09 February 2012

Jangan Terlalu Obses Nak Cantik

Tak dapat dinafikan setiap wanita ada keinginan atau impian untuk kelihatan cantik......kalau tak suka diri sendiri jadi cantik pun tapi at least sukakan kecantikan....suka tengok something yang cantik (aku ler tuuuuu) .......

Satu je yang perlu diingat jangan terlalu obses nak kelihatan cantik......jangan terlalu obses untuk menjadi cantik.......sederhana itu sudah cukup ok.....

Bukan apa kadang2 aku tengok ada sesetengah orang suka sangat membelek muka.....ada je benda tak kena......ada jerawat sebijik pun kecoh.....aku plak yang rimas......ala rileks la setakat sebijik tu lawa apa orang kata penyeri muka kan.....risaunya melebih-lebih macam benda tu membuatkan kau nampak scary huhu.....

Aku sering ditanya apa produk yang aku pakai......apa petua nak bagi kulit licin....nampak flawless......apa petua kelihatan berseri walaupun tanpa mekap.....petuanya JANGAN OBSES NAK CANTIK......ada paham ka adik manis? krim pelembap dan bedak dah cukup bagi aku.....kalau rasa bibir tu kering pakai la pelembap bibir ke lipstick lite2 ke.....kalau nak bagi menyerlah lagi pakai celak kening ye la dah kening aku ni jenis tak berapa nak hitam hehehe.....seriously aku tak pernah beli dan tak pernah memiliki foundation.....maskara lagi la tak reti nak pakai.....eye shadow dengan blusher dah 4 tahun kot aku beli tak habis2 lagi hahahaha.......ye la sangat2 jarang memakainya ;P

Kulit aku mana ada licin pun kadang-kadang ada jugak jerawat gatal yang tumbuh kejap ada kejap takde......mana ada flawless......tang flawless tu 10 tahun lepas ye la kot....zaman2 muda remaja......kulit pun suci murni lagi muahahaha.....maybe tengok dalam gambar kot nampak flawless.....kat depan nan hadoooo....lagipun aku ni jenis happy go lucky kot tu yang naik ke muka muahahaha eh boleh gitu.....dan aku selalu gelak dan buat orang gelak.....

Aku takde nak guna produk mahal2 dan nak ikut aturan......aku main bantai je ikut suka hati....cuma aku just pastikan kulit tak berminyak.....kulit aku ni satu je sensitif dengan keadaan berminyak mula la jerawat kecik2 tumbuh kat dahi tu.....tak payah nak risau aku biar macam tu je 3, 4 hari hilang la dia.....

Ok nak pesan kat sini bagi yang kulit tu memang bermasalah jangan nak main bantai itu ini......jangan over tempek macam2 kat muka dengan harapan nak cantik tapi jadi makin teruk........bagi la ruang untuk kulit berehat dan bernafas.....asal nak keluar je menempek berjam2......light2 sudah ok.....jangan pantang ada orang suggest itu ini terus nak beli dan nak cuba......kalau ada promoter ke iklan2 ke cuba pejam kedua-dua belah mata korang......kalau rasa perlu je baru beli.....

Bagi yang kulit tak bermasalah tu kamu mesti bersyukur.....so jaga la elok-elok sebelum dimamah usia.....sebelum hilang keanjalan...kelembapan......wahhhh dah macam penasihat kecantikan la plak aku ni huihuihui!!! Jangan langsung tak menjaganya dan jangan pula terlebih menjaga.....light2 gitu kan.....cara moden boleh cara tradisional pun boleh....jaga pemakanan sekali.....jangan lupa tentang kepentingan scrub untuk menanggalkan sel-sel kulit mati.......tak kisah la scrub brand apa asalkan sesuai dengan kulit korang......aku guna beras kisar je....buat banyak2 then simpan dalam bekas letak kat bilik air......jimat dan takde bahan kimia hehehe....

Last sekali dan yang amat penting sekali ialah SELF CONFIDENCE! Walau dalam keadaan macam mana sekali pun self confidence itu mesti ada pada setiap orang.....sebab SELF CONFIDENCE itu la kecantikan yang sebenar....itu bagi aku la......pendapat orang lain aku tak pasti la plak kan....sebabnya bila tempek itu ini kat muka.....mekap tebal 14 inci seolah-olah dah menutup kecantikan asli yang ada pada korang......setiap 30 minit nak tempek bedak pakai lipstick.....sebab tu kita tengok ada sesetengah orang walaupun simple tapi menarik but yang vogue da vas ala2 mak datin tu lain macam seolah-olah menyembunyikan sesuatu kan....

Cuba praktikkan dalam diri "OK AKU LEBIH CANTIK TANPA MEKAP TEBAL"....lama-lama korang akan jadi yakin.....aku pun kadang2 ada jugak keluar tanpa pakai apa-apa kat muka even bedak sikit pun....dengan kata lainnya naked face (eh ada ke perkataan ni????) .....ok je takdenya orang nak pandang kau pelik.....takdenya muka kau nampak scary ke.....kalau ada orang pandang jugak cakap je "apa pandang2....ada hutang ke????" ......less is better ok ;P

Tapi jangan plak kau pergi event or apa-apa party dengan muka langsung tak mekap......tak sesuaiiiii la plak....tengok tempat dan keadaan la kan.....jangan pergi lepak kedai mamak ke pergi pasar basah ke dengan mekap sarat kat mata sekali tengok dah macam pelangi berkelip2 hehehe.....lipstick merah menyala 4 batu dah nampak.....mekap tebal ni kadang2 boleh membuatkan muka korang jadi pelik.....


Ok kesimpulannya (wahhhh dah macam esei SPM siap ada kesimpulan) kalau nak nampak cantik......jangan terlalu obses nak cantik.....just confident and be yourself.....insya Allah your natural beauty akan terpancar.....jaga penampilan biar nampak kemas.....then jangan lupa untuk maniskan muka dan murah dengan senyuman....jangan jadi macam buah kelubi nanti berkerut cepat tua ;P


Termenung fikir bila la kulit nak light balik macam asal......ini la gambar selepas kejadian yang aku citer kat sini Berpanas Tak Ingat Dunia .......pedih woooooo!!! P/S: Gambar candid tak sempat nak smile huihuihui.......tengah dok tunggu nak makan kat Umbai lapar + penat giler tu.....


Tataaaaa!!!


2 comments:

  1. self confidence tu yang penting sebenarnya...kalau kita yakin dengan diri kita,x yah make up pun org nampak cantik dan berseri2 je kan kan :)

    ReplyDelete
  2. yes sangat2 betul.....sebab tu kadang2 kita tengok orang yg simple itu lebih menarik.....dan yg vogue da vas itu lain macam seolah2 menyembunyikan sesuatu kan....

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails