15 August 2012

Mood Raya Sudah

Minggu ni minggu terakhir kerja sebelum cuti raya yeahaaaa!!!

Maka otak dan jiwa dah terbang pulang ke kampung....excited ni excited.....yang tinggal kat KL hanya kepala dan badan je hahaha....almaklum la student pun dah ramai balik kampung time ni....alasannya takde tiket bas so terpaksa beli yang awal....hek eleh macam la aku tak tau huhhh!

Kuliah tetap macam biasa la cuma mengajar dah kurang just fokus pada exercise dan revision sebab syllabus pun dah habis kan...bagi aku siapa yang tak datang kelas saat-saat akhir sebelum final exam mereka adalah manusia yang rugi....ye la time ni la nak buat discussion soalan-soalan dan review balik apa yang dah belajar sebelumnya...

Seingat aku dulu masa tengah belajar takde pun fenomena macam ni....raya tu raya jugak tapi sebelum cuti raya pun kelas penuh je macam biasa....dah start cuti tu baru semua balik kampung padahal kami kebanyakannya dari Semenanjung....kena balik naik flight plak tu....walaupun dalam kepala dah ingat raya je tapi kewajipan sebagai student tak pernah diabaikan....

Ada yang cakap aku ni rileks je dekat2 nak raya macam takde apa.....orang lain sibuk ambik cuti nak balik...aku plak tak peduli pasal tu tetap kerja sampai hari Jumaat......hoiiiii korang kerja apa aku kerja apa....kalau kerja ofis biasa boleh la aku ambik cuti awal kan....aku ni mengajar so tak kan la aku nak cuti semata-mata nak balik awal huhu....so balik je la hari Sabtu walaupun Ahad tu raya....apa masalahnya kan bukannya aku kena mengecat rumah ke...kena masuk hutan cari buluh buat lemang ke...kena gantung langsir ke....sembelih ayam nak masak lauk hari raya ke....

Hehehe kan kan kan :D bye


13 August 2012

Bersesak di Jalan TAR

Assalamualaikum....

Macam mana dengan persiapan raya korang semua.....biasa-biasa je....atau meletup? Aku biasa-biasa je just beli baju raya dua pasang dengan tudung dua helai....cukup la kan...takde la sampai beria sakan dengan lima enam helai baju raya hehe....ingat nak jahit sebab ada beli kain dua pasang tapi susah kalau dah penyakit mim alif lam sin ni kuangkuangkuang....malas giler nak menjahit pakaian sendiri sebab aku sibuk dok jahit pakaian untuk dijual....lastly baju sendiri beli je la ;P

Minggu lepas dah keluar pegi shopping baju untuk mak ayah, untuk anak-anak buah yang ada tiga orang tu, dan baju untuk aku sendiri.....shopping kat Sogo, Jusco AU2, dan Ampang Point.....tudung tak beli sebab dah penat.....penat sebab jalan jammed hehe....

Semalam baru la keluar shopping untuk sesi terakhir sebelum raya.....beli tudung dengan kasut.....kasut warna merah lagi uolssss hahaha....aku memang dah fikir beratus-ratus kali sama ada nak pegi ke tak ke Jalan TAR ni sebab ramai dok update orang ramai giler....so takpe la niat nak pegi shopping kat Shah Alam ke atau mana-mana yang tak sesak la.....tapi lastly hati aku ni meronta-ronta nak jugak pegi Jalan TAR tu hehe....saje nak merasa kemeriahan sebelum balik beraya ni....lagipun dekat je kan....kali ni pegi naik LRT je senang tak payah nak fikir-fikir cari parking....tak payah penat-penat sebab jalan jammed....

Nak pitam aku cari tudung....bukan banyak pun nak dua helai je....tapi ibaratnya macam nak cari dua kodi....bukan apa susah nak jumpa warna dan design yang aku nak....kalau jumpa pun jenis kain plak aku tak berkenan....lastly sebab dah penat giler memang giler la penatnya.....aku pegi Nagoya beli kain lycra jahit sendiri selendang hahaha susah sangat kan.....lepas tu beli tudung syria chiffon dua layer....ingat lepas tu nak pegi Sogo beli kasut tapi malas nak bersesak-sesak kat dalam tu....so balik je la ke rumah...

Lepas buka puasa tu rehat kejap terus keluar sambung shopping kat Jusco AU2 plak.....beli kasut dengan inner tudung.....aku malas nak beli inner tudung kat Jalan TAR tu sebab faham-faham la....murah tu memang murah tapi kainnya tak cantik dan jahitan pun tak cantik....kadang-kadang ada yang ketat, benang tertanggal, bahagian muka senget awning tak selesa la....tengok nasib la jugak ada yang ok tu ok la.....aku lebih suka beli yang tailor-made mahal pun takpe puas hati....bila pakai cantik je terletak, jahitan kemas, dan kain pun cantik...yes aku agak cerewet sikit bab-bab pemilihan pakaian dari hujung rambut sampai hujung kaki hehe....sebab tu aku lebih suka beli yang tailor-made or custom-made.....kalau yang buatan kilang ni kena belek-belek sampai puas hati baru boleh beli.....ni semua bergantung kepada individu la lain orang lain seleranya....ada sesetengah orang jenis tak kisah asalkan murah beli je hehehe...tapi aku tak boleh kalau tak selesa sampai ke sudah aku tak pakai...

Dah habis shopping tu pegi makan2 kat Kenny Rogers dan balik ke rumah.....penat???? ye penat giler dari siang shopping membawa ke malam.....sampai tu cuba-cuba apa yang patut lepas tu terus terbaring kat depan tv haha....tidur tak ingat dunia buka-buka mata dah pukul 4 pagi.....

Ok la blah dulu sambung keje plak....ada lagi cerita pasal hal shopping menyoping ni.....kisah ragam peniaga....ada yang baik sangat sampai niat nak jadi pelanggan tetap....nak bawak kawan-kawan sedara mara sekali shopping kat kedai kakak, abang, pakcik, makcik yang baik tu....tapi ada jugak yang sampai tahap ini la kali terakhir aku masuk kedai kau...nak lalu pun tak hingin hahaha.....nanti lain kali kita cerita ye....selamat berpuasa....bye :)


11 August 2012

Masa Yang Berlalu....Aku Rindu!

Assalamualaikum....


Mentang2 la bulan puasa blog pun ikut puasa jugak hehe.....sepanjang bulan puasa ni baru sekali aku update blog tu pun tiga hari lepas.....teruk betul :D

Setiap kali bulan puasa ni mesti aku teringat time berpuasa sebagai seorang pelajar dan berada nun jauh di seberang Laut China Selatan selama tiga tahun....dari tahun 2005 sampai la 2008....dah lama rupanya aku tinggalkan zaman tu tapi kenangan semasa berada di Sabah masih segar di ingatan aku....sangat2 segar seperti baru semalam ia berlalu dalam hidup aku.....ingin aku ulangi saat itu tapi mustahil la kan mana boleh hehe...masa tetap ke depan bukannya undur ke belakang.....so hadapilah hari yang mendatang dengan penuh ketenangan dan hati yang terbuka....

Seriously aku rindukan saat-saat balik kelas petang....laju je turun bas terus ke kafe nak beli makanan untuk buka puasa....kalau tak cepat nanti kena beratur panjang....makan dengan kawan-kawan riuh je huhahuha......itu time hari ada kelas....kalau takde kitaorang keluar ke bandar apalagi makan ikan bakar la....segar-segar wooooo murah plak tu....ikan bakar kat gerai kat pasar Philippine tu.....makan sampai tak bercakap.....dah tinggal tulang baru semua buka mulut hahaha....

Time bersahur la yang paling liat....ye la pukul 3 pagi ko nak turun pegi kafe beli makanan hehehe time tengah sedap tidur tu....kat Sabah kan waktu imsak awal....tapi aku gagahkan jugak turun walaupun mengantuk....time terbabas sebab mengalami sindrom tak sedar diri pun ada jugak so berlapar la sepanjang hari....takpe dugaan......yang paling tak bestnya jalan sambil terjenguk-jenguk macam orang nak mengendap anak dara orang....bukan apa kena jaga-jaga sebab selalu time macam tu anjing liar suka melepak kat tepi blok hostel hehe....tak ke naya pagi-pagi buta kena kejar anjing...

Eh terpanjang plak bercerita.....kalau ikutkan memang panjang lagi sebab banyak sangat tapi sampai sudah tak habis kan....cuma aku nak cakap aku rindukan kenangan tu....rindukan kawan-kawan sekatil, sebantal, makan sepinggan, seotak, sehati, sejiwa, segiler ada plak segiler....hehe lantakkk....


 Kami yang suka lepak makan colek a.k.a asam kat kafe....aktiviti wajib!
 
Aktiviti yang wajib ada setiap semester....BBQ di Tanjung Aru hehe..

Ni masa ada program kat Unimas, Sarawak....kitaorang buat muka tak malu gi ambik Vico free dua kali :D

 BBQ lagi....sekali buat sampai sebaldi ayam...nasib baik tak berkokok...

Enjoy di Pulau Manukan....sampai2 terus makan....

Pulau lagi....kali ni di Pulau Sapi plak....

Cuti-cuti di Ranau....masa ni dah sem akhir...slim kan aku time ni...sekarang????

Ok lastly.....Alhamdulillah :)


****************************************
Like page MissNick Collection untuk mendapatkan update dan promosi terkini.
Kejayaan memerlukan pengorbanan yang bukan sedikit. Sentiasa tabah dan sabar. Insya Allah segala impian menjadi kenyataan :)

****************************************
 
 

08 August 2012

Jangan Marah Uolsss

Assalamualaikum.....

Haaaaa tu dia MissNick muncul kembali....aku masih wujud lagi atas muka bumi ni....masih sihat masih mampu bernafas.....kehilangan aku selama sebulan tak update ni bukan apa.....sebab sebab sebab malas campur sibuk campur tak tau nak update apa padahal banyak benda nak cerita.....itu la yang update tenggelam timbul tenggelam timbul tu hahaha....tapi blog korang aku selalu masuk jalan-jalan tau :D

Bukan apa time siang bekerja dah banyak menggunakan otak kan....balik kerja sangkut dalam jam...sampai rumah fokus kat bisnes......so agak penat di situ....time menjahit plak aku duduk je la kat mesin tu sampai sakit pinggang.....tu yang jadi tak berapa ada mood nak update blog....minda dah kosong nak rehat kan....tapi kalau bercerita secara lisan laju je mulut aku potpet potpet....otak penat pun mulut larat lagi.....tapi kalau dalam blog ni ayat dan bahasa kena jaga dan susun elok-elok hehe.....

Ok malam ni aku takde buat kerja yang memenatkan kat rumah....so boleh la aku spend kat blog dan perah otak sikit kumpul balik benda-benda yang aku nak cerita sebelum ni.....ok uolssss wa jalan dulu....bye :)


P/S: Mencari mood dan idea....


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails