14 December 2011

Saat Terindah Dalam Hidup

Kalau sesiapa tanya apakah saat yang paling indah dalam hidup.....tentu la zaman sekolah kan....kebanyakan orang macam tu kot apabila ditanya.....

Aku tergerak hati untuk update blog tentang ni hari ni......entah la tiba-tiba plak teringat kenangan waktu zaman persekolahan......waktu riang ria.....tak payah nak fikir apa time tu.......pergi sekolah....belajar...balik sekolah...main-main....jumpa kawan-kawan huhu....

Begitu pantas sekali masa berlalu.....rasa baru semalam berada dalam kelas....belajar....horey2 dengan kawan-kawan time cikgu takde hahahaha....best kan dulu-dulu.....kalau time cikgu lambat masuk atau memang tak masuk ada hal lain perghhhh semua suka kot kihkihkih.....indahnya saat itu :)


Start masuk sekolah masa umur 5 tahun lagi.....time tu bukan fikir nak belajar pun....pergi sekolah sebab nak main dengan kawan-kawan....biasa la budak-budak kan takde benda lain yang difikir kecuali nak seronok2 je......makan sama-sama main sama-sama.....gaduh-gaduh sebab berebut barang mainan.....aku nakal giler time tu suka buli kawan-kawan yang kecik dari aku hehehe......lepas tu pukul 11.30 balik....sampai umur 6 tahun aku kat situ....indahnya saat itu :)

Masuk sekolah rendah pun sama.....sekolah dekat je dengan rumah pergi jalan kaki 5 minit je.....kadang-kadang naik basikal.....masa Darjah 1 dan 2 aku still lagi nakal suka kacau orang hahaha giler kan......naik Darjah 3 dah kurang sikit nakal tu.....selalu dapat A untuk subjek English dari Darjah 1 sampai la Darjah 6.....selalu naik pentas terima hadiah....aktif sukan dan aktiviti-aktiviti lain.....ingat lagi masa Darjah 6 dapat no. 1 dalam kelas dan terbaik keseluruhan.....balik rumah tunjuk buku rekod kat ayah terus time tu jugak ayah bawak pergi bandar belikan basikal racing yang memang famous time tu yang aku dok idamkan......gembira tak terkata...thanks ayah......indahnya saat itu :)

Masuk sekolah menengah dekat jugak cuma kat kampung sebelah......awal2 masuk tu aku ok lagi......still rajin lagi.......lama-lama jadi makin malas.....time tu umur baru nak meningkat remaja kan.....jadi banyak main-main....banyak berkawan....malas belajar..... tapi masih dalam kawalan la....sebab nakal2 aku time tu pun masih ada pegangan......sampai satu ketika result exam aku teruk sikit hehehe.....time tu rasa macam tersentak.....perasaan time tu macam jatuh tergolek tau...aku sedih...aku malu dengan keluarga.....dengan orang sekeliling...sebab tak sepatutnya aku dapat macam tu....tapi aku bersyukur mungkin ini pengajaran untuk aku supaya tak jauh tersasar dari matlamat hidup.....

Masuk Form 3 aku berubah jadi rajin balik....aku jauhkan diri dari perkara2 negatif....aku tak nak lagi ulang kesilapan yang boleh memusnahkan masa depan aku.....aku belajar betul2 time tu....masa percubaan PMR aku antara the best student naik pentas ambik hadiah......tapi masa exam sebenar aku tak mampu nak jadi the best......sedih tu memang la sedih kan tapi aku buat tak tau je la....buat apa nak fikir benda yang dah lepas kan.....aku kan rock and cool hehehe.....baik fokus untuk yang seterusnya iaitu SPM.....

Lepas PMR aku still belajar kat sekolah yang sama sampai la Form 6......belajar seperti biasa.....aktif sukan dan aktiviti-aktiviti ko-kurikulum...teruskan kehidupan macam biasa....lepas SPM aku tak apply mana-mana pun sebab memang dah niat awal2 nak ambik STPM....tak nak ambik diploma sebab rasa macam lambat nak mengejar pengajian untuk ijazah....STPM kan kejap je.....lagipun aku nak fight kakak aku yang jadi best student STPM peringkat daerah sebab dia selalu cabar aku tapi tak dapat huhu sedih.....tapi takpe la....best jugak bila sampai Form 6 kat sekolah yang sama ni....agak famous sebab semua cikgu kenal hehehe...lepas tu cikgu akan cari kita untuk lead apa2 aktiviti sebab dah tau kita macam mana kan......masuk Form 6 aku beralih arah aktif dalam kebudayaan plak....rasa macam tuan puteri je sebab dapat pakai baju cantik2, hiasan yang macam2 kat kepala dengan mekapnya lagi......bukan tak nak bersukan tapi dah tak boleh bersukan sebab kaki aku sakit....aku kan nakal a.k.a buas sikit so dengan tak sengaja landing atas tar dengan motor sampai habis luka2 dan berjahit di kepala ok hahaha.......korang ada......indahnya saat itu :)

Apabila tengok gambar time kecik2 dulu dan zaman sekolah rasa lucu plak......then bandingkan dengan gambar masa kat universiti.......being in school and being in universiti......totally different......zaman sekolah lagi best hehe.....kehidupan di universiti segala-galanya mesti pantas supaya tak ketinggalan....tiada apa yang difikir melainkan segenggam ijazah yang menjadi impian....fikir pasal kerja....apa aku nak jadi lepas ni....fikirkan masa depan sehingga ke 5 atau 10 tahun akan datang.....tapi enjoy tetap enjoy...aku bukan budak skema jenis reti dok diam baca buku......masuk U pun ada gak nakal2 tapi takde la banyak main2 macam zaman sekolah kan......


How faster my life changed.....my school life was the best....

Indahnya saat itu :)


P/S: Aku ni belajar takde masalah setakat pergi sekolah balik sekolah then revision sikit2 kan....time exam tu yang lemah....malas giler ko nak study...dalam banyak2 benda time sekolah...exam la yang paling aku tak suka ;P

Nak tambah P/S lagi: Nakal yang dimaksudkan dalam entry di atas bukannya nakal suka langgar disiplin ke apa.......cuma nakal dengan cara tersendiri....u know that I'm a sempoi and cool person.....so imagine la hehe.....my frens know me better....


4 comments:

  1. belajar memang best. tapi time wat assignment dan exam lah yang plaing stress...

    yang penting kita dah mencuba...

    ReplyDelete
  2. hehehe tau takpe kak....sy kan klu bg blaja lama2 pun takpe...exam ngan assignment mmg sgt stress...serba tak kena...dh settle dok nervous tggu result plak...

    ReplyDelete
  3. hahahah harus la ako tau macamane mg ketika di sekolah dah....
    n how "nakal" we were back then!!!
    God, naseb baek la x terus hanyut kalo x xjadik manusia dah kite nih...
    heheh, tp kwn2 seme besh, ako rase kwn2 yg besh mmg mase jaman sekolah la...mish that moment~~~ =')

    ReplyDelete
  4. @ FirApINGo

    hahaha tau x pe....macam2 pesen perangai dulu...tu la bila ingat balik dulu Alhamdulillah semua dh berjaya loni....
    klu jupo balik semua mesti banyak citer lucu2 kan hahaha....

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails