26 December 2011

Aku Insan Biasa

Nak tanya sikit kan apa first impression korang kalau berhadapan ke....berkawan ke....berborak ke........tak kisah apa-apa ber je la dengan mereka yang terlibat dalam bidang psikologi dan kaunseling??????

Mesti mengharapkan kesempurnaan kan? Mengharapkan serba serbi perfect dari segi tingkah laku......perangai....sifat...emosi....percakapan.....personaliti dan sebagainya.....

Di sini la banyak orang salah faham.......mereka mengharapkan kami ni bersifat ala2 innocent.....ada ala2 ustazah pilihan gitu hehehe......


Sejak dari aku bergelar pelajar dalam bidang psikologi......sampai la sekarang dah jadi pensyarah dalam bidang yang sama......selalu terdengar kata-kata "Eh orang psikologi mana boleh marah2......mana boleh stress2 ni....apa daaaaa"

Begitu juga kawan-kawan aku yang kerja dalam bidang psikologi....tak kisah la pegawai psikologi ke...kaunselor ke.......selalu kena macam tu tau.....


Asal je terlibat dalam bidang psikologi atau kaunseling harus perfect ke???? Tidak....tidak.....tidak ok!!!!! Selagi mana tidak melanggar batas-batas sebagai manusia....bukan monyet......itu dikira ok la.....semua ni bergantung kepada individu itu sendiri....bukannya sebagai kumpulan atas label psikologi atau kaunseling.....


Stress......emosional.....ada perasaan nak marah....geram itu normal la....adat kehidupan kan......takde nikmat hidup kalau takde perasaan itu ok.......tak normal tau uolllsssss.....cuma kena pandai2 la control kan.....jangan la sampai perasaan itu membunuh jiwa dan mematikan hati kita......lite lite sudah....


Biasa la tu kan bebel2 geram kat orang-orang tertentu......stress dengan kerja.....rasa nak marah orang......bukannya kita marah or geram sampai nak maki hamun or bunuh orang pun.....just bebel2 sendirian je......takde kesan apa pun.....tapi kalau dah melampau2 sakitkan hati kita.....maka haruslah di sound zassssss sekali lalu gitu....lepas tu dah senyap zip mulut ok hahaha.....


Kesian ahkak tau sampai kadang-kadang jadi serba salah......takkan nak berlakon ala2 ustazah kat depan orang kan....bercakap macam berbisik....gelak sikit2 je.....senyum tak nampak gigi.....siap berhadis bagai......tapi kat belakang azab uollllssssss......itu hipokrit namanya......dah la aku ni jenis huha huha.....tahu tak adik2 apa itttewww huha huha???? Maksudnya cakap banyak.....aku jadi pendiam time banyak kerja....lapar tahap kebulur nak putus perut....or mengantuk tahap tak boleh bukak mata je......kalau boleh time tidur pun nak bercakap jugak tau........

Entah la dah memang aku jenis sempoi, cool, rock sikit2 dan jenis giler2 sikit......aku enjoy......happy.......tenang dengan kehidupan aku.....aku mampu gembirakan orang2 sekeliling aku......gembirakan orang2 yang aku sayang dengan telatah dan kata-kata aku.....mampu buat mereka ketawa.......itu dah cukup.....

Jangan harapkan kesempurnaan kerana AKU INSAN BIASA :)

Ok cau cin cai.......tataaaaaaa :D


6 comments:

  1. orang psikologi ni kadang kadang psiko jugakkk :)

    ReplyDelete
  2. hehehe itu saje hiburkan hati ;P

    ReplyDelete
  3. saya pun insan biasa yg tak sempurna. By The Way, Selamat tahun baru miss nick.

    ReplyDelete
  4. selamat tahun baru kak chik....semoga apa yg dihajati tercapai :)

    ReplyDelete
  5. insan biasa boleh jadi insan luar biasa...

    ReplyDelete
  6. yessss betul tu uncle.....sedang berusaha menjadi insan luar biasa hehe...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails