30 June 2011

Cara Jimat Belanja Rumah Tangga _ 2

Ok hari ni aku nak sambung balik tips Cara Jimat Belanja Rumah Tangga....yang part_1 boleh baca kat sini ok....




16. Dial Up vs Streamyx. Bagi anda yang selalu online dan sentiasa gunakan internet maka pilihan terbaik adalah guna Streamyx berbanding dial up. Jika anda terpaksa membayar beratus ringgit sebulan untuk akses internet, eloklah fikirkan pakej Streamyx yang jauh lebih murah dengan akses 24 jam tanpa henti.
~~~~~~ok hahaha tips ni boleh dikatakan agak ketinggalan...tapi aku nak share jugak...kan dah cakap awal2 ada 181 tips semuanya...nanti tak cukup ada plak yang cakap aku tak pandai kira hehe...selain Streamyx terdapat pilihan internet service provider lain yang femes macam P1 Wimax, Celcom, Maxis, Digi dan lain2...now aku guna P1 memang tak mengecewakan...mula2 guna Maxis.....lepas tu Celcom...semuanya buat aku membebel huhu sebab dah ambik yang paling laju tapi ada je benda yang aku tak puas hati...

17. Bayar bil online. Salah satu cara jimat duit, tenaga dan masa dengan lebih praktikal. Anda boleh cuba bayar bil elektrik, air, streamyx, telefon semuanya melalui internet. Dalam tempoh tidak sampai 10 minit, anda mampu membuat beberapa transaksi. Jimat masa, wang, dan tenaga.

18. Berhenti merokok. Bagi mereka yang merokok boleh pertimbangkan untuk berhenti. Ini kerana adalah suatu yang merugikan duit dan kesihatan.
~~~~~~haaaaa please take note ye wahai perokok2 sekalian...termasuk la pakwe aku tu kihkihkih...

19. Tanam sendiri sayur-sayuran. Serai, kunyit, daun pandan, dan daun kari mudah untuk ditanam. Bagi yang tidak mempunyai tanah dan ruang masih boleh menanamnya di dalam pasu. Begitu juga sayuran seperti sawi, kangkung, cili malahan pisang juga tidak susah untuk ditanam. Mengamalkan cara ini akan dapat menjimatkan perbelanjaan keluarga dari perlu membeli sayur-sayuran yang telah ditanam, seterusnya dapat mengisi masa lapang bersama keluarga.
~~~~~~yang ni ok la kalau tinggal kat rumah atas tanah...ada halaman boleh tanam macam2 segala jenis pokok...lagi2 kalau ruang tanah yang luas....kalau macam aku yang tinggal kat rumah atas langit ni almaklum la....tanam pokok cili, pokok kari or pokok yang kecik2 kat balkoni tu boleh la...tengah imagine tanam pokok pisang kat balkoni lepas tu tiba2 ada beruk bertenggek kat situ....kan cantikkkk tu...

20. Kurangkan pembelian barangan berjenama. Dalam situasi ekonomi yang merosot kini, kita tidak perlu terlalu berkira tentang jenama barangan yang ingin dibeli. Jika barangan tersebut mempunyai kualiti yang baik setanding dengan barangan berjenama, kita sebagai pengguna harus bijak memilihnya.

21. Kurangkan sampah. Sebagai contoh, guna kertas di kedua-dua belah muka surat.

22. Guna semula. Mana-mana barang yang masih boleh diguna pakai jangan dibuang. Kreatifkan diri untuk jadikan barang tersebut pelbagai guna.

23. Jadikan barang bertahan lebih lama. Perbaiki pakaian, kasut digam semula, dan baiki barang sebelum ia tidak boleh dibaiki lagi.

24. Cari kegunaan baru untuk barangan lama. Cat perabot lama, buat kulit daripada pakaian lama, dan jadikan meja besar lama kepada meja tulis. Dalam erti kata lain, kitar semula, kitar semula, dan kitar semula!

25. Cari barang pengganti yang lebih murah. Beli jenama umum, membeli-belah semasa ada jualan murah, menyewa daripada membeli. Anda juga boleh berjimat dengan memenuhi keperluan anda secara kreatif, dengan berkongsi bersama orang lain, dan menggunakan sumber awam.

26. Berkongsi dengan pembelian yang besar. Perkongsian boleh membantu anda mendapat apa yang anda perlukan pada kos yang rendah. Sebagai contoh, mungkin anda berkongsi dengan jiran anda sebuah tangga, gerudi elektrik, dan mungkin pembersih hampagas.

27. Bertukar barangan atau perkhidmatan. Ya, kita hidup dalam dunia moden tetapi siapa kata yang kita tidak boleh mengamalkan pertukaran barangan? Sebenarnya anda boleh membuat pertukaran kepada semua jenis barang. Jika anda pandai menggunting rambut dan rakan anda pandai membuat kek, buat pertukaran kemahiran. Anda berdua dapat apa yang anda perlukan dan dapat jimat duit.


Sumber: Majalah Nur _ Jun 2011

No comments:

Related Posts with Thumbnails