31 May 2012

Pasal Makanan Pun Nak Kecoh

Hai Assalamualaikum dan selamat petang semua......hari ni aku bersiaran dari office sweet office....wahhhhh gitu ingatkan home je sweet....rupanya office pun ada sweet jugak ye ;P

Mesti antara korang pernah kena komen pasal apa yang korang makan kan.....ok di sini aku bagi contoh mudah la andaikan kita cakap hari ni makan maggi, biskut atau makanan-makanan yang seangkatan dengannya.....maka dengan ini kedengaran la jawapan-jawapan seperti di bawah.....

-   "Ehhh ko diet eh....tak payah la nak diet sangat dah kurus pun....kan diet2 jadi sekeping plak........"
-  "Kedekut betul ko ni.....duit banyak tapi tu je yang ko makan....ishhhhh tak payah la nak kedekut sangat....makan je apa yang ko rasa nak makan dan nikmati kesedapan makanan tu.....sampai macam tu sekali ko berjimat ye......nape kumpul duit nak kawin ke? atau takde duit sebab gaji belum masuk lagi tengah kering nak makan sedap2..........."


Tapi seandainya kita makan KFC.....pizza....asyik lepak McD yang 24 hours (aku la ni)....makan sate sekali hadap 30 cucuk....makan buffet steamboat manjang je....maka kedengaran la jawapan-jawapan ini kikikiki......

-   "Teruk la ko ni tau tak makanan macam tu tak berkhasiat....tinggi kandungan lemak dan blablabla....nanti ko jadi gemuk dan dapat penyakit......"
-   "Ehhhh banyak duit ko asyik makan sedap je........"
-   "Cuba2 la bawak berjimat sikit....nak membazir je tau....ingat la berapa ramai lagi manusia yang tak dapat menikmati makanan sedap macam ni...belajar bersyukur dengan apa yang kita ada..........."



Haaaaa sebelum tu nak gelak sikit huahuahua.....anggap la mereka itu sangat prihatin so kita kena bersyukur ;P

Cuma nak cakap sikit je dalam hidup ni selagi kita mampu kita bebas untuk makan apa yang kita suka selagi ia bernama makanan dan halal untuk dimakan. Kalau makan maggi tu bukannya setiap hari pagi petang siang malam makan maggi....sekali sekala je la buat sedap2 tekak orang kata....takdenya sampai memudaratkan.....penah dengar tak orang makan maggi sekali sebulan ke dapat penyakit buah pinggang....takde kan????? Begitu juga kalau sekala makan fastfood takdenya membuatkan kita gemuk atau kena penyakit....

Macam aku ni jenis bantai je apa yang aku nak makan asalkan berpada-pada.....kita dah besar boleh fikir kan jangan sampai makanan tu memudaratkan kita dah la....makan je apa yang korang nak makan ye.....hidup hanya sekali so jangan biarkan selera tekak dan perut anda terhalang dengan anggapan2 atau kata2 itu okeyyy hehe.......itu pendapat aku la orang lain tak tau....

P/S: Wa punya suka la nak makan apa pun.....itu pun nak kecoh....peace ^_^


4 comments:

  1. yup..betul...kalau rase nak maka,,makan je...kesian badan kalau nak tahan2..hehe..cakap macam ni sebab saya pon suka makan..haha

    ReplyDelete
  2. @ azee hana

    hehe kan buat apa la dok tahan2 makan ni....kesian tau...makan la nikmat hidup paling best hahaha ;P

    ReplyDelete
  3. haha! betul! makan je lah kan ^_^

    ReplyDelete
  4. @ Riswin Zahari....

    hehe kan....lantak la ;P

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails