24 January 2012

Korang Punya Pasal La Ni......!!!

Haiiiiiii selamat bercuti lagi.......*psstttt bagi yang cuti je ok muahahaha ;P


Ini citer semalam......dari pagi lagi aku dok plan nak masak apa untuk makan petang tu......so dalam kul 12 lebih gitu keluarkan la ayam nak bagi lembut......sambil2 tu dok menjahit batu2 kat tudung dan sekali sekala dok berFB......

Musim cuti ni ramai kawan2 yang balik kampung.....dok update status kat FB makan itu la makan ini la kat kampung menyebabkan hati aku jadi tak keruan......nak tau apa jadi???? Lantas aku simpan balik ayam tu dalam peti ais padahal dah siap2 nak masak time tu.....terus tak jadi huahuahua! Boleh gitu ko.....

Apa lagi sesi mencari makanan kelantan bermula selepas maghrib......akhirnya dapat jugak makan nasi kerabu + daging bakar + ayam percik......kenyang giler okey walaupun harganya dot dot dot......tapi demi selera tekak aku tak kisah pun bukannya selalu kan huhu....


P/S: Hari ni walaupun korang cuba jeleskan aku dengan macam2 makanan aku dah tak kisah....dah dapat okey!!! Dan satu lagi ada hari nanti aku balas dengan bukti bergambar hahahahaha.....


23 January 2012

Baik Mengaku!!! Ya Saya Pernah Buat

Senarai ni aku ambik dari FB......jom cek apa yang selalu kita pernah buat masa kecik2 dulu. Cepat ngaku kalau anda adalah orangnya hahahaha......

Ye aku mengaku! Tulisan merah itu sebagai tanda sokongan atas perbuatan lalu :D

Anda pernah buat salah satunya masa kecil:

1. Buka kipas meja, cakap depan kipas nak dengar suara bertukar.
Hahahaha lucu bila diingat balik.....takde keje dok cakap dan nyanyi sorang2 depan kipas....sekarang tak buat dah :D

2. Naik kereta, tengok bulan & ingat bulan ikut kita.
Lepas tu dok perasan hebatnya aku sampai bulan pun nak ikut ke mana aku pergi.....

3. Naik basikal, boleh lepas tangan dari 'handle', rasa hebat.
Bangga giler dulu dapat buat macam ni siap tunjuk kat kawan2 lagi.....sekarang kalau buat lagi konpem tertonggeng dalam longkang!

4. Masa sekolah, ada orang bagi milo free, lepas ambil sekali, menyamar jadi orang lain, beratur ambil air lagi.
Sedap weh milo dia......pekat! Rugi sape2 yang malu nak ambik lagi hehehe.....aku buat macam ni bukan setakat masa sekolah....last masa kat U time tu pegi Sarawak ada program kat Unimas huihuihui ;P

5. Lukis burung guna huruf 'v'.
Betul kan tapi 'v' yang jenis lembut sikit......'v' lembut?????

6. Lukis matahari di penjuru atas kertas lukisan dan antara bukit.
Then jangan lupa wajib warnakan ngan warna oren.....aku selalu tambah mata, hidung ngan smile.....

7. Masa kecil, fikir bentuk hati yang sebenar macam ni --> ♥
Yang ni aku tak ingat.....yang aku dok fikir kecik2 dulu ini love......

8. Tutup peti ais dengan perlahan, sebab nak tengok bila lampu dia mati.
Masih segar di ingatan sebab selalu buat huahuahua......tapi dulu la!


22 January 2012

Cuti??? Sangat Indah Ok!

Hari ni hari Ahad........ye semua orang tau.....ada yang tak tau ke meh sini nak sekeh kepala bagi kesedaran sikit.....

Hari ni dah hari kedua kita bercuti kan (bagi yang bercuti la.....yang tak cuti dok diam2 ok) .........bila dapat tahu kami staff2 akademik pun eligible untuk cuti seminggu macam students.......rasa nak melompat je time tu....tapi takde la melompat kan......aku just cakap yessss! yessssss! yessssss!



Cuti walapun sehari dah cukup berharga untuk aku......ye la sebab aku boleh fokus kat bisnes 100 persennnn kan.......kalau takde keje bosan gak kan kalau cuti lama2 ni......macam cuti sem lepas aku tak rasa apa-apa pun sebab memang masa tu fully terisi dengan macam2 kerja.....

Time cuti jugak aku boleh main masak-masak hehehe.....ingat time kecik je ke main masak-masak ni.......nak kata pandai masak tu tak la....tapi aku suka sebab kita boleh masak apa yang kita nak ikut selera tekak kita.....lagi puas hati kan.......guna je bahan-bahan yang ada kat dapur tu ikut kreativiti sendiri......kadang2 kalau takde idea aku main campak2 je hehehe asalkan jadi kan......

Ok daaaa nak sambung kerja......sebelum tu nak wish Happy Chinese New Year kepada rakan2 dan seluruh rakyat Malaysia yang berbangsa cina.....Happy Holiday ^_^

Tataaaaaaaa!!!


19 January 2012

Kutuk Mengutuk.....Sedap Tu!

Tak nak cakap banyak.....tak nak intro2 bagai.......kita straight to the point ok.....

Dalam dok berfacebook yang boleh dikatakan setiap hari ni.......diakui aku giler online......masuk page itu page ini....like sana like sini........macam-macam jenis manusia kita jumpa kan....walaupun bukan jumpa depan2 tetapi melalui penulisan......


Apa yang aku nak cakapkan di sini ialah perkara yang sering aku perhatikan........kenapa ada sesetengah orang yang sanggup create akaun FB lain semata-mata untuk mengutuk orang ye.......perghhhhh gigih giler tu!!! Kadang2 tu frenlist pun ada 2, 3 orang je.....info ntah apa2.......gambar plak bukan gambar sebenar.........ada letak gambar binatang, kartun, pemandangan, macam-macam la.....

Lantang mengomen seolah-olah seperti wakil rakyat sedang berucap........kadangkala ada terselit ayat menasihati tapi dalam nada sinis.......dan yang ketara ialah kutukan.......dan itulah sebenarnya maksud yang ingin diperkatakan......KUTUKAN.....

TETAPI berselindung di sebalik FAKE profile :)

Kalau berani seperti yang dikata......kenapa tak guna akaun sebenar je....betul dok?


Sebenarnya aku kesian dengan orang macam ni tau.......sebab dia macam looser.......hidup dia seolah-olah untuk mengutuk orang......tak boleh tengok orang senang.....pendek kata setiap orang ada kekurangan di mata dia.....kadangkala aku tertanya-tanya jugak "eh dia ni takde keje lain ke?"

Please la get your life ok......aku percaya orang macam ni hidup dia tak tenang......sebab sentiasa mencari kekurangan dan kelemahan orang.......sibuk buka aib orang.....kalau dalam sehari tak cari kekurangan orang lain memang tak senang duduk la.........


Ok kesimpulannya memang sangat2 kesian (eh apahal plak nak kesian kat orang) sebab kehidupan seperti tiada makna......buang perasaan busuk hati.....sentiasa muhasabah diri.....kaji apa kelemahan dan kekurangan diri kita....cuba perbaikinya......baru kehidupan kita terisi sampai nak pandang salah orang besar kuman (imagine ok) pun takde masa........ingat tak mau busuk2 hati lagi tau......Insya Allah hati tenang :)


17 January 2012

Terpijak Cicak

Ni citer dua hari lepas.....tak sempat nak update al maklum la hari tu busy giler hehe....

Bangun pagi2 masuk toilet.....nak masuk tu ayarkkkk terpijak cicak.....patut la aku rasa macam ada something kat tapak kaki......

Ingatkan cicak tu dah mati sebab tak gerak kan......so plan nak ambik gambar....lepas keluar toilet tu tengok dah takde huhu.....dah lari.....maybe aku terpijak masa cicak tu tengah lalu kat situ kot......spoil plan nak ambik gambar.....



Sumber: Google


Selamat kau cicak....panjang umur!!!


11 January 2012

Hulurkan Tangan Ringankan Beban

Salam semua.....baru je berazam nak aktif blogging tapi dah banyak hari tak update new entry hehehe......bukan hangat2 chicken shit tau....cuma fokus kat kerja bagi siap cepat2 semua......so boleh rileks sikit dan tumpukan pada kerja2 lain hehehe.....

Ok sebelum tu nak ucapkan selamat pagi kat semua pembaca2 blog......eh ada ke orang baca blog yang tak seberapa ni?????


Nak tanya korang pernah tak jumpa orang kaya tapi kedekut nak mampus.....kira dalam kategori taik hidung masin la ni? Mesti pernah kan hehe......semua benda berkira walaupun duit seringgit........orang macam ni kan aku rasa mesti nak angkut semua harta masuk kubur kot!

Ni bukan nak cakap pasal orang kaya taik hidung masin ke apa......just nak cakap amalan bersedekah dalam kehidupan kita....


Dalam kita bergembira, berbelanja sesuka hati, shopping sana shopping sini, makan sedap-sedap.....pantang teringin sesuatu terus nak beli........ingatlah masih ada insan yang hidup dalam serba kekurangan.....yang tak mampu nak merasa semua tu.....Apa perasaan kita? Adakah kita hanya memandang tanpa ada rasa simpati atau belas kasihan?

Bantuan kita buat mereka gembira dan tersenyum bahagia......amalkan sedekah dalam kehidupan walaupun sedikit......tak akan miskin hidup kita kalau kongsikan sedikit rezeki dan nikmat dariNya dengan orang lain.....kalau tak mampu dari segi kewangan....boleh bantu dari segi lain........trust me Insya Allah hati tenang, murah rezeki.....

Sekian pesanan khidmat masyarakat dari saya untuk diri sendiri supaya tidak lalai dan alpa dan juga untuk kawan-kawan semua ^_^

"Ringankan Tangan Hulurkan Beban" ......eh2 macam iklan plak ;P


03 January 2012

Tahun Baru....Semangat Baru....

Orait ini entry pertama untuk tahun 2012.....kat entry lepas aku ada bagitau nak update tentang tahun baru kan.....takut basi baik update cepat-cepat.....no tangguh2 ok....


Aku ni tak pernah ada azam tahun baru......sebab aku akan berazam apabila perlu....contohnya rasa macam perlu berubah ke.....rasa ada kekurangan atau kelemahan ke....apa-apa je la yang sepatutnya.....so setiap kali orang tanya aku apa azam tahun baru.....selamba je jawab takde azam hahahaha.....


Tapi kali ni rasa nak berazam plak masuk tahun 2012 ni......ini bukan azam semata-mata untuk tahun baru je......tapi sebab kebetulan cuti panjang aku berakhir awal 2012 kan......so rasa banyak kelemahan yang aku perhatikan sepanjang cuti tu.....maka terhasil la azam ingin berubah atau improve apa-apa yang patut selepas cuti tu......


Ok jeng jeng jengggggggggg.......


Firstly, nak jadi insan yang lebih berilmu.....so kena rajin-rajin menuntut ilmu la kan.....tak boleh malas-malas lagi.....aku ni kadang2 ada gak penyakit mim alif lam sin.....kalau dah datang itu penyakit nak bergerak pun fikir 10 kali....aishhhhh banyak setan dok bertenggek....aku ke yang setan???? Eh setan la yang setan....

Yang kedua ni ada jugak kaitan dengan yang di atas....aku nak tingkatkan pembangunan diri dan minda.......nak jadi insan yang lebih positif dalam kehidupan dan juga perkara-perkara lain...

Then nak jadi seorang pensyarah yang cemerlang......mampu mendidik dan mengajar dengan baik...bukan sahaja untuk peperiksaan tetapi juga untuk kehidupan dan masa depan pelajar.....mantapkan kerjaya...

Lepas tu nak fokus betul2 kat bisnes seperti yang dirancang......bisnes ni dah setahun lebih....tapi agak slow sikit start dari bulan September lepas sebab aku busy giler time tu.....now tahap kebizian dah kurang + aku dah mampu uruskan masa dengan baik.....sebelum ni pengurusan masa aku agak kureng sikit hehehehe....

Tungguuuuu ada lagi ok......hahhhhh ni dia aku nak tingkatkan kemahiran menjahit yang ada ni.....aku ni dilahirkan dalam keluarga tukang jahit......nenek aku, mak aku dan adik beradik mak aku yang perempuan semua tukang jahit.......so ke mana lagi tumpahnya kuah kan.....kena la tempias kat aku sekali......lagipun masa tunggu nak masuk U tu aku ada masuk kursus jahitan selama 4 bulan....macam2 fesyen la belajar......ni dah lama giler tak menjahit sejak masuk U sampai la dah kerja langsung tak menjahit....means siapkan sepasang baju.....ada la tolong mak sikit2 kan....so ingat tahun ni nak beli mesin jahit la....dapat jahit baju sendiri pun ok la...

Lagi....lagi....lagiiiiiii......aku nak lebih aktif dalam blogging....maksudnya rajin update new entry......hope idea dan tahap kerajinan aku meningkat ok hehehehe....

Ini last dan paling tak tahan......rasa nak muntah hijau pun ada gak.....nak saving 4 angka sebulan.....diulangi sekali lagiiiiii.....EMPAT / 4 angka ok......hahahahaha adakah aku bermimpi....sambil letak tangan atas dahi.....nak simpan 100 hengget sebulan pun payah....ini 4 angka woooooooo.....tapi tak mustahil kan......insya Allah jika rajin berusaha apa yang kita impikan akan jadi kenyataan..... p/s: harap semua masuk bank bukan ke kedai / shopping complex).....


Ok la cukup setakat itu je la.....azam aku tu biasa2 je just berkaitan dengan kehidupan seharian......takde la nak berazam yang tak terjangkau dek akal....kiranya berpijak di bumi yang nyata la kan.....setiap masa mantapkan apa yang kita dah tanam dalam diri tu.....jadikan itu semua sebagai motivasi untuk kita berubah ke arah yang lebih baik....bukan hanya tahu berazam time bulan Januari.....lepas tu masuk Februari dah hangat2 taik chicken....masuk Mac terus hilang dilanda ombak tsunami......sentiasa sematkan keinginan dalam jiwa agar ianya subur......


P/S: kawan aku tanya dalam banyak2 tu takkan takde pasal kawin......ok makluman ye semua.....pasal kawin tu ada dalam senarai yang tersimpan rapi sebagai rahsia hehehehe......dan sekali lagi makluman kedua....aku jenis tak suka citer pasal personal kat tempat terbuka macam kat blog ke....facebook ke.....biar kami je yang tau....sekali lagi Biarlah Rahsia sambil hembus rambut yang berjuntai di dahi kena angin kipas........

K tataaaaaa!!!


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails