20 December 2012

Botox??? Awet Muda??? Errrr...

Bersyukurlah dengan apa yang ada.....suntikan botox bukan jalan untuk sentiasa awet muda dan tampil yakin....aku pun pelik dengan sesetengah orang yang tak pernah puas dengan apa yang telah dianugerahkan oleh Allah....nak ubah sana ubah sini....ingat cantik sangat ke botox tu huhu...

Jangan marah ye....tapi yes seriously muka cucuk2 ni nampak pelik sebab dah tak original hehe...lain la kalau muka ada problem sampai kau nak keluar kena tutup kepala pakai plastik hitam dan tebuk dua lubang kat bahagian mata....atau pun untuk tujuan perubatan ke....ini muka dah elok cantik sempurna tapi tetap nak ubah semata-mata nak bagi confident dan awet muda...

Walau berapa pun usia anda...kena yakin dengan diri sendiri...bersyukur dengan apa yang dikurniakan....kalau nak cantik, nak awet muda kena la jaga kecantikan dari awal lagi atau pun zaman remaja tu dah kena belajar cara penjagaan kulit, kesihatan, dan kecantikan....

Dan satu lagi kita kena terima hakikat....makin meningkat usia kulit kita makin hilang keanjalan....kita tak boleh nak expect keanjalan kulit pada usia 40-an atau 50-an sama seperti awal 20-an....kemunculan garis-garis halus tu perkara biasa....kalau nak buat botox sangat bagi hilang segala kedutan atau garis halus tu tapi sampai bila???? Tak kan sampai tua nak suntik botox tu...lain la kalau suntik sekali terus tegang sampai 20 tahun akan datang....betul tak hehehe...benda tu tak boleh buat sekali kalau tak nanti kulit kembali seperti asal ok....

So fikir-fikirkan la....yang penting terima diri kita seadanya ok....senyum selalu dan enjoy dengan kehidupan kita....tangani stress dengan baik dan selalu positif...pakai produk yang bersesuaian....kalau tak cukup lagi telan jamu atau supplement tu....dan kalau rasa tak cukup seri haaaa tepek la mekap lite2....insya Allah awet muda trang tang tang dan setiap hari confident :)

P/S: Kecantikan adalah perkara subjektif...bukannya bergantung kepada sejauh mana tegangnya kulit atau cantiknya kita.


27 November 2012

Eh Bahasa Apa Ni?

tuyh...... niey..... jerh...... eyk..... xdex..... darh...... suro.... ak.... cbe..... dax...... uh..... un.... an..... larh..... uat...... sngd..... weiyh...... jugax..... aderhhhh...... aq..... adew..... ta.... na...... tewuk...... tawu...... sayew...... saiya..... kaw.... manew..... titew....... nyh...... lgy...... mnx...... sanard......

Eh eh apa kebenda yang kamu merepek ni oiiiiii....aku kan kalau ada orang invite masuk blog aku terus masuk tau....dengan harapan nak jalan-jalan dan baca entry.....tapi yang paling tak bestnya baru je nak baca latest update terus terpandang perkataan-perkataan seperti yang ditulis di atas......mencucuk-cucuk mata dan jiwa aku tau tak.....apalagi tak payah nak scroll mouse atas bawah ke nak tatap lama-lama ke....senang cerita tekan butang X terus blah hahaha....

Dan lagi bila ada orang mesej aku dengan bahasa-bahasa yang entah dari mana ni.....sorry aku susah sangat nak reply....kalau reply pun lambat dengan alasan tak faham hehe....

Ye la kalau nak tulis ringkas pun biarlah dalam bahasa yang senang faham dan perkataan tu biar la proper sikit kan.....pening nak baca tau sampai tahap boleh tergeliat lidah ok haha...

Uh...un....an ------- apa salahnya guna tu.....pun...kan...
Sanard tu eja betul-betul tau.....sangat ok...kalau dah malas sangat nak pendek tulis je sgt....

Jaga-jaga dengan perkataan, ayat, dan bahasa tau sebab ia melambangkan IQ kita.....gunalah bahasa yang mudah difahami....ringkas takpe asalkan semua orang faham dan tak pening.....ini bukan aku cakap tau tapi Dato' Dr. Haji Mohd Fadzilah Kamsah...

P/S: Cuba korang baca perkataan-perkataan kat atas tu....baca banyak kali laju-laju....bukan setakat lidah tergeliat dengan muka pun boleh senget benget tau :D


26 November 2012

Keindahan Alam Ciptaan-Nya

Semalam masa tengah syok dok online....ada cahaya kuning masuk ikut tingkap....wahhhhh teruja akak terus keluar pergi kat balkoni....time tu dah dekat pukul 7 malam....ada sunset uolsssss.....aku ni jakun jarang-jarang tengok sunset dari balkoni rumah sendiri huhu....maklum la bukan selalu aku melekat kat rumah even hari cuti pun....

So sepantas kilat aku berlari masuk ambik DSLR.....apalagi aktiviti snap snap pun bermula la....actually aku lebih suka ambik gambar keindahan alam sebab kagum dengan kehebatan ciptaan Allah SWT...dan aku akan tengok berulang kali tanpa bosan hehe....

Jam 6.50 petang (24/11/2012)....lokasi Pandan Indah.....no editing...

Jangan nak mengutuk jangan nak mengata.....hasil gambar yang biasa-biasa je sebab aku bukan photographer lalalalala :D

Fotografi adalah hobi aku sejak zaman kamera guna kodak lagi uolssss suka sangat ambik gambar tapi faham-faham la banyak kekangannya.....so upgrade la sedikit demi sedikit ikut kemampuan....hobi ni adalah untuk kepuasan dan terapi minda selepas penat bekerja....gambar-gambar yang diambil akan dimasukkan ke page ni sedikit demi sedikit....jom ler jenguk walaupun tak cantik (dengan muka sipu-sipu malu)..... https://www.facebook.com/MissNickMyCapture

P/S: Dan aku juga suka bergambar....pantang nampak kamera hahahaha :D


25 November 2012

Opocot....Hantu!!!

Lately aku selalu balik kerja lambat....jam 10 or 11 malam baru sampai ke rumah.....faham-faham la kalau dah keluar pagi-pagi buta balik plak lambat letih yang amat oiiiiiii.....

Because of too exhausted aku selalu tertidur kat depan tv.....dah tau penat ada hati lagi nak tv haha...tengok kejap je tuptup tv yang tengok aku...

Tapi yang tak syoknya tengah-tengah malam atau awal pagi tak kira la tv mana-mana pun selalu nak tayangkan cerita-cerita hantu ni.....aku kalau tertidur depan tv selalu terjaga 2,3 jam selepas tu....korang bayangkan la buka mata je dalam keadaan mamai ada hantu yang muka buruk giler dok pandang korang dari dalam tv....haaaaa itu la yang selalu jadi kat aku.....hishhhh mau tak terkejut beruk weh....cepat-cepat ambik remote tukar channel lain huhu...

Kesimpulannya.....kalau nak tidur tu buka la channel Astro Oasis ke Al Hijrah ke confirm takde kejutan :D


24 November 2012

Mukadimah Cuci Sawang Blog

Tengok tajuk post kat atas tu aku main bantai je....tak tau nak letak apa. Huk huk huk ya ampunnnn dah sebulan tak update blog.....otak tepuuuu.....dengan kelas...kerja di ofis...event sana sini....bisnes....balik rumah terus tidur.....penattttt! Eh orang lain pun banyak kerja jugak....busy jugak.....boleh je selalu update blog. Ok itu orang lain....aku ni kalau dah penat otak penat badan mula la nak baring je....bukan apa kena simpan tenaga untuk kerja esoknya. Weekend???? weekend pun aku selalu ada kerja kat luar....pendek kata jarang sangat melekat kat rumah....

Dan kemuncaknya apabila ada audit ISO di tempat aku mencari rezeki untuk sesuap nasi.....macam orang giler kot keje....bangla pun cuti Ahad tapi aku masuk ofis dari pagi sampai lewat malam okey haha....dan dua hari sebelum audit tu aku dan beberapa staff kat ofis tu balik awal pagi....orang lain sedap tidur lena kat rumah tapi kami bersengkang mata menghadap kerja....bayangkan masuk ofis pagi macam biasa....dan jam 2 pagi kira dah masuk hari lain kami masih dok ke sana ke mari dalam ofis....sampai je kat rumah apa lagi terus pengsan la sampai pagi.....

Alhamdulillah berkat usaha semua akhirnya berjaya lepas audit dari pihak SIRIM.....dan tak lama lagi audit dari pihak MQA plak.....sekali lagi perlu melalui saat-saat yang penuh debaran huhu....insya Allah harap semuanya ok....

Tahniah dan terima kasih untuk semua yang terlibat....sayang semua :)


21 October 2012

Oh Jalan KL

Dengar nama Kuala Lumpur.....dialah ibu negara....dialah bandaraya.....hebat dengan bangunan-bangunan pencakar.....dan macam-macam lagi la dengan benda hebat dan canggih manggih ni....tapi cuba tengok bawah adoiiiiiii jalannya lubang sana lubang sini...

Sedih wooooo time hujung-hujung bulan macam ni tayar kereta rosak tahap yang tidak dapat diselamatkan lagi......aku pun tak faham macam mana tayar tu boleh berlubang dan nak terkoyak....ingatkan kain je boleh terkoyak rupanya tayar pun ada haha....itu yang belah depan....belakang plak ada paku.....tengah sedap dok drive tiba-tiba tayar pancit kat MRR2 di malam hari dalam hujan lebat giler ok....nasib baik my other half ada kat sebelah....bawak slow2 dalam keadaan tak stabil singgah stesen minyak tukar tayar.....nasib baik dia ada kalau tak mati kutu aku sorang-sorang

Memang aku dah agak tayar kereta aku tak tahan lama sebab setiap hari dok ulang alik pergi kerja lalu jalan super dahsyat macam naik kuda ok......sesiapa yang lalu jalan dari Pandan Indah atau Taman Shamelin sampai la ke Jalan Cheras dengan Jalan Pudu tu tau la jalannya macam mana.....ada construction tengah buat jalan atas entah bila nak siap pun tak tau....kau mengelak macam mana pun terjun lubang jugak haha...

Tapi persoalannya kenapa sekarang.....sayang weh tayar kereta aku baru lagi bunga tayar pun cantik sikit pun tak haus....tukar tayar depan dan tampal tayar belakang...buat balancing dan alignment....jangan rosak lagi ok aku tengah simpan duit nak kawin ni hahaha toinkkkkk ;P


22 September 2012

Settle Exam

Assalamualaikum all :)

Update entry time hujan tengah lebat ni huhu sejuknya.....malas nak tidur lagi....rileks la kan weekend ni hari untuk bercuti lalalala....

Alhamdulillah dah settle final exam kat kolej aku semalam 21 September....dan paper aku iaitu psikologi 20 September.....walaupun cuti macam tak cuti ok kena mark exam paper yang menggunung tu....tak sabar tak sabar tak sabar nak tau resultnya ok haha....kalau nak tau lecturer ni mengalahkan student....hari student exam aku yang nervous fikirkan diaorang tu dapat jawab ke tak.....lepas dah settle tak sabar plak nak tengok markah keseluruhan....nak tengok sape dapat A...

Tapi time marking tu la macam-macam perasaan datang....happy giler, nak marah, nak gelak semua ada....sebabnya macam-macam jawapan yang akan jumpa nanti....time tanda jawapan student yang rajin usaha kerja selalu siap memang sejuk hati la sebab betul2 faham apa yang diajar dalam kelas....ni ada yang tak pernah aku ajar atau sebut pun dijawabnya dalam exam....oiiiiiiiii aku rasa nak pegang telinga jerit sekuat hati biar melekat terus dalam kepala menusuk ke jantung hati....tu la time kuliah datang lambat, lecturer mengajar kau main-main, malas usaha....hasilnya memang tak mendatangkan hasil la hmmmmm....

Semua manusia dilahirkan pandai takde yang bengap ke bodoh ke....diri sendiri yang menentukan kita ni di tahap yang mana....aku respect student yang agak slow dalam kelas sampai aku kena ajar personally sebab dia susah nak faham....aku tak kisah pun semua tu as long as nak belajar kan....nampak kesungguhannya betul2 usaha apa yang tak faham terus tanya....hasilnya final exam cemerlang....so tiada yang mustahil ok....

Kesimpulannya, kita simpulkan apa yang tersimpul eh haha....kesimpulannya letakkan diri kita di tempat yang sepatutnya.....jadilah insan yang cemerlang dunia akhirat...ingat pesanan ku tiada yang mustahil kalau kita rajin berusaha ok....tataaaa :)


21 September 2012

Best Dapat Masak

Aku cinta dan sayangkan kerjaya aku....lagi cinta sayang bila habis je 14 weeks lecture aku dah boleh masuk lambat.....means after lunch la....so dapat la aku masak dan lunch kat rumah sebelum pergi keje tu....actually kat kolej aku tu kami dari bahagian akademik ni special sikit waktu keje flexible as long as cukup 45 hours seminggu....best kan best kan hehe sebab tu la malam pun still ada orang kat ofis...takde lain dah memang muka kami je la....department lain pukul 5 petang memang dah blah sebab diaorang masuk pagi ikut waktu ofis....

Dengan jujur ikhlasnya aku dah bosan giler asyik makan melantak kat kedai2 makan area ofis je kan hehe....setiap hari tu breakfast dengan lunch hasil air tangan orang lain.....so dah dapat peluang masak ni memang masak habis habisan la....berperang bersilat bagai kat dapur.....nak cepat macam mana pun aku cuba sediakan makanan ringkas untuk lunch....kalau tak rushing tu dapat la masak sedap sikit hehe....

Sebelum bermulanya semester baru akan datang so dapat la aku merehatkan tekak dan perut dari makanan kat luar untuk sementara waktu kan hehe....ye la buka sem baru nanti confirm la setiap hari makan kat luar sebab kelas aku banyak start jam 8 pagi.....huhu makkk kena masuk pagi berebut dengan ayam....mana taknya pukul 6.30 or 6.45 pagi dah kena gerak ke ofis...kalau lambat sikit merangkak la ko kat tengah jalan tu.....

Hobi aku bukannya masak dan memasak juga bukan aktiviti yang paling disukai.....tapi sebab aku ni jenis tak boleh selalu makan kat luar so kena la jadi seorang yang suka memasak hehe....dan aku lebih puas hati dapat masak sendiri makanan kegemaran sebab feel dia lain tau memang perfect di tekak dan perfect di perut hehehe....lagipun perasaan suka memasak ni perlu ada dalam diri semua orang terutamanya kaum wanita....ye la bila dah kawin nanti kalau kau malas tak kan kau nak angkut satu family makan kat luar setiap masa kan....atau pun kalau kau jenis berada mampu pakai orang gaji a.k.a bibik tak kan la nak harapkan air tangan bibik masuk perut family kau selamanya kan....kalau tak pandai boleh belajar....tapi kalau malas tu aku tak tau la nak cakap apa.....

Ok da terpanjang plak updatenya....niat di hati nak update sikit je....terlajak perahu boleh diundur...terlajak taip dah malas nak delete sebab rugi bukan selalu aku update blog hahaha ;P

Tataaaaa :)


17 September 2012

Mood Raya Haha

Semalam Syawal meninggalkan kita.....harap berjumpa lagi dengan Ramadhan dan Syawal tahun depan...insya Allah :)

Ni haaaa nak citer sikit...setiap hujung minggu sebelum ni ada je jemputan ke open house....memang kenyang giler la sebab memenuhkan nafsu perut ni....tapi dah sampai penghujung Syawal takde la plak orang nak mengajak hahaha.....kempunan ok kempunan....

Maka hari ni pagi-pagi lagi aku bangun bersilat kat dapur.....jeng jeng jeng terhasil la menu untuk aku makan dari tengahari sampai ke malam iaitu rendang ayam dan nasi himpit.....tadaaaaaa eh gambar takde plak tak terfikir nak ambik gambar tadi....

Tapi seriously puas hati.....aku kalau bab-bab makanan tak pernah tak puas hati....puas hati sokmo la hehehe......tataaaaaa!




15 August 2012

Mood Raya Sudah

Minggu ni minggu terakhir kerja sebelum cuti raya yeahaaaa!!!

Maka otak dan jiwa dah terbang pulang ke kampung....excited ni excited.....yang tinggal kat KL hanya kepala dan badan je hahaha....almaklum la student pun dah ramai balik kampung time ni....alasannya takde tiket bas so terpaksa beli yang awal....hek eleh macam la aku tak tau huhhh!

Kuliah tetap macam biasa la cuma mengajar dah kurang just fokus pada exercise dan revision sebab syllabus pun dah habis kan...bagi aku siapa yang tak datang kelas saat-saat akhir sebelum final exam mereka adalah manusia yang rugi....ye la time ni la nak buat discussion soalan-soalan dan review balik apa yang dah belajar sebelumnya...

Seingat aku dulu masa tengah belajar takde pun fenomena macam ni....raya tu raya jugak tapi sebelum cuti raya pun kelas penuh je macam biasa....dah start cuti tu baru semua balik kampung padahal kami kebanyakannya dari Semenanjung....kena balik naik flight plak tu....walaupun dalam kepala dah ingat raya je tapi kewajipan sebagai student tak pernah diabaikan....

Ada yang cakap aku ni rileks je dekat2 nak raya macam takde apa.....orang lain sibuk ambik cuti nak balik...aku plak tak peduli pasal tu tetap kerja sampai hari Jumaat......hoiiiii korang kerja apa aku kerja apa....kalau kerja ofis biasa boleh la aku ambik cuti awal kan....aku ni mengajar so tak kan la aku nak cuti semata-mata nak balik awal huhu....so balik je la hari Sabtu walaupun Ahad tu raya....apa masalahnya kan bukannya aku kena mengecat rumah ke...kena masuk hutan cari buluh buat lemang ke...kena gantung langsir ke....sembelih ayam nak masak lauk hari raya ke....

Hehehe kan kan kan :D bye


13 August 2012

Bersesak di Jalan TAR

Assalamualaikum....

Macam mana dengan persiapan raya korang semua.....biasa-biasa je....atau meletup? Aku biasa-biasa je just beli baju raya dua pasang dengan tudung dua helai....cukup la kan...takde la sampai beria sakan dengan lima enam helai baju raya hehe....ingat nak jahit sebab ada beli kain dua pasang tapi susah kalau dah penyakit mim alif lam sin ni kuangkuangkuang....malas giler nak menjahit pakaian sendiri sebab aku sibuk dok jahit pakaian untuk dijual....lastly baju sendiri beli je la ;P

Minggu lepas dah keluar pegi shopping baju untuk mak ayah, untuk anak-anak buah yang ada tiga orang tu, dan baju untuk aku sendiri.....shopping kat Sogo, Jusco AU2, dan Ampang Point.....tudung tak beli sebab dah penat.....penat sebab jalan jammed hehe....

Semalam baru la keluar shopping untuk sesi terakhir sebelum raya.....beli tudung dengan kasut.....kasut warna merah lagi uolssss hahaha....aku memang dah fikir beratus-ratus kali sama ada nak pegi ke tak ke Jalan TAR ni sebab ramai dok update orang ramai giler....so takpe la niat nak pegi shopping kat Shah Alam ke atau mana-mana yang tak sesak la.....tapi lastly hati aku ni meronta-ronta nak jugak pegi Jalan TAR tu hehe....saje nak merasa kemeriahan sebelum balik beraya ni....lagipun dekat je kan....kali ni pegi naik LRT je senang tak payah nak fikir-fikir cari parking....tak payah penat-penat sebab jalan jammed....

Nak pitam aku cari tudung....bukan banyak pun nak dua helai je....tapi ibaratnya macam nak cari dua kodi....bukan apa susah nak jumpa warna dan design yang aku nak....kalau jumpa pun jenis kain plak aku tak berkenan....lastly sebab dah penat giler memang giler la penatnya.....aku pegi Nagoya beli kain lycra jahit sendiri selendang hahaha susah sangat kan.....lepas tu beli tudung syria chiffon dua layer....ingat lepas tu nak pegi Sogo beli kasut tapi malas nak bersesak-sesak kat dalam tu....so balik je la ke rumah...

Lepas buka puasa tu rehat kejap terus keluar sambung shopping kat Jusco AU2 plak.....beli kasut dengan inner tudung.....aku malas nak beli inner tudung kat Jalan TAR tu sebab faham-faham la....murah tu memang murah tapi kainnya tak cantik dan jahitan pun tak cantik....kadang-kadang ada yang ketat, benang tertanggal, bahagian muka senget awning tak selesa la....tengok nasib la jugak ada yang ok tu ok la.....aku lebih suka beli yang tailor-made mahal pun takpe puas hati....bila pakai cantik je terletak, jahitan kemas, dan kain pun cantik...yes aku agak cerewet sikit bab-bab pemilihan pakaian dari hujung rambut sampai hujung kaki hehe....sebab tu aku lebih suka beli yang tailor-made or custom-made.....kalau yang buatan kilang ni kena belek-belek sampai puas hati baru boleh beli.....ni semua bergantung kepada individu la lain orang lain seleranya....ada sesetengah orang jenis tak kisah asalkan murah beli je hehehe...tapi aku tak boleh kalau tak selesa sampai ke sudah aku tak pakai...

Dah habis shopping tu pegi makan2 kat Kenny Rogers dan balik ke rumah.....penat???? ye penat giler dari siang shopping membawa ke malam.....sampai tu cuba-cuba apa yang patut lepas tu terus terbaring kat depan tv haha....tidur tak ingat dunia buka-buka mata dah pukul 4 pagi.....

Ok la blah dulu sambung keje plak....ada lagi cerita pasal hal shopping menyoping ni.....kisah ragam peniaga....ada yang baik sangat sampai niat nak jadi pelanggan tetap....nak bawak kawan-kawan sedara mara sekali shopping kat kedai kakak, abang, pakcik, makcik yang baik tu....tapi ada jugak yang sampai tahap ini la kali terakhir aku masuk kedai kau...nak lalu pun tak hingin hahaha.....nanti lain kali kita cerita ye....selamat berpuasa....bye :)


11 August 2012

Masa Yang Berlalu....Aku Rindu!

Assalamualaikum....


Mentang2 la bulan puasa blog pun ikut puasa jugak hehe.....sepanjang bulan puasa ni baru sekali aku update blog tu pun tiga hari lepas.....teruk betul :D

Setiap kali bulan puasa ni mesti aku teringat time berpuasa sebagai seorang pelajar dan berada nun jauh di seberang Laut China Selatan selama tiga tahun....dari tahun 2005 sampai la 2008....dah lama rupanya aku tinggalkan zaman tu tapi kenangan semasa berada di Sabah masih segar di ingatan aku....sangat2 segar seperti baru semalam ia berlalu dalam hidup aku.....ingin aku ulangi saat itu tapi mustahil la kan mana boleh hehe...masa tetap ke depan bukannya undur ke belakang.....so hadapilah hari yang mendatang dengan penuh ketenangan dan hati yang terbuka....

Seriously aku rindukan saat-saat balik kelas petang....laju je turun bas terus ke kafe nak beli makanan untuk buka puasa....kalau tak cepat nanti kena beratur panjang....makan dengan kawan-kawan riuh je huhahuha......itu time hari ada kelas....kalau takde kitaorang keluar ke bandar apalagi makan ikan bakar la....segar-segar wooooo murah plak tu....ikan bakar kat gerai kat pasar Philippine tu.....makan sampai tak bercakap.....dah tinggal tulang baru semua buka mulut hahaha....

Time bersahur la yang paling liat....ye la pukul 3 pagi ko nak turun pegi kafe beli makanan hehehe time tengah sedap tidur tu....kat Sabah kan waktu imsak awal....tapi aku gagahkan jugak turun walaupun mengantuk....time terbabas sebab mengalami sindrom tak sedar diri pun ada jugak so berlapar la sepanjang hari....takpe dugaan......yang paling tak bestnya jalan sambil terjenguk-jenguk macam orang nak mengendap anak dara orang....bukan apa kena jaga-jaga sebab selalu time macam tu anjing liar suka melepak kat tepi blok hostel hehe....tak ke naya pagi-pagi buta kena kejar anjing...

Eh terpanjang plak bercerita.....kalau ikutkan memang panjang lagi sebab banyak sangat tapi sampai sudah tak habis kan....cuma aku nak cakap aku rindukan kenangan tu....rindukan kawan-kawan sekatil, sebantal, makan sepinggan, seotak, sehati, sejiwa, segiler ada plak segiler....hehe lantakkk....


 Kami yang suka lepak makan colek a.k.a asam kat kafe....aktiviti wajib!
 
Aktiviti yang wajib ada setiap semester....BBQ di Tanjung Aru hehe..

Ni masa ada program kat Unimas, Sarawak....kitaorang buat muka tak malu gi ambik Vico free dua kali :D

 BBQ lagi....sekali buat sampai sebaldi ayam...nasib baik tak berkokok...

Enjoy di Pulau Manukan....sampai2 terus makan....

Pulau lagi....kali ni di Pulau Sapi plak....

Cuti-cuti di Ranau....masa ni dah sem akhir...slim kan aku time ni...sekarang????

Ok lastly.....Alhamdulillah :)


****************************************
Like page MissNick Collection untuk mendapatkan update dan promosi terkini.
Kejayaan memerlukan pengorbanan yang bukan sedikit. Sentiasa tabah dan sabar. Insya Allah segala impian menjadi kenyataan :)

****************************************
 
 

08 August 2012

Jangan Marah Uolsss

Assalamualaikum.....

Haaaaa tu dia MissNick muncul kembali....aku masih wujud lagi atas muka bumi ni....masih sihat masih mampu bernafas.....kehilangan aku selama sebulan tak update ni bukan apa.....sebab sebab sebab malas campur sibuk campur tak tau nak update apa padahal banyak benda nak cerita.....itu la yang update tenggelam timbul tenggelam timbul tu hahaha....tapi blog korang aku selalu masuk jalan-jalan tau :D

Bukan apa time siang bekerja dah banyak menggunakan otak kan....balik kerja sangkut dalam jam...sampai rumah fokus kat bisnes......so agak penat di situ....time menjahit plak aku duduk je la kat mesin tu sampai sakit pinggang.....tu yang jadi tak berapa ada mood nak update blog....minda dah kosong nak rehat kan....tapi kalau bercerita secara lisan laju je mulut aku potpet potpet....otak penat pun mulut larat lagi.....tapi kalau dalam blog ni ayat dan bahasa kena jaga dan susun elok-elok hehe.....

Ok malam ni aku takde buat kerja yang memenatkan kat rumah....so boleh la aku spend kat blog dan perah otak sikit kumpul balik benda-benda yang aku nak cerita sebelum ni.....ok uolssss wa jalan dulu....bye :)


P/S: Mencari mood dan idea....


03 July 2012

Sweet Giler Video Ni

Assalamualaikum semuaaaa....wah semangat gitu hehe....

Aku rasa mesti ramai dah tengok video akad nikah Irma Hasmie dan Redza Shah kan.....sorry aku lambat sikit update pasal ni huhu tak sempat tapi belum basi lagi kan....speechless bila aku tengok video ni ok....Ya Allah sangat sweet dan tenang je...

Pendek kata panjang kata ke....memang aku tak puas tengok gambar-gambar nikah diaorang dan juga video ni....rasa sejuk je hati....kawan-kawan aku pun cakap macam tu...


Kata speechless kan so tak nak la cakap panjang lebar....just congratulation atas ikatan suci itu dan semoga berkekalan ke akhir hayat....so kat sini aku nak share video bersejarah (29/6/2012) tu supaya aku boleh tengok banyak kali hehehe....

 


24 June 2012

My DSLR Canon

Assalamualaikum...

Backdated post!!!! Tulis tahun 2014 tapi tukar published date ke date kejadian....gini la jadinya bila banyak peram cerita hehe...okey pendek je post kali ni sebagai kenangan katanya kan....

Tanpa dirancang aku beli DSLR Canon 1100D....beli di Digital Mall, Petaling Jaya....memang aku plan nak beli tapi takde la nak beli pada hari tu....tapi tu la kalau dah jodoh memang tak ke mana la kan hehe...

Hilang segala penat kerja after gadget idaman complete set ada depan mata...puas hati dapat reward diri sendiri...dulu berangan nak minta sebagai hantaran kahwin...tak sempat kahwin aku dah beli dulu huhu... 
 

21 June 2012

Mata....Telinga....Otak....Mulut....Hati

Assalamualaikum uolsssss....saya kembali bersiaran dari Home Sweet Home....hehehe gediksss! Ok ni aku ada baca satu status dari fb friend aku....macam best eh bukan macam tapi best so aku copy n paste kat sini untuk tatapan korang plak....kalau yang pernah baca tu takpe la...tapi nak update jugak untuk simpanan aku sendiri :)
Kita lahir dengan dua mata di depan wajah kita, kerana kita tidak boleh selalu melihat ke belakang. Tapi pandanglah semua itu ke depan, pandanglah masa depan kita.

Kita dilahirkan dengan 2 buah telinga di kanan dan di kiri, supaya kita dapat mendengarkan semuanya dari dua buah sisi. Untuk berupaya mengumpulkan pujian dan kritikan dan memilih mana yang benar dan mana yang salah.

Kita lahir dengan otak di dalam tengkorak kepala kita. Sehingga tidak peduli semiskin mana pun kita, kita tetap kaya. Kerana tidak akan ada seorang pun yang dapat mencuri otak kita, fikiran kita dan idea kita. Dan apa yang anda fikirkan dalam otak anda jauh lebih berharga daripada emas dan perhiasan.

Kita lahir dengan 2 mata dan 2 telinga, tapi kita hanya diberi 1 buah mulut. Kerana mulut adalah senjata yang sangat tajam, mulut bisa menyakiti, bisa membunuh, bisa menggoda, dan banyak hal lainnya yang tidak menyenangkan. Sehingga ingatlah bicara sesedikit mungkin tapi lihat dan dengarlah sebanyak-banyaknya.

Kita lahir hanya dengan 1 hati jauh di dalam diri kita. Mengingatkan kita pada penghargaan dan pemberian cinta diharapkan berasal dari hati kita yang paling dalam. Belajar untuk mencintai dan menikmati betapa kita dicintai tapi jangan pernah mengharapkan orang lain untuk mencintai kita seperti kita mencintai dia.

Berilah cinta tanpa meminta balasan dan kita akan menemui cinta yang jauh lebih indah.

17 June 2012

Our Television

Assalamualaikum...
 
Katanya diarymissnick kan...harus la nak update segala benda tapi hal hal private takde la...

Ini entri backdated....update kat sini sebab kan tulis dalam diary or henfon ada jugak yang hilang...

Takde benda penting pun cuma nak ingat tarikh beli tv kat rumah ni haaaa itu aje la....ye la sentimental value kot selagi boleh ingat kita ingat.....apa saja barang yang kitaorang beli sebelum kahwin sangat berharga hehe...tu yang update semata mata nak ingat tarikh je...ye la kenangan kot sebab dok kumpul barang rumah sikit sikit...tak nak la masuk rumah baru lepas kahwin kosong je...tak kan nak pandang dinding, kipas, lampu kan...

Nak beli sekaligus lepas kahwin kewangan plak tak mengizinkan...ye la lepas kenduri faham faham la walaupun takde la habis banyak mana pun...tapi tak kan nak habiskan semua duit yang ada...so sebelum kahwin tu kitaorang dah ada kelengkapan rumah yang asas...set bilik tidur, tv, peti ais, mesin basuh, barang barang dapur macam rice cooker, oven, blender, periuk kuali segala dan lain lain....
 
Kitaorang beli tv flat screen jenama Samsung size 43"....beli di IOI Mall Puchong....harga biar la rahsia lagipun aku tak ingat huahuahua....kan entri backdated ni tulis tahun 2014 tapi aku tukar published date ikut date beli tv...


Ini la dia tv kami...mengusik kenangan betul hehe...

Same goes to this blog....sentimental value jugak sebab banyak kenangan yang ada dalam ni...bila dah tua nanti boleh la aku baca balik kisah kisah lama hehe...kalau aku takde boleh la suami dan anak anak tengok blog ni...ada la kenangan bersama yang aku tulis dan akan ditulis...ok sedih la plak...bye :D

16 June 2012

Beragama.....Beriman....Riak

Solat tidak pernah tinggal......puasa sunat selalu amalkan.......pakaian menutup aurat dengan baju besar dan longgar.....tudung menutupi paras dada.....setiap kata-kata yang meniti di bibir alahai orang tua tengok terus teringin nak buat menantu.....

Tapi dalam masa yang sama bangga canang "aku orang beragama dan aku orang beriman...."

Beragama dan beriman ke apabila kadangkala setiap ucapan dan kata-kata berbaur riak....

Beragama dan beriman ke kalau pergaulan dengan kawan-kawan berlainan jantina pun tak mampu nak kawal.....dengan kata lainnya bergurau sehingga bertepuk tampar....

Beragama dan beriman ke kalau dalam hati selalu diselubungi dengan perkara-perkara negatif......suka berprasangka yang bukan2....suka bermasam muka sesama manusia atau pun dengan orang sekeliling....hanya bertegur sapa mengikut 'mood' pada ketika itu....

Beragama dan beriman ke????? hmmmmm berfikir sejenak.....confuse :)


08 June 2012

Ragam Manusia Dalam Pengangkutan Awam

Ok sesiapa yang selalu menggunakan pengangkutan awam mesti selalu berhadapan dengan situasi ini kan JENIS MANUSIA SUKA LETAK BEG / PLASTIK BARANG atas kerusi sebelah.....tak kira la bas ke LRT ke komuter ke....haha agak2 orang macam ni jenis tak paham bahasa kot.....

Sebagai seorang pengguna separuh setia pengangkutan awam ni selalu jugak la tengok depan mata benda2 macam ni....ok kalau time orang kurang dan banyak seat kosong takpe la nak letak barang kecik ke barang yang besar gedabak hatta guni beras 50 kg pun takpe letak je orang tak kisah.....

Haaaaa ni tidak orang bersesak-sesak dalam LRT ke bas ke.....dan ramai yang berdiri sebab seat penuh....orang yang dapat tempat duduk tu kira nasib baik la kan....tapi bukan setakat dia sorang je yang duduk tapi diangkutnya segala barang yang dia bawak macam beg plastik Mydin la, plastik Sogo la macam-macam hahaha....tau la baru balik shopping tapi barang tu letak la bawah huhu.....kesian orang lain yang nak duduk tau...

Kalau time banyak seat kosong aku ignore je la kan.....tapi kalau time tu penuh dan aku tengah berdiri aku perhati dulu dalam seminit ke dia ni paham bahasa ke tak tengok ada orang berdiri kat depan seat yang dia letak barang tu.....kalau dia buat tak tau aku cakap je terus "Excuse me ada orang tak kat sebelah awak ni.....kalau takde saya nak duduk".....hahaha dengan serba salah angkat beg plastik letak bawah kat kaki...


P/S: Jadilah manusia yang prihatin.....dan jangan jadikan pengangkutan awam atau apa sahaja yang awam2 ni sebagai harta kepunyaan bapak anda ok ;P


07 June 2012

Back to Kolumpo

Aku pun tak tau nak letak title apa untuk post ni.....hentam je la labu oiiiii!

Actually baru ada kesempatan nak update blog ni selepas kembali ke tempat mencari rezeki yang halal untuk sesuap nasi a.k.a KL....ye la masa balik kampung tu mana ada masa untuk aktiviti update mengedate blog ni....balik dah Jumaat malam after habis keje.....sampai dah pagi keesokannya......dan Sabtu tu jugak la nak kena attend kenduri kawin my bff.....pegi melawat sedara mara......nak lepak2 dan rehat2 dengan family kat rumah......but aku tetap blogwalking okeyyyyy hehehe.....

Dan keesokannya hari Ahad dah nak balik KL hukhukhuk.....plan nak gerak pagi dalam pukul 10.....tapi paham2 la kalau time nak balik KL ni saje je buat lengah2....dok tengok tv la makan la....tuptup dah kul 11 pagi.....terus siap2 kemas barang semua maka pukul 11.40 pagi jugak la aku gerak.....sebab pegi dengan kereta sendiri kan so takde la nak rushing.....huhu balik ambik kereta yang dah 2 minggu ditinggalkan.....sebabnya 2 minggu sebelum tu aku dah balik sebab adik aku nak pegi matrikulasi.....so balik dengan kereta la then 3 hari lepas tu aku balik KL naik bas......so Jumaat lepas aku balik kampung naik bas then datang balik KL dengan kereta hehe.....begini la aku ;P

Nak tau pukul berapa aku sampai KL????? Pukul 11 malam ok......bertolak pukul 11.40 pagi.....dah la aku drive sorang2 tanpa teman di sisi dari Pasir Mas sampai la ke KL.....itu dah biasa.....yang tak biasanya drive sorang2 dengan jammed teruk sepanjang jalan.....penat???? yes memang penat giler.....kepala lutut aku rasa macam nak tertanggal....belakang ngan bahu sakit ok huahuahua.....pening kepala rasa tapi sabar je la....nasib baik ada makanan macam2 kat seat sebelah tu boleh la aku makan time bosan2 kan....lepas tol Gombak tu aku rasa macam nak melompat je sebab dah terbayang-bayang katil dan bantal hehe....

Nasib baik la esoknya tu ada kelas petang je so boleh la masuk ofis lambat sikit kan....kalau kelas pukul 8 pagi maunya pukul 6.45 dah kena keluar....konpem aku mengajar sambil pejam mata hahaha!

Apapun aku bersyukur sampai KL dengan selamat.....Alhamdulillah :)

P/S: Berkilat kereta aku masa kat kampung.....kalau dok dengan aku asyik kelabu asap je haha nampak benar malas basuh kereta ;P


31 May 2012

Pasir Mas Tunggu Kepulangan Aku

Aku ada kelas sebenarnya ni hehe....now tengah break kejap setengah jam untuk solat Maghrib.....sempat ko nak update blog hahaha takpe la tengah angin rajin ni biar je....

Actually tak sabar ni nak balik kampung Jumaat malam ni tinggal sehari je lagi.....tau tak nak balik esok malam tapi petang semalam baru aku beli tiket......lepas balik keje tu aku terus ke Hentian Putra cari tiket......pegi tanya kaunter tu katanya tiket 1hb malam habis....tanya kaunter ni pun habis jugak.....1hb pagi je ada.....aku dah risau....ok cuba lagi cepat2 pegi beratur kat kaunter satu lagi......aku siap cakap awal2 "bang ada tak tiket ke Pasir Mas ke, Kota Bharu ke 1hb malam....." nasib baik la ada tiket ke Pasir Mas....tu pun tinggal satu seat je tau dua dari belakang hehehe lantak la asalkan ada tempat.....

Masa aku nak simpan tiket dalam beg tu ada sorang perempuan ni pun nak beli tiket 1hb malam ke Pasir Mas jugak......"sorry dik tiket dah habis...."

Fuhhhhh kira rezeki aku la tu kan....kalau aku lambat sesaat mesti dah takde tiket sebab orang tu dah beli.....Alhamdulillah syukur sangat2.....sebelum dapat tiket ni aku dah fikir nak balik naik apa la ni kalau tiket takde....maunya tercancel plan2 menarik kat kampung nanti hehe.....terpaksa balik naik bas sebab kereta aku kat kampung....dua minggu lepas aku dah balik kampung bawak kereta....lepas tu aku balik KL naik bas.....so balik ni la ambik bawak ke sini....penat ooooo drive sorang2 dari KL - Pasir Mas ni.....boring giler nak bercakap takde kawan so aku nyanyi sekuat hati hahaha....

Ok sekarang bersiaran dari rumah plak kihkihkih.....tadi masa break tak sempat nak habiskan satu entry dah kena masuk kelas balik....takde apa nak cakap cuma TAK SABAR NAK BALIK KAMPUNG.....banyak kenduri kawin so boleh makan gulai kawah...yahooooo yabedabedu!

Tataaaaa :)


Pasal Makanan Pun Nak Kecoh

Hai Assalamualaikum dan selamat petang semua......hari ni aku bersiaran dari office sweet office....wahhhhh gitu ingatkan home je sweet....rupanya office pun ada sweet jugak ye ;P

Mesti antara korang pernah kena komen pasal apa yang korang makan kan.....ok di sini aku bagi contoh mudah la andaikan kita cakap hari ni makan maggi, biskut atau makanan-makanan yang seangkatan dengannya.....maka dengan ini kedengaran la jawapan-jawapan seperti di bawah.....

-   "Ehhh ko diet eh....tak payah la nak diet sangat dah kurus pun....kan diet2 jadi sekeping plak........"
-  "Kedekut betul ko ni.....duit banyak tapi tu je yang ko makan....ishhhhh tak payah la nak kedekut sangat....makan je apa yang ko rasa nak makan dan nikmati kesedapan makanan tu.....sampai macam tu sekali ko berjimat ye......nape kumpul duit nak kawin ke? atau takde duit sebab gaji belum masuk lagi tengah kering nak makan sedap2..........."


Tapi seandainya kita makan KFC.....pizza....asyik lepak McD yang 24 hours (aku la ni)....makan sate sekali hadap 30 cucuk....makan buffet steamboat manjang je....maka kedengaran la jawapan-jawapan ini kikikiki......

-   "Teruk la ko ni tau tak makanan macam tu tak berkhasiat....tinggi kandungan lemak dan blablabla....nanti ko jadi gemuk dan dapat penyakit......"
-   "Ehhhh banyak duit ko asyik makan sedap je........"
-   "Cuba2 la bawak berjimat sikit....nak membazir je tau....ingat la berapa ramai lagi manusia yang tak dapat menikmati makanan sedap macam ni...belajar bersyukur dengan apa yang kita ada..........."



Haaaaa sebelum tu nak gelak sikit huahuahua.....anggap la mereka itu sangat prihatin so kita kena bersyukur ;P

Cuma nak cakap sikit je dalam hidup ni selagi kita mampu kita bebas untuk makan apa yang kita suka selagi ia bernama makanan dan halal untuk dimakan. Kalau makan maggi tu bukannya setiap hari pagi petang siang malam makan maggi....sekali sekala je la buat sedap2 tekak orang kata....takdenya sampai memudaratkan.....penah dengar tak orang makan maggi sekali sebulan ke dapat penyakit buah pinggang....takde kan????? Begitu juga kalau sekala makan fastfood takdenya membuatkan kita gemuk atau kena penyakit....

Macam aku ni jenis bantai je apa yang aku nak makan asalkan berpada-pada.....kita dah besar boleh fikir kan jangan sampai makanan tu memudaratkan kita dah la....makan je apa yang korang nak makan ye.....hidup hanya sekali so jangan biarkan selera tekak dan perut anda terhalang dengan anggapan2 atau kata2 itu okeyyy hehe.......itu pendapat aku la orang lain tak tau....

P/S: Wa punya suka la nak makan apa pun.....itu pun nak kecoh....peace ^_^


30 May 2012

Coconut Shake Slurppppp!



Kalau orang Pasir Mas konpem tau kan.....kalau korang tak tau sila spend masa sehari ronda-ronda atau tanya orang kat mana jual benda ni....yang aku maksudkan ni bukan yang dijual kat gerai-gerai tepi jalan tu tau....

Hehe btw aku suka lepak kat kedai ni time balik kampung.....kitaorang panggil kedai Moksu atau nama seperti yang tertulis Warung Kurnia Ibu....menikmati kesedapan coconut shake kawkaw yang pelbagai perisa aiskrim tu.....makanan lain pun sedap jugak...tapi coconut shake ni kira signature kedai tu la....weekend ni nak balik kampung sebab kawan aku kawin....hope sempat la menyinggah kedai ni kejap sebab Ahad tu nak balik KL dah.....

Gambar kat atas tu aku ambik masa kitaorang melepak kat kedai tu after attend kenduri kawin sorang kawan ni....best oooooo lepak dengan kawan-kawan sekolah dulu ni....selepas masing-masing dah berjaya kita pegi mengenang kembali saat-saat manis masa zaman sekolah kat tempat best.....sweetttttt!

Korang2 yang tak dapat balik tu jangan jeles hokeyyyy hehe....

Ok tadaaaaa....good nite :)


29 May 2012

Bersawang Lagi Ok!

Hari ni dah 29 Mei.......teruknya seorang yang bernama 'aku' ni hehehe.....dah la bulan lepas pun update satu entry je panggggggg lempang sepuluh bijik kat pipi!!!!!

Ntah la nak kata busy sangat tu tak la......busy lagi bapak2 menteri kan......

Mood untuk keje update mengedate tak berapa nak ada sejak dua bulan kebelakangan ni.....bukan apa hari tu masa bulan Mac dan April tu busy giler dengan macam2 keje....bila busy jadi penat.....bila penat konpem la mood atau idea tu hilang.....tak kan aku nak merapu meraban tak tentu pasal....bila masuk hujung bulan Mei ni dah kureng sikit busy tapi bila lama tinggal jadi macam terlupa plak hehehe....bukan lupa betul2 atau lupa terus tau....just lupa lite2.....TAPI kan korang jangan marah plak.....walaupun aku tak update dekat dua bulan aku still blogwalking hampir setiap hari tau...kena tau tu penting hehe :)

Doakan supaya aku rajin lepas ni ye walaupun aku tau akan kembali busy.....idea dah bertimbun-timbun dalam kepala ni.....eleh orang lain pun lagi super duper busy tapi boleh je update blog.....ehehhhh tak tau nak jawab apa la ;P

Sebenarnya kan kalau ikut banyak benda yang nak dikongsikan dengan pembaca......pembaca????? ada ke orang nak baca blog tak famous amos macam blog aku ni....ye la nak share tentang aktiviti-aktiviti yang dibuat sepanjang proses menyibukkan diri ittewwwww......dan juga benda2 lain yang dirasakan sesuai.....tapi banyak ni boleh ke tulis banyak2 terus hehe.....ok2 yang mana sempat je aku masukkan nanti ye :)

Ok blah dulu....bye!


24 April 2012

Fuhhhhh Berhabuk

Salam uolsssss apa khabar semua.......hoyeahhhh aku sudah bersiaran kembali setelah lama menyepi....lama sangat tu tak la tapi agak lama muahahaaha macam mana tu....

Last update 31 Mac.......hari ni dah 24 April....alahai kesian blog ni dah berhabuk ok....bukan apa nak kata malas tu tidak la 100% malas......tapi sebab super duper bizi even sabtu ahad pun ada je aktiviti....keje banyak....penat......so bila dah campur2 semua tu maka jadi la air oren takde mood nak update kikikikiki.....badan penat otak penat habis idea pun menyorok tak nak keluar....

Kejap je masa berlalu diam tak diam umur aku dah bertukar angka pada 21 April lepas.....hurmmmm thanks kepada semua yang wish dan mendoakan aku......aku juga doakan benda yang sama kat semua.....

Tiada lain yang aku harapkan selain menjadi yang terbaik untuk diri sendiri dan keluarga......dapat capai segala impian dan minat aku....insya Allah tiada yang mustahil asalkan adanya usaha yang sungguh2 dan berterusan......yang penting hati mesti cekalkan hehe....

Ok daaaa blah dulu ye......aku cuba update entry2 yang tertangguh tu ye pelan2 hehe....and nanti kita blogwalking kat blog korang k.....byeeee!



31 March 2012

Untuk Manusia Sombong

Jom tengok mesej yang agak padat dan bermakna......khas untuk manusia2 yang sombong.....dan yang tak sombong pun boleh baca agar tidak menjadi sombong hehehe ;P


Sumber: Facebook


P/S: Tak suka dengan orang sombong ni adoiiiiii terus hilang respect.......kita manusia sama je makan ikut mulut jugak......salah makan cirit birit berkerut muka jugak.......hmmmmm ok bye!


21 March 2012

Bahana Dadah

Salah satu masalah sosial yang makin meruncing dalam masyarakat kita sehingga sekarang adalah penyalahgunaan dadah......dan ini telah menimbulkan masalah besar kepada negara.....sebabnya bilangan penagih semakin bertambah.......aku kan tak tau nak cakap apa dengan diaorang ni....tak penat ke keluar masuk keluar masuk pusat pemulihan huhu.....bagi yang berusaha bersungguh-sungguh nak berubah aku ucapkan tahniah sebab nekad melawan keinginan dan ada kesedaran.....kadang-kadang bila ada kesempatan bertemu dan berbual dengan bekas2 penagih dan juga penagih yang dalam proses pemulihan ni aku cuba selami diri mereka.....ternyata mereka membuat pilihan hidup yang salah....dah berusia baru insaf dan ada jugak yang tak insaf ehmmmm macam mana tu.....

Apa itu dadah? Dadah ialah sejenis bahan kimia psikoaktif yang memberi kesan paling ketara ke atas sistem saraf seperti menyebabkan keadaan khayal, mabuk, ketagih, gangguan tingkahlaku, dan sebagainya. Penggunaannya yang berterusan akan mendatangkan bahaya dan kerosakan kepada diri, keluarga, masyarakat, negara, dan agama. Walaupun umum sudah mengetahui akan bahaya penyalahgunaan dadah, tetapi dalam keghairahan mengejar kehidupan kita kadangkala terlupa tentang jerat yang menanti.

Boleh dikatakan setiap hari mata dan telinga kita diperlihatkan dan diperdengarkan tentang berita penyalahgunaan dadah dan kesan-kesan buruk yang timbul.....pelbagai kes jenayah yang dilakukan oleh penagih seperti merompak, mencuri, membunuh, peras ugut dan sebagainya sebab memerlukan sumber kewangan untuk membeli dadah......dadah juga mendatangkan penyakit yang paling ditakuti ramai dan tiada ubat iaitu HIV/AIDS......masalah dalam rumah tangga sehingga membawa kepada perceraian.....keluarga berantakan dan seterusnya membawa kepada masalah sosial lain....dan pelbagai lagi kesan negatif lain...

Hari ni ada lagi berita tentang penyalahgunaan dadah ni.......iaitu akibat dari benda jahanam tu.....seorang bekas komando dijatuhkan hukuman penjara selama 19 tahun oleh Mahkamah Tinggi selepas mengaku bersalah membunuh tanpa niat nenek saudaranya kira-kira tiga tahun lalu.....19 tahun ok nah hambik ko!!! Paling aku tak boleh terima ialah cara pembunuhan tu dilakukan.....tak kira la kau bunuh tanpa niat ke dengan niat ke yang utamanya kau yang membunuh....sangat kejam ok......orang tua umur 80 tahun kau sanggup buat sampai macam tu sekali.....dah tak berdaya nak melawan....sebab apa???? Sebab berada dalam pengaruh DADAH la....

Ok di bawah ni ada petikan berita yang aku copy dari Sinar Harian 21 Mac 2012.....


KUALA TERENGGANU- Seorang bekas komando dijatuhi hukuman penjara 19 tahun oleh Mahkamah Tinggi, di sini, semalam, selepas mengaku bersalah membunuh tanpa niat nenek saudaranya yang dipanggil ‘mak’, kira-kira tiga tahun lalu.

Tertuduh, Mohd Nassir Abdul Manan, 45, mengaku melakukan perbuatan tidak berperikemanusian itu terhadap mangsa, Muda Mat Zain yang berusia 80 tahun ketika kejadian di sebuah rumah No.225, Jalan Baru, Bukit Pak Sabah, Dungun, pada 12 Oktober 2009 kira-kira antara jam 9 pagi hingga 7.30 petang.

Dengan itu tertuduh yang juga bapa kepada lima anak ini mengaku bersalah melakukan kesalahan mengikut Seksyen 304 (a) Kanun Keseksaan kerana membunuh tanpa niat, satu kesalahan yang boleh dihukum penjara sehingga 30 tahun jika disabitkan kesalahan.

Hakim Datuk Mohd Yazid Mustafa menjatuhkan hukuman itu selepas berpuas hati dengan hujah pihak pendakwaan dan menerima pengakuan bersalah tertuduh.

“Tindakan tertuduh yang ketika itu berada dalam pengaruh dadah menyebabkan kehilangan satu nyawa yang mempunyai hubungan persaudaraan dengan diri tertuduh sendiri,” katanya.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Mohamad Jazamuddin Ahmad Nawawi manakala tertuduh diwakili peguam bela, Abdullah Muhamad.

Berdasarkan fakta kes, mangsa ditemui mati di bilik rumahnya dalam keadaan menyayat hati selepas dipercayai ditetak menggunakan tukul yang disembunyikan berhampiran rak baju dalam bilik tersebut selain kepala mangsa direndam dalam besen dipenuhi air.

Mangsa yang tinggal bersendirian di rumah berkenaan ditemui anak keempatnya Lijah Ali atau dikenal Lijah, 56, yang tinggal lebih kurang 10 meter sahaja jarak dari rumah mangsa kira-kira jam 6.30 petang semasa hendak menghantar makanan kepada wanita malang itu.

Hasil bedah siasat ke atas mangsa mendapati terdapat sembilan luka hiris pada kulit kepala di bahagian atas dalam kedudukan berbagai-bagai arah yang telah menyebabkan kulit kepala tembus dan terkena tengkorak bahagian bawah menyebabkan ia terserpih.

Selain itu, mangsa turut mengalami kecederaan luka lebam pada leher sebelah kanan dan kiri namun tiada kecederaan pada tulang hyroid serta turut terdapat air dalam saluran pernafasan, paru-paru serta dalam perut mangsa.

Terdapat juga 12 luka torehan pada pinggang kanan, 13 sentimeter dari tulang ilium. Tujuh daripadanya sebelum mangsa mati dan lima berlaku setelah mangsa meninggal dunia.

Berikutan kejadian, mangsa turut kehilangan wang dan barang kemas yang dipakainya iaitu tiga gelang tangan, dua bentuk cincin dan rantai leher yang telah putus disimpan dalam beg hitam di atas katil mangsa.

Tertuduh ditahan pada 13 Oktober 2009 jam 4.45 petang di rumahnya dan barang kemas milik mangsa yang disorokkan di atas syiling rumahnya dan dua bilah pisau yang digunakan dicampak di dalam longkang berhampiran Sekolah Menengah Sultan Omar, Dungun.



20 March 2012

Result SPM.....nervous!

Esok 21 Mac 2012 result SPM akan keluar......nervous ni nervous korang apa tau!

Wahhhhh gitu macam la aku yang nak ambik result esok hahaha.....tapi apa salahnya kan sebagai seorang kakak yang penyayang aku tumpang nervous untuk adik aku.....adik aku tu sangat cool dan sempoi orangnya so tak tau la apa perasaan dia....

Last year dua2 orang adik aku exam....PMR dan SPM......yang PMR lepas pun aku nervous jugak tapi Alhamdulillah dapat 8A....now dia dalam form 4......so kita nantikan debaran seterusnya.......diaorang berdua tu masing-masing ada perangai berbeza....sorang hantu tv sorang lagi hantu berjalan! Si hantu tv tu makan, minum, tidur, study semua depan tv huhu.....yang hantu berjalan tu mengalahkan ketua kampung dah balik rumah ada je benda dia nak bercerita....tapi nasib baik dua2 belajar dalam kategori cemerlang, jaga disiplin, jenis dengar kata, tak melawan so parent tak bising la.....kalau tak mampus la kena kuarantin.....aku orang pertama yang akan cakap padan muka kat korang hahaha.... p/s: dua watak yang diceritakan ini adalah lelaki ok :D

So kepada sesiapa yang ambik result SPM esok, good luck akak ucapkan ye....teringat plak 10 tahun yang lepas pergi sekolah pagi2 ambik result SPM hehehe :)

Walau apapun keputusannya, terimalah dengan hati yang terbuka....harap dapat membanggakan kedua ibu bapa dan juga keluarga.....siapa yang berusaha, berpenat lelah dia akan berjaya....

Apapun kejayaan sebenar bukan terletak pada keputusan SPM itu......perjalanan hidup kita masih jauh lagi......masih ada kesempatan untuk memperbaiki kekurangan dan kelemahan yang ada.....banyak peluang yang menanti anda di luar sana.....so siapa yang berusaha dia yang berjaya.....

Ok selamat maju jaya semua ya.....kejayaan tidak akan datang bergolek tanpa usaha dan pengorbanan...hanya mereka yang berusaha je merasai kemanisan pergorbanan itu ^_^


Kes Culik Di Kuantan

Kes adik Dirang yang kena culik dan dibakar masih berbekas di hati kita semua......ni ada lagi kes culik yang terbaru.....dalam akhbar Sinar Harian hari ni menyatakan bahawa seorang ibu gundah sebab anak gadisnya dilarikan.....hati ibu mana yang tak gundah, hati ibu mana yang tak sedih memikirkan anak sendiri dilarikan oleh orang yang tak dikenali.....macam2 bahaya yang menanti di luar sana....

Penjenayah makin berluasa sekarang ni.....kat mana-mana pun dah rasa tak selamat.....hampir setiap hari kita dengar kes-kes jenayah di Malaysia ni....Ya Allah lindungilah adik Fatihah walaupun di mana dia berada....lindungilah daripada bahaya "binatang-binatang" yang berhati syaitan itu.....Amin...

Semoga pihak polis dapat selesaikan kes ni secepat mungkin dan adik Fatihah dapat kembali ke pangkuan keluarganya dengan selamat......kepada penculik / penjenayah "kamu memang celaka!".....


Ini petikan berita daripada akhbar Sinar Harian 19 Mac 2012


KUANTAN - “Tolong kakak, tolong Baby…”

Itulah jeritan terakhir seorang pelajar Tingkatan Tiga, Siti Nur Fatiha Mahadi, 15 dari Taman Tas 6, di sini dipercayai diculik oleh dua lelaki dan seorang wanita tidak dikenali, kelmarin.

Sebelum kejadian, mangsa bersama dua adiknya ke kedai telekomunikasi di taman terbabit, kira-kira jam 3 petang.

Malah keterujaan remaja itu untuk kembali ke sekolah bersama rakan-rakannya, selepas cuti penggal pertama selama seminggu, musnah akibat kejadian tersebut.

Anak sulung kepada pasangan Mahadi Muda, 40, dan Nor Mala Mohd Lazin, 33, dipercayai pergi ke kedai terbabit kira-kira 100 meter dari rumahnya untuk membeli kad tambah nilai pra bayar bersama dua adiknya, Muhamad Syahmi Aiman dan Siti Nurul Aishah, 11.

Adiknya, Siti memberitahu, dia dan Syahmi tersentak, apabila melihat kakaknya ditarik masuk oleh seorang lelaki yang keluar dari kende­raan dipercayai jenis Honda warna ungu ketika dalam perjalanan menuju ke kedai terbabit.

Menurutnya, dua lelaki berada di tempat duduk belakang dan pemandunya adalah wanita dan salah seorang lelaki terbabit membuka pintu belakang sebelum menarik Fatiha serta sempat mengantuk kepala kakaknya sebanyak dua kali.

“Saya dan Syahmi cuba membantu menarik kakak, tapi tak terdaya dan nyaris tersepit di pintu kereta, sebelum mendengar jeritan meminta tolong daripada kakak sebelum kereta itu terus memecut meninggalkan kami.

“Kami berdua terus pulang ke rumah dan memberitahu kejadian yang menimpa kakak kepada ibu,” katanya.

Nurul Aishah ditemui ketika menceritakan semula kejadian terbabit ketika keluarga itu kunjungan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Teruntum, Chang Hong Seong di rumahnya, di sini, semalam.


Fatiha tiada musuh

Sementara itu, Nor Mala Mohd Lazin, dia terkejut apabila mendapati kedua-dua anaknya itu pulang tergesa-gesa ke rumah sambil menangis.

“Saya yang tidak sedap hati terus bertanya kenapa mereka menangis sebelum terperanjat sekali lagi apabila diberitahu kakak mereka Fatihah dilarikan orang” katanya.

Menceritakan sebelum detik kehilangan anak sulungnya itu, Nor Mala memberitahu, sehari sebelum kejadian terbabit, Fatiha ada meluahkan perasaan tidak sedap hatinya sebelum dipujuk olehnya.

“Malah sebelum keluar, dia sempat berkata, ‘hati tak sedap, macam sakit jantung je’ sebelum bersama-sama adiknya pergi ke kedai itu.

“Dia seorang anak yang baik, ceria dan peramah, tak punya musuh, aktif dalam sukan olahraga dan berhasrat menjadi anggota polis,” katanya.

Dakwanya, sepanjang masa anaknya memang rapat dengan dengannya dan menafikan jika anaknya ada mempunyai hubungan istimewa dengan sebarang lelaki.


Keluarga sedih, tertekan

Menurutnya, dia dan keluarganya kini berasa amat sedih dan tertekan dengan kehilangan Fatiha kerana risau dengan keselamatan anaknya itu.

“Sebelum ini, dia tidak pernah menunjukkan sebarang perubahan, Fatiha anak yang baik, dia juga tidak akan ke mana-mana tanpa saya dan keluarga.

“Tolong pulangkan anak saya, jangan apa-apakan dia, saya rayu kembalikan Fatiha ke pangkuan kami,” dakwanya ada merujuk pada pengamal perubatan tradisional dan mendakwa Fatiha masih dalam kawasan Kuantan.

Nor Mala kemudiannya membuat laporan polis di Balai Polis Jaya Gading di sini kira-kira jam 4 petang, hari yang sama (Ahad).

Dalam pada itu, Mahadi yang juga seorang pemandu lori sudah menghubungi talian telefon bimbit anaknya, namun sudah dimatikan selain berusaha mencarinya dengan merujuk kepada kawan-kawannya tetapi usaha itu gagal menemui sebarang petunjuk setakat ini.

“Saya mendapat panggilan daripada isteri ketika berada di Paka, Terengganu atas urusan kerja, sebaik mendapat tahu kejadian yang menimpa anak sulung, saya terus pulang ke sini,” katanya.

Mahadi merayu pada orang ramai yang mengenali dan menjumpai anaknya supaya berhubung dengannya di talian 019-9897807/019-9813361 ataupun menghubungi balai polis berhampiran.

Ketua Bahagian Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuantan, Deputi Superintedan Kamaruzzaman Jaafar mengesahkan pihaknya ada menerima laporan berkenaan kes tersebut kira-kira jam 4 petang.

Katanya, pihaknya kini sedang menjalankan siasatan lanjut berhubung kes berkenaan.

“Kita juga sedang menyiasat sama ada pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Pandan itu mengenali suspek atau pun tidak.

“Bagaimanapun, siasatan masih diteruskan dan akan disiasat di bawah Seksyen 363 Kanun Keseksaan di atas kesalahan menculik daripada penjaga yang sah,” katanya


18 March 2012

Kereta Ferrari Terbakar

Hari ni tengok paper Metro......emmmm kereta Ferrari musnah terbakar di Seremban......then terfikir jugak apakah pendapat mereka yang selalu dok kondem dengan perkataan yang tak sedap didengar terhadap kereta buatan nasional dan mengagungkan kereta luar.....sekali baca berita tu terus terlintas di fikiran aku....."kereta Ferrari pun boleh terbakar".....



SEREMBAN: Perjalanan seorang lelaki yang berkonvoi bersama beberapa kenderaan mewah bertukar detik menakutkan apabila kereta Ferrari dipandunya musnah selepas terbakar di Kilometer 28.2 Lebuhraya Kajang-Seremban (Lekas) berdekatan Mantin, dekat sini, semalam.

Difahamkan, lelaki berusia 50-an itu yang dalam perjalanan menghala ke daerah ini memberhentikan kenderaan di lorong kecemasan dan sempat keluar sebelum api marak ke hampir keseluruhan kereta.


Kebakaran itu kemudian berjaya dipadamkan anggota bomba dan tiada kemalangan jiwa dilaporkan.

Ketua Operasi Balai Bomba dan Penyelamat Mantin, Jayagaren Jaganatha Thevar berkata, pihaknya bergegas ke lokasi kejadian sejurus menerima panggilan kecemasan jam 10.21 pagi.


“Seramai lima pegawai dan anggota bersama sebuah jentera dikerah melakukan pemeriksaan serta memadam kebakaran.


“Sejurus tiba lapan minit kemudian, kita mendapati api marak dan memusnahkan keseluruhan kereta berkenaan,” katanya kepada Metro Ahad di sini, semalam.

Beliau yang mengetuai operasi berkenaan berkata, pihaknya berjaya mengawal kebakaran kereta mewah itu dalam tempoh beberapa minit.


“Pemeriksaan lanjut mendapati 90 peratus struktur kereta itu musnah, tetapi pemandunya terselamat,” katanya.

Jayagaren berkata, mangsa sebelum itu dipercayai berkonvoi bersama beberapa kenderaan lain.


“Bagaimanapun, siasatan lanjut masih dijalankan bagi mengenal pasti punca sebenar kejadian,” katanya.


Sumber: myMetro _ 18 Mac 2012


Pelumba Basikal Maut Langgar Lari

Lagi berita kes langgar lari....kali ini melibatkan pelumba pelapis basikal negara iaitu Rafizi Hamdan, 37 tahun....apa yang lebih tragis ialah kemalangan ini menyebabkan kematian.




Kejadian ini berlaku di KM 20.3, Jalan Lingkaran Tengah 2 (MRR2), Taman Melawati, Ampang pagi tadi (18 Mac 2012)....




Arwah yang baru sahaja menimang cahaya mata yang kedua dan dilanggar sebuah kereta ketika dalam perjalanan ke Genting Sempah untuk bertemu dan beriadah bersama ahli kelab berbasikal Le Tua....

Mangsa mati di tempat kejadian dan kereta yang melanggarnya pula telah melarikan diri......kalau lari sebab takut then pergi balai polis buat report ke ok jugak.....bayangkan kalau orang yang anda sayang yang menjadi mangsa....apa perasaan???? So jangan la pentingkan diri sendiri.....




Allah S.W.T Maha Berkuasa.......walaupun pemandu kereta berjaya melarikan diri.....tetapi nombor pendaftaran kereta tu tertanggal di lokasi kejadian dan telah memudahkan pihak polis untuk mengenal pasti kenderaan tersebut......jenis kereta Proton Saga 1.5.....nombor pendaftaran WCK 2290......



Simpati dan kesian sangat2 kepada mangsa yang terlibat......semoga arwah Rafizi Hamdan ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman.......dan semoga keluarga arwah sabar dalam menempuh ujian dan dugaan yang berat ni......Amin....


Kredit gambar kepada pemilik blog ondscene.my


16 March 2012

Anak Hilang Rupanya Lemas

Hari ni baca paper ada lagi berita budak meninggal.....kalau yang lepas pasal adik Dirang yang kena bunuh dan bakar kat Johor tu......tapi yang terbaru ni kanak-kanak lemas sebab ibunya leka dok melayan dua lagi anaknya yang lain....

Mengikut berita, Irfan Danish Rosdi berusia dua tahun ditemui lemas di Tasik Titiwangsa, Kuala Lumpur, pagi semalam. Mayat Irfan ditemui oleh seorang pekerja Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL)....

Hmmmm tak tau nak cakap apa......ibunya dah tahu bahawa anaknya tertarik melihat tasik apabila dia terpaksa menarik anak bongsunya itu dua kali kerana terlalu berada dekat dengan air......so di sini dia dah sedar akan bahaya yang menanti......tapi kenapa masih biarkan anak kecil yang tak tahu apa itu bahaya dan keselamatan bebas bermain di sekitar tu???? Sepatutnya dia kena lebih berjaga-jaga dan sentiasa memerhati pergerakan si anak......

Ok kalau nak kata dah takdir.....tapi ada sebabnya......di sebalik takdir yang berlaku ni atau cara kematiannya adalah sebagai pengajaran untuk semua supaya lebih berhati-hati.....kalau tak sebab lemas pun dah Tuhan tetapkan ajal dia dah sampai tiada siapa boleh halang kan.......berat mata memandang berat lagi bahu yang memikulnya.....harap keluarga arwah tabah dalam menerima dugaan dan ujian yang tidak disangka ini.....

Semoga arwah adik Irfan tenang di sana.....Amin....


14 March 2012

Tak Salah Nak Kawin

Ok tak nak mukadimah panjang2......refer ke tajuk asal Tak Salah Nak Kawin.....maka di sini sambungannya......tak salah nak kawin muda dalam erti kata sebenarnya kawin ketika masih belajar.....

Jangan tengok orang kawin kita pun gedik nak kawin jugak.......fahami erti sebenar pernikahan, tentang tanggungjawab dan segala yang berkaitan......fikir betul2 dulu kerana itu bukan perkara main2.....jangan ingat kawin masa zaman study tu ibarat cinta kolej je......tanggungjawab sebagai pelajar, suami, tanggungjawab dalam rumah tangga kena laksanakan betul2.....

Ya memang betul pernikahan itu suatu ikatan yang suci, boleh menghindarkan dari maksiat, dan banyak lagi kebaikannya.....tapi kena ingat kalau tak mampu nak seimbangkan antara belajar dan rumahtangga......mesti buat keputusan yang terbaik......kena pilih antara dua tu.....jangan selepas kahwin segala-galanya jadi teruk......maksud aku dalam pelajaran......prestasi teruk......banyak ponteng kelas.....segalanya jadi kucar kacir entah apa2......

APA NAK JADI?????

Sayangnya umur yang sangat2 muda dan sepatutnya belajar betul2.......kalau nak kawin jugak tengok contoh ramai insan2 yang berjaya dalam pelajaran walaupun kawin ketika zaman belajar.....contohnya Prof. Dr. Muhaya.....sebab apa? Sebab beliau faham apa itu tanggungjawab yang sebenar.....bukan kawin untuk suka2 tapi ada alasan yang kukuh....

Ok ye adik-adik yang bergelar pelajar sekalian.....jangan sesekali terpengaruh dengan keindahan dan kemanisan drama-drama tv dan juga filem....contohnya macam sekarang ni ramai dok menggilai citer Vanilla Coklat tu...dah habis pun semalam hehehe.....emmmmm sangat la sweet kan....tapi kena ingat itu drama tv ok.....dua2 anak orang kaya.....segala-galanya parents tanggung.....dapat rumah free dapat kereta free.....

Tapi kalau kita ni yang dari keluarga yang sederhana.....kalau tak belajar betul2 then result teruk.....atau pun sebab tak boleh nak balance antara belajar dan rumah tangga so terpaksa berenti belajar........agak-agak macam mana ye? Fikir-fikirkan :)


P/S: Apa sahaja perkara kena fikir pro dan kontranya......ingat bukan semua perkara yang anda nampak manis itu hakikatnya manis ok.....


13 March 2012

Adik Dirang Dibunuh

Kenapa la anak-anak zaman sekarang ni menarik perhatian "binatang2" yang bebas berkeliaran di luar sana.....yang sentiasa menanti mangsa melintas di depan mata.......setiap kali dengar berita macam ni sakit je hati....geram dengan "binatang2" yang takde otak tu....jahat sangat takde hati perut takde sifat kemanusiaan....

1 Mac lalu kita dikejutkan dengan misteri kehilangan kanak-kanak berusia lima tahun, Nurul Nadirah Abdullah, dari kediamannya di Johor. Kemudian yang terbaru kita sekali lagi dikejutkan dengan berita kematian adik Nurul Nadirah atau lebih dikenali sebagai Dirang ni. Pihak polis dah mengesahkan mayat rentung yang ditemui berhampiran kediaman berkenaan pada 8 Mac lalu dikenal pasti sebagai mayat adik Dirang.

Bukan dibunuh biasa2 ok.....tapi dibakar sehingga rentung. Ya Allah jahatnya "binatang" ni.....tak dapat aku bayangkan keadaan adik ni dari mula dia diculik....seksanya saat-saat sehingga dia menemui ajal......tunggu la balasan dunia dan akhirat....semoga hidup kamu yang bergelar "binatang" tak aman dan cepat2 la bertaubat.......kena kat keluarga atau orang2 yang kamu sayang baru tau macam mana perasaan dan seksanya tanggung semua tu!!!


Semoga kejadian ini memberi pengajaran kepada kita semua....semoga lebih berhati-hati kerana "binatang2" sentiasa menunggu mangsa tanpa mengira sesiapa......dan semoga keluarga ini tabah dalam menghadapi ujian yang berat ini.....


Al Fatihah untuk adik Nurul Nadirah Abdullah atau Dirang.....semoga ditempatkan di kalangan mereka yang beriman dan tenang di sana.....Amin....


10 March 2012

Awak Comel Walaupun Rupa Patung

Mesti antara korang yang ada Facebook ni pernah atau selalu dapat mesej kat inbox dari mereka yang tak dikenali kan......atau dengan lebih tepat lagi dari orang putih orang hitam orang errrrr apa2 la.....

Kebanyakannya yang menipu tu.....nak berkenalan la, terpikat la, macam2 lagi la.......so kalau dapat kat orang yang memang tengah kurang kasih sayang or kegersangan ke hahaha.....melayan la apa lagi konon2 cinta suci bagai nak giler......lepas tu kena tipu.....lepas tu masuk paper.....lepas tu merana......lepas tu pikir sendiri la.....kannnnnn!

Aku pun tak terlepas dari dapat mesej2 tu dah lama dah.......bukak2 delete je la buat apa nak simpan.....tak payah gatal jari nak reply tak penting pun lagi mengundang bahaya ada la....diaorang ni lebih kepada nak perangkap sebab tengok ayat2 mesej pun kopipes je......profile lain2 tapi ayat sebijik sama.....

Kalau sebelum ni aku tak heran la sebab profile picture aku gambar sendiri.......maybe dia tengok2 then start paste and send mesej.....lepas tu start bulan lepas aku tukar ke gambar patung......display pakaian atau tudung yang aku jual di MissNick Collection......

Aikkkkkk rupa-rupanya ada lagi mesej2 macam tu hahahaha......kalau setakat cakap nak berkenalan ok lagi la.....ni siap bagitau...aku bagi sebahagian dari contoh ye.... "Honestly I was carried away by the look into your eyes (cantiknya mata patung walaupun takde eyelash)......You really captured my heart in a way I can't do but kept staring at your pictures, you are like an ocean (wahhhhh oceannya patung walaupun beli yang secondhand) with blue beautiful........and blablabla banyak lagi.....tapi serius lucu sebab boleh plak puji memuji patung......nahhhh ambik kau dushummmm agak2 la nak menipu nak mengayat pun....takkan buta kot tak kenal manusia ngan patung kihkihkih......



So to women out there......walaupun anda tiada pasangan ke, nak menambah pasangan ke, nak menambah skandal ke, nak mencari pasangan yang boleh menyayangi anda konon sehidup semati ke.......please be careful ok.......buka hati buka mata sebab dah ramai orang yang tertipu dengan kata2 manis makhluk perosak itu......last2 duit melayang beribu riban.....atau pun kena jadi keldai dadah......dan macam2 lagi la......hati kena keras jiwa mesti kental baru tak lut dengan kata-kata manis yang membunuh itu.....jangan nak lembik meliuk lintuk sangat.....oraitttttt ^_^



Oceannyaaaaa aku muahahaha!!!!!


09 March 2012

Tinggal Ibu Lumpuh Di Hotel Bajet

Marah....sedih.....geram apabila dengar berita di radio pagi tadi pasal yang tinggal ibu lumpuh di hotel bajet tu.....then sampai ofis aku terus bukak paper online untuk baca berita selanjutnya......

Tergamak buat ibu sendiri macam tu.....ibu yang mengandung dok bawak perut 9 bulan....beranak dengan susah payah ibarat bertarung nyawa......jaga dengan penuh kasih sayang......bila dah besar boleh lupa diri plak.....dah la keadaan makcik tu uzur dan lumpuh tak mampu nak bergerak.....Ya Allah apa punya manusia la......

Orang macam ni hidup dia tak akan senang.....tengok la nanti atas dunia lagi dah dapat balasannya.......memang tak cium bau syurga la melainkan kalau dah mintak ampun.....ni bukan setakat terguris hati ibu tapi dah remuk redam kecewa berdarah dengan perbuatan anak.....

Yessss memang kita tak tau situasi si anak.....tapi walau macam mana keadaan sekalipun sangat2 tak patut buat ibu sendiri macam tu....kejam ok kejam! Kalau ada masalah pun kena fikir jugak nasib si ibu yang tak berdaya tu....

Ini berita yang aku copy paste dari myMetro......dengan video sekali.....


KUALA LUMPUR: Menitis air mata seorang ibu yang lumpuh apabila menyedari dirinya ditinggal terbiar oleh anak tunggalnya di sebuah hotel bajet di Jalan Raja Muda Musa, Kampung Baru, di sini, sejak empat hari lalu.

Dia kini dijaga kakitangan hotel berkenaan yang membantunya menguruskan diri termasuk mandi dan mengganti lampin pakai buang selepas anaknya gagal dikesan.

Warga emas itu mulanya tinggal bersendirian di kampungnya di Johor, tetapi sejak sebulan lalu anaknya yang masih bujang membawanya ke ibu kota.

Faridah Maulud, 66, yang keseorangan ditemui pekerja hotel dalam keadaan meniarap di lantai ketika memeriksa bilik disewa anaknya selepas lelaki berusia 27 tahun itu gagal menjelaskan bayaran empat hari hingga menimbul tanda tanya kepada pengurusan hotel.

Ketika ditemui Harian Metro semalam, warga emas itu kelihatan lemah dan tidak bermaya serta berkali-kali memaklumkan dia ingin ke rumah kebajikan kerana tidak mahu menyusahkan staf hotel yang membantunya.









LinkWithin

Related Posts with Thumbnails