14 March 2012

Tak Salah Nak Kawin

Ok tak nak mukadimah panjang2......refer ke tajuk asal Tak Salah Nak Kawin.....maka di sini sambungannya......tak salah nak kawin muda dalam erti kata sebenarnya kawin ketika masih belajar.....

Jangan tengok orang kawin kita pun gedik nak kawin jugak.......fahami erti sebenar pernikahan, tentang tanggungjawab dan segala yang berkaitan......fikir betul2 dulu kerana itu bukan perkara main2.....jangan ingat kawin masa zaman study tu ibarat cinta kolej je......tanggungjawab sebagai pelajar, suami, tanggungjawab dalam rumah tangga kena laksanakan betul2.....

Ya memang betul pernikahan itu suatu ikatan yang suci, boleh menghindarkan dari maksiat, dan banyak lagi kebaikannya.....tapi kena ingat kalau tak mampu nak seimbangkan antara belajar dan rumahtangga......mesti buat keputusan yang terbaik......kena pilih antara dua tu.....jangan selepas kahwin segala-galanya jadi teruk......maksud aku dalam pelajaran......prestasi teruk......banyak ponteng kelas.....segalanya jadi kucar kacir entah apa2......

APA NAK JADI?????

Sayangnya umur yang sangat2 muda dan sepatutnya belajar betul2.......kalau nak kawin jugak tengok contoh ramai insan2 yang berjaya dalam pelajaran walaupun kawin ketika zaman belajar.....contohnya Prof. Dr. Muhaya.....sebab apa? Sebab beliau faham apa itu tanggungjawab yang sebenar.....bukan kawin untuk suka2 tapi ada alasan yang kukuh....

Ok ye adik-adik yang bergelar pelajar sekalian.....jangan sesekali terpengaruh dengan keindahan dan kemanisan drama-drama tv dan juga filem....contohnya macam sekarang ni ramai dok menggilai citer Vanilla Coklat tu...dah habis pun semalam hehehe.....emmmmm sangat la sweet kan....tapi kena ingat itu drama tv ok.....dua2 anak orang kaya.....segala-galanya parents tanggung.....dapat rumah free dapat kereta free.....

Tapi kalau kita ni yang dari keluarga yang sederhana.....kalau tak belajar betul2 then result teruk.....atau pun sebab tak boleh nak balance antara belajar dan rumah tangga so terpaksa berenti belajar........agak-agak macam mana ye? Fikir-fikirkan :)


P/S: Apa sahaja perkara kena fikir pro dan kontranya......ingat bukan semua perkara yang anda nampak manis itu hakikatnya manis ok.....


8 comments:

  1. best la entry ni..

    jom terjah entry afiq yang baru
    http://afiqyassin.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. hehe thanks afiq....ok dh jenguk2 blog afiq n follow sekali :)

    ReplyDelete
  3. hee. kite pun ade buat entry lebih kurang mcm ni juge. dtg la bace ye :)

    http://miramohamed2207.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. met pagi...hmmm http://insanicita.blogspot.com/2011/04/kisah-sejati-maafkan-aku-bunda.html

    ReplyDelete
  5. @insanyz

    Selamat malam hehehe :)

    ReplyDelete
  6. yup..kadang2x tak semua orang mampu jadi student and wife in the same time..:))

    ReplyDelete
  7. yup betul tu....mmg tabik la sape2 yg boleh jd wife dan dlm masa yg sama jd student yg cemerlang....

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails