10 June 2010

Langgar Lampu Isyarat

Aku cukup tak suka tak suka dan tak suka bila ada manusia yang tak berhemah dan tak beretika di jalanraya. Pandu kereta macam jalan tu dia yang punya. Nak tunjuk terer atau hebat di jalanraya?????? Tak ada lesen memandu yang sah????? Hummm ntah la manusia macam-macam...

Ada pemandu yang nak masuk atau keluar simpang main redah macam tu je tanpa beri isyarat kiri kanan...padahal bukan susah pun. Ada jugak yang memotong kenderaan lain di hadapan dengan sewenang-wenangnya tanpa menghiraukan keselamatan pengguna jalanraya yang lain. Keselamatan diri dia sendiri tak payah nak fikirla sebab dia pun tak sayang nyawa sendiri. Kerana sikap segelintir pemandu yang pentingkan diri sendiri ada nyawa lain yang melayang.


Apa yang nak ditekankan kat sini ialah pasal pemandu yang suka langgar lampu isyarat. Setiap kali nak melintas jalan kat traffic light dpn CIMB Pandan Indah ni setiap kali tu la aku jumpa dengan pemandu-pemandu yang macam tu. Dah tau lampu merah dan ada isyarat melintas untuk pejalan kaki tu berhenti je la...ini tak dengan selambanya terus jalan laju plak tu. Adakah tidak sempat berhenti atau sengaja melanggarnya atas sebab-sebab tertentu.


Tapi takkan tak nampak orang ramai tengah tunggu isyarat melintas kat tepi jalan tu dan sah2 la bila keluar je isyarat tu orang nak melintas. Atau korang ingat mereka tengah dok bilang kereta yang lalu lalang atau tengah dok catat masa yang diambil oleh lampu isyarat untuk bertukar warna?????? Atau adakah anda sememangnya buta warna?????

Di sini aku nak siarkan sedikit kisah mengenai akibat langgar lampu isyarat ni...semoga jadi ikhtibar untuk semua...

Suatu Hari…….Dari kejauhan, lampu lalulintas di satu persimpangan itu masih menyala hijau. Harun segera menekan pedal minyak kenderaannya. Dia tak mau terlambat. Apalagi ia tahu penempatan di situ cukup padat sehingga lampu merah biasanya menyala cukup lama. Kebetulan jalan di depannya agak lengang. Lampu berganti kuning. Hati Harun berdebar berharap semoga ia boleh melepasi lampu hijau itu dengan segera.

 
Tiga meter sebelum garis jalan, lampu merah menyala. Harun bimbang, haruskah ia berhenti atau terus saja. “Ah, takkan nak brake mendadak,” fikirnya sambil terus memandu laju.

 
Priiiiiiiiiiiiiiit! Di seberang jalan seorang pegawai polis melambaikan tangan memintanya berhenti. Harun menepikan kenderaannya agak jauh sambil mengumpat dalam hati. Dari cermin pandang sisi ia melihat pegawai polis itu. Wajahnya tak terlalu asing baginya.

 
Jamal rupanya! Sahabat baiknya semasa di sekolah menengah dulu. Hati Harun agak lega. Dia cepat-cepat keluar sambil melambai mesra. “Pekabo, Jamal! Lamanya tak jumpa…last jumpa masa aku kawen dulu”

 
“Aku baik je.” Tanpa senyum.

 
“Alahai…aku ndak cepat nih. Bini aku dah lama menunggu di rumah.”

 
“Oh ye ke?” Nampaknya Jamal ragu.

 
“Ye la Mal, hari ini bini aku punya birthday. Dia dan anak-anak sudah menyiapkan semuanya. Tentu aku tidak boleh terlambat, kawan-kawannya pun sedang menunggu ”

 
“Aku paham. Tapi, sebenarnya aku dah lama peratikan kau…selalu sgt kau langgar lampu merah di persimpangan ini.”

 
Harun mesti ganti strategi.

 
“Jadi, kau nak menyaman aku ker? Tapi tadi aku tidak melanggar lampu merah. Sewaktu aku jalan lampu kuning masih menyala.” Berdusta sedikit boleh melancarkan keadaan fikir Harun.

 
“Ok. Sebenarnya aku nampak jelas. Tolong keluarkan lesen dan kad pengenalan.”

 
Dengan kesal Harun menyerahkan lesen dan kad pengenalan lalu masuk ke dalam kenderaan dan menutup kaca tingkapnya. Sementara itu Jamal menulis sesuatu di buku catatannya. Beberapa saat kemudian Jamal mengetuk kaca tingkap kereta harun. Harun memandang wajah Jamal dengan penuh kecewa.
Diturunkan tingkap sedikit saja.

 
“Ah, satu inci cukup untuk memasukkan surat saman.” Fikir Harun.

 
Tanpa berkata-kata Jamal terus kembali ke tempat dia bertugas. Harun mengambil surat saman yang diselitkan Jamal. Tapi, hei apa ini. Ternyata lesen memandu dan ic dikembalikan bersama sebuah nota. Kenapa ia tidak menyaman aku. Lalu nota ini apa? Semacam gurauan atau apa?

 
Tergesa-gesa Harun membuka dan membaca nota yang berisi tulisan tangan Jamal. 


“Harun…Kau tahu kan aku dulu ada seorang anak perempuan dan seorang isteri yang cantik. Sayang, mereka sudah meninggal dunia. Dilanggar pemandu yang tidak memperdulikan lampu merah di persimpangan ini. Pemandu itu dihukum penjara selama 3 bulan. Sekarang pemandu itu bebas bertemu isteri dan memeluk ketiga2 anaknya lagi. Sedangkan anak dan isteriku sudah tiada. Hari ini aku sendirian menyesali peristiwa itu. Yang pergi tidak akan kembali lagi. Beberapa kali aku cuba memaafkan pemandu itu tetapi sangat sukar. Begitu juga kali ini bila sahabatku sendiri memandu seperti pemandu itu. Aku kecewa teramat sgt.
 
Berhati-hatilah ketika memandu Run” – Jamal

 
Harun terkedu. Ia segera keluar dari kenderaan mencari Jamal. Namun, Jamal sudah meninggalkan pos tempat ia bertugas. Sepanjang jalan pulang ia memandu perlahan dengan hati tak tentu sambil berharap kesalahannya dimaafkan.

 
Tak semestinya anggapan kita adalah sama dengan pengertian orang lain. Boleh jadi suka kita adalah duka rakan kita. Hidup ini sangat berharga, jalanilah dengan penuh hati-hati, mengerti perasaan orang lain dan bertimbangrasa.


Hummm tak pasal2 teremosional plak haha...
 

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails