24 June 2012

My DSLR Canon

Assalamualaikum...

Backdated post!!!! Tulis tahun 2014 tapi tukar published date ke date kejadian....gini la jadinya bila banyak peram cerita hehe...okey pendek je post kali ni sebagai kenangan katanya kan....

Tanpa dirancang aku beli DSLR Canon 1100D....beli di Digital Mall, Petaling Jaya....memang aku plan nak beli tapi takde la nak beli pada hari tu....tapi tu la kalau dah jodoh memang tak ke mana la kan hehe...

Hilang segala penat kerja after gadget idaman complete set ada depan mata...puas hati dapat reward diri sendiri...dulu berangan nak minta sebagai hantaran kahwin...tak sempat kahwin aku dah beli dulu huhu... 
 

21 June 2012

Mata....Telinga....Otak....Mulut....Hati

Assalamualaikum uolsssss....saya kembali bersiaran dari Home Sweet Home....hehehe gediksss! Ok ni aku ada baca satu status dari fb friend aku....macam best eh bukan macam tapi best so aku copy n paste kat sini untuk tatapan korang plak....kalau yang pernah baca tu takpe la...tapi nak update jugak untuk simpanan aku sendiri :)
Kita lahir dengan dua mata di depan wajah kita, kerana kita tidak boleh selalu melihat ke belakang. Tapi pandanglah semua itu ke depan, pandanglah masa depan kita.

Kita dilahirkan dengan 2 buah telinga di kanan dan di kiri, supaya kita dapat mendengarkan semuanya dari dua buah sisi. Untuk berupaya mengumpulkan pujian dan kritikan dan memilih mana yang benar dan mana yang salah.

Kita lahir dengan otak di dalam tengkorak kepala kita. Sehingga tidak peduli semiskin mana pun kita, kita tetap kaya. Kerana tidak akan ada seorang pun yang dapat mencuri otak kita, fikiran kita dan idea kita. Dan apa yang anda fikirkan dalam otak anda jauh lebih berharga daripada emas dan perhiasan.

Kita lahir dengan 2 mata dan 2 telinga, tapi kita hanya diberi 1 buah mulut. Kerana mulut adalah senjata yang sangat tajam, mulut bisa menyakiti, bisa membunuh, bisa menggoda, dan banyak hal lainnya yang tidak menyenangkan. Sehingga ingatlah bicara sesedikit mungkin tapi lihat dan dengarlah sebanyak-banyaknya.

Kita lahir hanya dengan 1 hati jauh di dalam diri kita. Mengingatkan kita pada penghargaan dan pemberian cinta diharapkan berasal dari hati kita yang paling dalam. Belajar untuk mencintai dan menikmati betapa kita dicintai tapi jangan pernah mengharapkan orang lain untuk mencintai kita seperti kita mencintai dia.

Berilah cinta tanpa meminta balasan dan kita akan menemui cinta yang jauh lebih indah.

17 June 2012

Our Television

Assalamualaikum...
 
Katanya diarymissnick kan...harus la nak update segala benda tapi hal hal private takde la...

Ini entri backdated....update kat sini sebab kan tulis dalam diary or henfon ada jugak yang hilang...

Takde benda penting pun cuma nak ingat tarikh beli tv kat rumah ni haaaa itu aje la....ye la sentimental value kot selagi boleh ingat kita ingat.....apa saja barang yang kitaorang beli sebelum kahwin sangat berharga hehe...tu yang update semata mata nak ingat tarikh je...ye la kenangan kot sebab dok kumpul barang rumah sikit sikit...tak nak la masuk rumah baru lepas kahwin kosong je...tak kan nak pandang dinding, kipas, lampu kan...

Nak beli sekaligus lepas kahwin kewangan plak tak mengizinkan...ye la lepas kenduri faham faham la walaupun takde la habis banyak mana pun...tapi tak kan nak habiskan semua duit yang ada...so sebelum kahwin tu kitaorang dah ada kelengkapan rumah yang asas...set bilik tidur, tv, peti ais, mesin basuh, barang barang dapur macam rice cooker, oven, blender, periuk kuali segala dan lain lain....
 
Kitaorang beli tv flat screen jenama Samsung size 43"....beli di IOI Mall Puchong....harga biar la rahsia lagipun aku tak ingat huahuahua....kan entri backdated ni tulis tahun 2014 tapi aku tukar published date ikut date beli tv...


Ini la dia tv kami...mengusik kenangan betul hehe...

Same goes to this blog....sentimental value jugak sebab banyak kenangan yang ada dalam ni...bila dah tua nanti boleh la aku baca balik kisah kisah lama hehe...kalau aku takde boleh la suami dan anak anak tengok blog ni...ada la kenangan bersama yang aku tulis dan akan ditulis...ok sedih la plak...bye :D

16 June 2012

Beragama.....Beriman....Riak

Solat tidak pernah tinggal......puasa sunat selalu amalkan.......pakaian menutup aurat dengan baju besar dan longgar.....tudung menutupi paras dada.....setiap kata-kata yang meniti di bibir alahai orang tua tengok terus teringin nak buat menantu.....

Tapi dalam masa yang sama bangga canang "aku orang beragama dan aku orang beriman...."

Beragama dan beriman ke apabila kadangkala setiap ucapan dan kata-kata berbaur riak....

Beragama dan beriman ke kalau pergaulan dengan kawan-kawan berlainan jantina pun tak mampu nak kawal.....dengan kata lainnya bergurau sehingga bertepuk tampar....

Beragama dan beriman ke kalau dalam hati selalu diselubungi dengan perkara-perkara negatif......suka berprasangka yang bukan2....suka bermasam muka sesama manusia atau pun dengan orang sekeliling....hanya bertegur sapa mengikut 'mood' pada ketika itu....

Beragama dan beriman ke????? hmmmmm berfikir sejenak.....confuse :)


08 June 2012

Ragam Manusia Dalam Pengangkutan Awam

Ok sesiapa yang selalu menggunakan pengangkutan awam mesti selalu berhadapan dengan situasi ini kan JENIS MANUSIA SUKA LETAK BEG / PLASTIK BARANG atas kerusi sebelah.....tak kira la bas ke LRT ke komuter ke....haha agak2 orang macam ni jenis tak paham bahasa kot.....

Sebagai seorang pengguna separuh setia pengangkutan awam ni selalu jugak la tengok depan mata benda2 macam ni....ok kalau time orang kurang dan banyak seat kosong takpe la nak letak barang kecik ke barang yang besar gedabak hatta guni beras 50 kg pun takpe letak je orang tak kisah.....

Haaaaa ni tidak orang bersesak-sesak dalam LRT ke bas ke.....dan ramai yang berdiri sebab seat penuh....orang yang dapat tempat duduk tu kira nasib baik la kan....tapi bukan setakat dia sorang je yang duduk tapi diangkutnya segala barang yang dia bawak macam beg plastik Mydin la, plastik Sogo la macam-macam hahaha....tau la baru balik shopping tapi barang tu letak la bawah huhu.....kesian orang lain yang nak duduk tau...

Kalau time banyak seat kosong aku ignore je la kan.....tapi kalau time tu penuh dan aku tengah berdiri aku perhati dulu dalam seminit ke dia ni paham bahasa ke tak tengok ada orang berdiri kat depan seat yang dia letak barang tu.....kalau dia buat tak tau aku cakap je terus "Excuse me ada orang tak kat sebelah awak ni.....kalau takde saya nak duduk".....hahaha dengan serba salah angkat beg plastik letak bawah kat kaki...


P/S: Jadilah manusia yang prihatin.....dan jangan jadikan pengangkutan awam atau apa sahaja yang awam2 ni sebagai harta kepunyaan bapak anda ok ;P


07 June 2012

Back to Kolumpo

Aku pun tak tau nak letak title apa untuk post ni.....hentam je la labu oiiiii!

Actually baru ada kesempatan nak update blog ni selepas kembali ke tempat mencari rezeki yang halal untuk sesuap nasi a.k.a KL....ye la masa balik kampung tu mana ada masa untuk aktiviti update mengedate blog ni....balik dah Jumaat malam after habis keje.....sampai dah pagi keesokannya......dan Sabtu tu jugak la nak kena attend kenduri kawin my bff.....pegi melawat sedara mara......nak lepak2 dan rehat2 dengan family kat rumah......but aku tetap blogwalking okeyyyyy hehehe.....

Dan keesokannya hari Ahad dah nak balik KL hukhukhuk.....plan nak gerak pagi dalam pukul 10.....tapi paham2 la kalau time nak balik KL ni saje je buat lengah2....dok tengok tv la makan la....tuptup dah kul 11 pagi.....terus siap2 kemas barang semua maka pukul 11.40 pagi jugak la aku gerak.....sebab pegi dengan kereta sendiri kan so takde la nak rushing.....huhu balik ambik kereta yang dah 2 minggu ditinggalkan.....sebabnya 2 minggu sebelum tu aku dah balik sebab adik aku nak pegi matrikulasi.....so balik dengan kereta la then 3 hari lepas tu aku balik KL naik bas......so Jumaat lepas aku balik kampung naik bas then datang balik KL dengan kereta hehe.....begini la aku ;P

Nak tau pukul berapa aku sampai KL????? Pukul 11 malam ok......bertolak pukul 11.40 pagi.....dah la aku drive sorang2 tanpa teman di sisi dari Pasir Mas sampai la ke KL.....itu dah biasa.....yang tak biasanya drive sorang2 dengan jammed teruk sepanjang jalan.....penat???? yes memang penat giler.....kepala lutut aku rasa macam nak tertanggal....belakang ngan bahu sakit ok huahuahua.....pening kepala rasa tapi sabar je la....nasib baik ada makanan macam2 kat seat sebelah tu boleh la aku makan time bosan2 kan....lepas tol Gombak tu aku rasa macam nak melompat je sebab dah terbayang-bayang katil dan bantal hehe....

Nasib baik la esoknya tu ada kelas petang je so boleh la masuk ofis lambat sikit kan....kalau kelas pukul 8 pagi maunya pukul 6.45 dah kena keluar....konpem aku mengajar sambil pejam mata hahaha!

Apapun aku bersyukur sampai KL dengan selamat.....Alhamdulillah :)

P/S: Berkilat kereta aku masa kat kampung.....kalau dok dengan aku asyik kelabu asap je haha nampak benar malas basuh kereta ;P


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails