02 October 2010

Pengajaran Bermakna



Rindunya aku kat lagu dan juga video klip ni. Dulu masa study kt UMS aku ni memang aktif giler la dalam persatuan, program itu program ini...masuk ke kampung dan sekolah sana sini untuk buat aktiviti-aktiviti kebajikan, kemasyarakatan, dan juga program motivasi.

Nak dijadikan cerita...dalam banyak-banyak program yang kitaorg anjurkan inilah program motivasi yang sampai sekarang melekat dalam jiwa aku...iaitu program Delegasi Titisan Ilmu Anak-Anak Kelantan (DETIM) di SMK Batu Gajah, Tanah Merah, Kelantan...program ni kitaorg buat masa cuti semester pada tahun kedua pengajian...psssttttt video klip tu bukan kami yang buat ye just pinjam untuk program tu je hehehe...

Memang sedih giler la setiap kali bukak lagu tu bukan budak-budak sekolah je yang nangis...dengan aku sekali sebagai fasilitator program pun ikut menangis hahahaha...fasilitator lelaki plak control macho padahal mata dah merah...masa hari last iaitu hari perpisahan kitaorg jemput semua ibu bapa untuk bersama anak-anak...ada ceramah dan bacaan ikrar dari wakil pelajar sekali lagi lagu ni dimainkan...dengan ibu bapa sekali turut mengalirkan air mata...dalam program tu ada ketikanya bergelak ketawa...adakalanya sedih...tapi yang penting setiap pengisian program membawa seribu pengalaman, pengajaran, dan keinsafan kepada semua.

Harap korang dapat menghayati setiap patah lagu ni dan bersyukurlah yang kita masih mempunyai ibu bapa...kepada yang telah kehilangan ibu bapa doakan kesejahteraan mereka di sana kerana tiada apa yang dibawa kecuali doa anak-anak yang soleh. Hargailah dan berbuat baiklah kepada mereka selagi masih ada. Harapan aku juga agar adik-adik yang berada di bawah bimbingan kami dulu berjaya dunia dan akhirat. Gembirakanlah hati ibu bapa kerana tiada yang lebih penting untuk mereka selain dari melihat kejayaan anak-anaknya.



3 comments:

  1. bagi aku bnda nie akan bg effect untuk short term je.. mybe seminggu atau lebih.. xramai yg akan ter effect smpai ke exam

    ReplyDelete
  2. kebanyakannya mcm tu la....tp harap ada yg berubah..tp klu yg dh pesen keras hati tu susah jgk

    ReplyDelete
  3. salam. nice blog... =) im following u. jom folo saye balik.. =)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails