelai hehe...aku jugak yang susah nak pujuk balik....so aku start dengan keje2 yang melibatkan gambar dulu....compress dan susun balik file2 gambar....delete mana2 gambar yang tak perlu atau tak serupa gambar....dan transfer gambar2 dalam DSLR ke laptop ada 700++ lebih kot.....haha masak aku nak pilih yang ok....nak pilih yang perlu diedit...dan nak compress....sabar huhu :)

Malam ni memang aku betul2 spend time untuk sambung balik keje2 berkaitan....ye la kalau dah hobi mana boleh tinggalkan beb....rasa semacam je...masa untuk aku bersenang lenang dah habis....so dah sampai masanya untuk aku fokus balik kepada apa yang aku buat sebelum ni....

Perlahan-lahan kayuh hehe....ye la dah dua bulan lebih kot tinggal...dalam tempoh tu aku stop blogging, stop bisnes, stop aktiviti2 photography, stop menjahit just jahit veil masa kahwin hari tu je, stop explore benda baru dan lain-lain....so now kena siapkan satu2 dan buat perancangan kembali....

Mudah mudahan....insya Allah :)


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails