31 December 2010

Tidak Perlu Ikut Status

Okey ni aku nak share sedikit tips tentang perkahwinan oleh Hushim Salleh iaitu seorang pakar motivasi dan kaunselor perkahwinan....korang kenal tak??? ala ada pernah keluar kat rancangan televisyen...

Isunya ialah tentang jumlah wang hantaran mengikut status...mengapa begitu jadinya sehinggakan untuk berkahwin pun perkara ini menjadi perkiraan....kalau kita tengok sekarang kan status selalu dikaitkan dengan kaum wanita....ia seiring dengan peningkatan jumlah wanita yang berpendidikan tinggi, berjawatan tinggi, dan pendapatan lumayan berbanding lelaki....

Don't talk too much!!! Cepat la senaraikan apa tipsnya :D

1. Jangan berdebat mengenai hantaran, sebaliknya berbincanglah dengan baik dan waras demi kebaikan semua.

2. Elakkan ukur nilai hantaran ikut kelulusan, pangkat anak-anak. Jangan terlalu memikirkan cakap-cakap masyarakat sekeliling, sebaliknya fikirkan mengenai anak-anak.

3. Anak-anak gadis perlu berani melahirkan pendapat mereka namun dengan cara yang baik.

4. Jika takut bersuara, sampaikan pendapat itu kepada keluarga terdekat yang boleh bertindak sebagai orang tengah.

5. Berdoa dan solat hajat memohon agar segalanya berjalan lancar.

 

29 December 2010

Ayam Goreng + Jalapeno Cheese

Sebenarnya entri ni dari malam tadi lagi nak tulis tapi dah ngantuk giler time tu....terus tak jadi....masuk bilik zzzzzzzzz hehe...maklum la lepas makan konpem ngantuk kan...

Actually malam tadi tengah sibuk-sibuk dok buat kerja tu tiba-tiba lapar giler....nasib baik la boleh control lagi tahap kelaparan tu...klu lapar tahap kritikal boleh jadi Parkinson aku ni hahaha......nak keluar malas sebab dah malam kan...lepas tu teringat ada ayam 5,6 ketul kat dalam freeze....apalagi terus siapkan kerja then masuk ke dapur...

Jeng...jeng...jeng.......................hasilnya...korang jangan jeles ye sebab konpem ramai yang suka benda warna kuning kat atas ayam tu ye...



Sebelum: - celup ayam dalam Tepung Goreng Ayam Adabi...yang bintik2 hitam tu sebab letak serbuk black pepper nak bagi rasa lain sikit...


Hehe ni la dia....walaupun ayam goreng tu gelap sikit tak secantik ayam goreng KFC tapi rasanya memang marveles sebab ada cheese yang warna kuning tu ye....nama dia Jalapeno Cheese....ala macam yang guna kat KFC tu letak atas cheezy wedges....then letak mayonis sekali.....memang makan sampai tak bersuara la...

Ok nanti ada makan-makan lagi update ye....ni la hobi aku tapi nasib baik la tetap maintain slim ^_^

27 December 2010

10 Lokasi Bulan Madu Popular Dunia

Bagi pasangan yang baru berkahwin sudah pasti merencana destinasi bulan madu bagi meluangkan masa untuk mengenali antara satu sama lain dengan lebih dekat. Jika anda mampu, tiada salahnya untuk ke luar negara yang pastinya suasana dan lokasinya berbeza dari tempat sendiri. Di bawah ini disenaraikan 10 lokasi bulan madu yang popular di seluruh dunia.


Maldives 


Maldives adalah satu negara kecil di benua Asia, ia juga dikenali sebagai negara berkembang dengan pertumbuhan ekonomi yang terus naik dari tahun ke tahun. Di daerah ini, pasangan suami isteri boleh melakukan perjalanan meneroka keindahan alam saujana mata memandang. Walaupun ada beberapa kota seperti Venice yang disebut sebut sebagai kota romantis di dunia, kota ini tidak termasuk dalam senario 10 pilihan pasangan pengantin baru.

Seychelles


Terletak di Samudera Hindia. Seychelles menawarkan pantai dengan pasir putih, laut jernih, dan beberapa makanan segar yang unik. Pastinya anda tidak akan melupakan percutian yang akan diingati sampai bila-bila.

Mesir


Mesir adalah negara yang memiliki segalanya. Mulai dari tarikan Laut Merah, lokasi bawah laut yang menarik, hinggalah lokasi skuba bagi penggemar aktiviti laut. Mungkin tidak sehangat bulan madu di tempat lain, namun tempat bersejarah di sini pastinya memberikan memori indah untuk anda berdua.

Hawaii


Persisiran pantai yang menakjubkan, tradisi gunung berapi yang tidak dapat dilupakan, hutan menghijau, kehidupan orang asli Hawaii dan angin sepoi-sepoi bahasa membuatkan Hawaii menjadi lokasi yang tersenarai dalam 10 pilihan destinasi bulan madu. Selain pasir putih yang memikat, pastinya anda akan sentiasa mengingati memori di sini.

Fiji


Tiada kata untuk menggambarkan keindahan alam di Fiji. Dengan pulau-pulau kecil yang dianggarkan kira-kira 300 buah, pastinya Fiji menjadi tarikan utama untuk pasangan berbulan madu apatah lagi dengan kedamaian yang dicipta oleh pokok palma yang meliuk lentuk, laut yang membiru membuatkan anda berdua tidak sabar untuk menjejakkan kaki ke sana.

Itali


Itali merupakan pilihan utama pasangan pengantin baru kerana keindahan alam semulajadi yang menakjubkan. Tanah datar Amore dengan pergunungan Alps dan nostalgia Bandar Rom adalah tarikan utama Itali. Apatah lagi, tentunya ia adalah percutian romantik dan klasik bagi mereka yang menggemari cerita dongeng.

Paris


Lokasi sempurna bagi pasangan pengantin baru ialah di Paris yang terkenal dengan jolokan kota cintanya dengan Menara Eiffel sebagai nadi kota Paris ini. Aliran sungai Seine dengan disinari cahaya mentari di kaki Menara Eiffel ini membuatkan pemandangan semakin romantis. Anda berdua boleh bercanda di taman, galeri-galeri dan menyaksikan pemandangan yang menarik. Apalagi jika anda berkelah di hamparan padang antara pepohonan yang mengelilingi lukisan menarik di jantung Perancis ini.

Jamaica


Terletak di Laut Karibia, Jamaica memiliki beberapa pantai yang paling indah di dunia yang tidak tercemar dengan arus kemodenan. Nikmatilah sehingga anda berdua mampu berkhayal dan terlena dalam dakapan angin yang lembut menyentuh anda berdua.

Marrakech, Morroco


Marrakech adalah lokasi bulan madu yang sempurna. Para pengunjung boleh berehat dan bersantai, sambil menikmati kelainan budaya yang luar biasa dan pemandangan kota yang sangat indah. Selain itu, hidangan masakan tempatan yang agak berbeza mampu memberikan persepsi yang menarik dalam percutian anda berdua nanti.

Thailand


Ramai pasangan pengantin baru dari negara Eropah menyukai Thailand kerana keindahan pulau dan pantainya yang semulajadi. Bagi mereka yang masih belum mengenali negara gajah putih ini, mungkin ini masa yang tepat untuk berbulan madu di sana yang terkenal dengan budayanya yang unik. Selain Bangkok yang merupakan syurga membeli belah bagi wanita, lokasi lain seperti Chiang Mai dan Krabi menjadi tarikan utama. 

Sumber: Majalah Nur


26 December 2010

Masalahnya Hebat Kerrrrr?????

Tidak kira siapa rakan sekerja anda....cuba hormati mereka walaupun setakat makcik cleaner....walaupun mereka hanya pak guard....mereka pun manusia macam kita jugak....kemuliaan manusia bukannya terletak pada jenis pekerjaan, taraf hidup atau harta yang ada....tapi terletak pada hati...

Jangan anggap apabila dah pegang jawatan besar, bergaji besar, berperut besar...kita dah cukup hebat....NO NO NO!!!

Bye :)


25 December 2010

3 Perkara Membahagiakan

Hayati pesanan Al Ghazali yang menyatakan, sebuah rumahtangga hendaklah dibina atas tiga struktur asas:

'al-sakinah' (ketenangan)
'al-mawaddah' (kemesraan)
'al-tarahum' (timbang rasa)

Asas pertama - ketenangan bermaksud hendaklah suami isteri berpuas hati dengan pasangannya. Mereka seharusnya tidak berminat dengan yang lain.

Kedua - kemesraan pula membawa pengertian suka dan duka secara bersama.

Ketiga - timbang rasa pula lebih banyak merujuk kepada akhlak yang mulia serta tahu bersyukur atas nikmat yang diperoleh. 

Sebuah rumahtangga yang berjaya didirikan di atas tiga struktur ini merupakan keluarga yang paling bahagia, malahan inilah keluarga yang mampu mengatasi segala cabaran hidup. Mereka adalah ibu bapa yang bakal melahirkan zuriat yang sihat dan keberkatan yang berpanjangan.

Harta benda dan kemewahan hidup tidak menjamin kebahagiaan yang dicari. Kadang-kadang hidup di sebuah rumah usang, pasangan lebih mampu mengukir senyuman yang berterusan. 

Sumber: Majalah Nur


24 December 2010

Memori Kampus _ part 1

Ntah la kenapa lately aku terlalu rindukan kehidupan ku masa kat Sabah padahal dah 2 tahun lebih berlalu...rasa ingin jejakkan kaki ke sana lagi..tapi apakan daya dah tertulis rezeki aku kt KL ni...cuma sekarang ni tengah tunggu masa yang sesuai untuk ke sana balik tapi just untuk melancong je la...

Aku rindukan semua yang pernah hadir dalam hidup aku...lecturer2, coursemate , geng2 travel, geng2 makan sepinggan tido sebantal, roommate yang giler2...rindukan suasana kampus, kuliah, exam, library, lab, bas UMS...hahaha sebut bas teringat keganasan aku time berebut naik bas mmg diakui ramai...tak lupa juga sudah tentu rindukan Kota Kinabalu...

Apabila sunyi dok sorang2 mesti aku suka belek gambar2 lama time kat sana...sedih sob sob huhu...di sana tempat aku belajar berdikari, berani, tabah n terlalu banyak pengalaman yang terlalu bernilai...

Tiga tahun rasa macam terlalu lama sangat...tapi bila dah masuk tahun ke3 semester akhir...Ya Allah rasa sayu je sebab aku tahu tu la last aku kat situ...maknanya aku perlu tinggalkan dunia kampus dan melangkah ke dunia baru...

Dum dam dum dam berperang kat sana habis jugak belajar....

Julai 2005 - Mei 2008.....

Akhirnya 24 Ogos 2008....inilah hasilnya......


B.A Hons Psychology (Industrial & Organizational Psychology)


Baru lepas klua dewan...Alhamdulillah segalanya berjalan dengan lancar

Depan Dewan Canselor

Bestpren aku...Ikin, mcDa, Mai, Jue & me

Me, mcDa, Mai, Sara, Nizam & Saiful

Bestpren makan2 n jalan....Lan

Heliza tumpang glemer aku hahaha

Ni la anjung kafe kolej kediaman aku...sebelum g dewan ambik gambar dulu ye..

Lepas dah settle semuanya...nak balik hostel...fuhhh penat

------------------------------------------------------------------------------
Hari kedua 25 Ogos 2008...hari yg penuh ngan kegilaan...bergambar dari pagi sampai maghrib...berenti rehat time solat zohor ngan asar je lps tu sambung lagi...abis 1 UMS kitaorg ronda sampai ke luar pagar...bayangkan UMS yang memang besar giler tu kitaorg jalan kaki ambik gambar kat setiap tempat hehe...naik bukit, turun bukit, panjat tangga tu tangga ni...macam2 aksi nasib baik tak guling2 macam citer hindustan...tak pasal2 nanti kena samak sebab kat sana banyak anjing hehe...




Best lepak kat sini...mengadap Laut China Selatan






Kan aku dah cakap sampai ke luar pagar ambik gambar hehe


Cukup2 la tu wei upload gambar!!!! Nak muntah dah orang tengok...dah la kat FB pun aku la ratu upload gambar hahaha...syhhhh banyak lagi gambar sepanjang 3 tahun kat sana...ok nanti kita sambung lagi ye dlm part akan datang (tengok mood n tahap kerajinan aku time tu)...

p/s: entri ni khas untuk kawan2 yang aku rindu...sayang korg muahhh!!! dan pembaca2 lain amnya...



Sapu Blog Bersawang

Hah lama giler aku tak update blog huhu...dh bersawang berhabuk blog ni aku tak sempat nak jenguk even sesaat pun...lagi beberapa hari nak masuk tahun baru akhirnya muncul jugak new entry walaupun tak penting...just pasal blog bersawang je...ok la tu drp tak ada langsung kan...

Bulan November langsung aku tak menulis apa-apa even 1 patah perkataan pun...

Satu je harapan menjelang tahun baru 2011 ni...aku nak update blog selalu, selalu, dan selalu ok....huahhhh penuh semangatnya kan...hope menjadi la....ok selamat kembali aktif blog, berblog, blogging, memblog or apa-apa blog ye Nik Azidah..


07 October 2010

Kasih Ibu

Malam ni tiba-tiba rasa terpanggil untuk menulis entry pasal kasih sayang ibu kepada anaknya. Aku hairan kenapa ramai anak-anak zaman sekarang sudah hilang rasa kasih terhadap ibu...kadang-kadang rasa sedih jugak bila ibu sendiri ditengking dan diherdik....belum ada lagi kes anak-anak yang buat perangai liar contoh yang agak ketara sekarang ialah lari dari rumah. Ingat sedap sangat ke hidup kat luar tu tanpa ibu bapa dan keluarga.

Sedarlah kamu semua kasih sayang ibu terhadap anak-anak lebih dari segalanya. Sanggup berkorban apa sahaja demi melihat kegembiraan dan kebahagiaan kita.

Aku jadi sedih bila tengok macam-macam berita sekarang ni. Sampai tak tau nak kata apa melainkan meminta mereka sedar betapa besarnya dosa yang dah dilakukan itu dan kembali bertaubat meminta ampun kepada ibu mereka sebelum terlambat.

Aku paling sakit hati bila tengok berita anak-anak remaja lari dari rumah ikut kekasih...Subhanallah minta dijauhkan la perkara-perkara macam tu jadi kepada aku Ya Allah. Ibu yang dah melahirkan dan susah payah membesarkan sanggup dibelakangi demi mengikut kekasih hati yang baru dikenali. Kalau nak tau yang kita keluar balik lambat pun ibu dah risau, apatah lagi keluar terus tak balik. Ibu di rumah hidup dengan air mata, risau, hilang selera makan, nak tidur pun tak nyenyak fikirkan nasib anak di luar sana. Ingatlah hidup anda tak akan senang sampai bila-bila. Bila susah keluarga jugak yang dicari.

Anak-anak yang bekerja dan berkeluarga lain pula halnya....ada yang sanggup menghantar ibu ke rumah orang tua dengan alasan tak ada masa nak jaga, leceh la, susah la. Sedarkah kamu bahawa dari dalam kandungan selama 9 bulan sehinggalah dilahirkan, ibu kamu sanggup bersusah payah dan menderita untuk menjaga kamu dengan sempurna dengan harapan kamu akan menjadi anak yang mempunyai kehidupan yang baik dan berjaya. Tapi apa balasan kamu...mengabaikan ibu sendiri.

Aku setiap hari berdoa untuk kesejahteraan kedua ibu bapa, nak melihat mereka gembira dan senang setelah sekian lama bersusah payah menjaga, mendidik, mengasuh, dan membesarkan kita dengan penuh kasih sayang. Aku bersyukur kerana berkat kasih sayang ibu bapa aku mampu berada pada tahap sekarang walaupun belum membanggakan.

Ingatlah setitik air mata ibu menitis jangan harap la nak cium bau syurga. Hargailah ibu bapa ketika mereka masih ada di dunia ini. Tiada apa yang diharapkan oleh mereka melainkan anak-anaknya menjadi manusia yang taat, beriman, berguna dan berjaya dunia akhirat.


 

02 October 2010

Pengajaran Bermakna



Rindunya aku kat lagu dan juga video klip ni. Dulu masa study kt UMS aku ni memang aktif giler la dalam persatuan, program itu program ini...masuk ke kampung dan sekolah sana sini untuk buat aktiviti-aktiviti kebajikan, kemasyarakatan, dan juga program motivasi.

Nak dijadikan cerita...dalam banyak-banyak program yang kitaorg anjurkan inilah program motivasi yang sampai sekarang melekat dalam jiwa aku...iaitu program Delegasi Titisan Ilmu Anak-Anak Kelantan (DETIM) di SMK Batu Gajah, Tanah Merah, Kelantan...program ni kitaorg buat masa cuti semester pada tahun kedua pengajian...psssttttt video klip tu bukan kami yang buat ye just pinjam untuk program tu je hehehe...

Memang sedih giler la setiap kali bukak lagu tu bukan budak-budak sekolah je yang nangis...dengan aku sekali sebagai fasilitator program pun ikut menangis hahahaha...fasilitator lelaki plak control macho padahal mata dah merah...masa hari last iaitu hari perpisahan kitaorg jemput semua ibu bapa untuk bersama anak-anak...ada ceramah dan bacaan ikrar dari wakil pelajar sekali lagi lagu ni dimainkan...dengan ibu bapa sekali turut mengalirkan air mata...dalam program tu ada ketikanya bergelak ketawa...adakalanya sedih...tapi yang penting setiap pengisian program membawa seribu pengalaman, pengajaran, dan keinsafan kepada semua.

Harap korang dapat menghayati setiap patah lagu ni dan bersyukurlah yang kita masih mempunyai ibu bapa...kepada yang telah kehilangan ibu bapa doakan kesejahteraan mereka di sana kerana tiada apa yang dibawa kecuali doa anak-anak yang soleh. Hargailah dan berbuat baiklah kepada mereka selagi masih ada. Harapan aku juga agar adik-adik yang berada di bawah bimbingan kami dulu berjaya dunia dan akhirat. Gembirakanlah hati ibu bapa kerana tiada yang lebih penting untuk mereka selain dari melihat kejayaan anak-anaknya.



28 June 2010

Saya Kembali Lagi

Hai kawan2 blogger....sorry banyak hari saya menyepi...tak sempat nak update blog dengan entri terbaru nasib baik tak bersawang blog saya ni....and sorry juga sebab tak sempat nak melawat sambil skodeng blog kawan2 semua...lepas ni saya sambung kembali melawat anda semua ok :)

Saya agak sibuk sikit dalam seminggu ni sebab terpaksa setting projek bisnes terbaru saya iaitu jualan borong set cadar, comforter, dan dress/pakaian wanita. Sebelum ini saya buat jualan secara runcit sahaja untuk barangan tersebut. Kini Alhamdulillah saya dah buka peluang kepada sesiapa yang nak bisnes secara kecil-kecilan sambil tambah pendapatan ok...Kalau sesiapa berminat boleh la hubungi saya melalui email missnick84@yahoo.com / Facebook / sms ke 019-2615379..



22 June 2010

Hati hati semua dengan FACEBOOK !

Ye hati hati dengan FACEBOOK...kenapa?

Saspen je kan....takde apa yang bahaya pun dengan facebook...yang bahayanya adalah orang menggunakannya ke arah yang negatif...

Post status memaki hamun orang lain....mencarut carut bagai.....menyebarkan cerita dan berita palsu....sampai menimbulkan huru hara...

Jadi tempat melepaskan geram dan membalas dendam....contohnya gunakan gambar orang yang dibenci untuk tujuan tak elok...memalukannya di facebook...lepas tu di share oleh pelbagai pihak...

Teknologi tu akan jadi baik kalau kita gunakannya ke arah yang baik....kalau guna ke arah yang negatif maka negatif la jadinya....lepas tu salahkan kecanggihan teknologi...pokok pangkalnya terletak pada manusia itu sendiri...kita yang membuat pilihan...tepuk dada tepuk kepala....ada otak boleh fikir kan....sekian :)


Award From Masturah Idrus


1. Anda mesti memuji si pemberi award.

Thanks Masturah Idrus bagi award ni...blog Masturah comel n simple...good luck study baik2 n teruskan blogging k

2. Sila beri award ini kepada 10 bloggers yang lain.
http://rinieescorner.blogspot.com/
http://contenghidup.blogspot.com/
http://nothingzorro.blogspot.com/
http://penulisanseni.blogspot.com/
http://nash121.blogspot.com/
http://azimask.blogspot.com/
http://kakciknurseroja.blogspot.com/
http://adzharpowdzi.blogspot.com/
http://princessredbloodsnow.blogspot.com/
http://ajuera-story.blogspot.com/

3. Anda mesti memberitahu kepada 10 blogger tadi.
Dah settle

4. Bagaimana anda boleh digelar sebagai blog yang best, great.
Ntah la x tau nape...blog ni simple kot hehe...baru je start buat blog personal dh dpt award...blog bisnes x pernah2 dpt award pun tp dpt duit hehe

18 June 2010

Spam Menyepam!!!!

Haaa ni dia nak pesan kepada mereka yang dok kalut nak jadi Internet Marketer tu tolong la jangan dok SPAM email orang lain dengan produk-produk or program-program yang entah apa-apa tu....aduiiii macam-macam program untuk dapat duit dengan cara senang diaorg promote...daftar RM20 dapat Rm5000 sebulan la...login facebook dapat RM100 la...setiap masa duit masuk ke akaun la tak payah nak kerja sungguh-sungguh...dok depan laptop or pc pun dapat duit...belum lagi dengan ebook-ebook sampah tu...dlm 1 hari boleh dapat lebih 10 email yang sama...giler takde keje ke apa....AKU EMO skit ni hehe.......

Kalau macam tu tak payah korang dok sibuk-sibuk lagi nak keje 5,6 hari seminggu dari pagi sampai petang kalau dah benda tu banyak untung...buat susah je kan....dok canang sana sini tapi aku tengok korang tak kaya-kaya jugak dok macam tu je huhuhu...

Kenapa la wujud Internet Marketer yang macam ni ye...dok hantar email ke alamat-alamat email orang lain tanpa diminta...tu la orang sibuk nak bisnes dia pun sibuk nak bisnes jugak...kesudahannya korang pikir la sendiri!!!!!

So kalau nak jadi IM tu biar la dengan cara yang berhemah sikit ok...jangan la buat macam ni..

Aku cukup kagum dengan Internet Marketer yang memang bersungguh-sungguh berusaha dengan jalan yang betul...so kalau nak jadi IM yang baik selalu la belajar dan mengikuti perkembangan mereka...contohnya Zamri Nanyan, Zul SmartUsaha, dan ramai lagi...hehe jangan marah ye kalau ada yang terasa...sekadar luahan :)

16 June 2010

Si Cilik Pintar, Terang Hati

Pertuturannya mungkin kurang sempurna, namun Darwisya Adriana Rozali yang baru berusia tiga tahun lapan bulan sudah mampu menghafaz 30 surah pendek dalam al-Quran. Malah, si comel itu juga adakala mengajar adiknya, Darwish Adrian, 2, mengaji manakala Darwish Adrian sendiri sudah boleh menghafaz surah al-Waqiah walaupun hanya mampu membaca pada hujung ayat. Menurut ibu dua beradik ini, Mazlina Ramli, lewat 30-an, ketika berusia dua tahun lapan bulan, Darwisya Adriana sudah menghafaz lapan surah pendek dan pada usia tiga tahun dua bulan, dia sudah boleh menghafaz 30 surah pendek. Kata Mazlina, kelahiran Darwisya tiada beza dengan bayi lain, malah dia sendiri tidak mengalami sebarang alahan atau tanda pelik. Anak sulungnya itu sendiri lambat berjalan dan bertutur. “Namun, sejak usia enam bulan, saya sudah mendedahkannya ayat al-Quran menerusi cakera padat video (VCD) surah al-Furqan,” katanya yang menetap di Shah Alam, Selangor. Mazlina yang menjalankan perniagaan sendiri berkata, setiap pagi anaknya diperdengarkan bacaan al-Quran terlebih dulu sebelum mereka mula menonton televisyen. Pada waktu malam, dia mengambil masa 30 minit sehingga satu jam untuk mengajar anaknya mengaji mengikut kaedah Iqra’. Baginya, tiada rahsia besar di sebalik keupayaan anak-anaknya itu kerana semua ibu boleh memiliki anak seperti Darwisya Adriana asalkan ia disertai teknik pembelajaran tepat.
Pada waktu malam, dia mengambil masa 30 minit sehingga satu jam untuk mengajar anaknya mengaji mengikut kaedah Iqra’.

Baginya, tiada rahsia besar di sebalik keupayaan anak-anaknya itu kerana semua ibu boleh memiliki anak seperti Darwisya Adriana asalkan ia disertai teknik pembelajaran tepat.
“Asalnya saya mahu menghantar anak saya mengaji al-Quran di tempat yang menyediakan perkhidmatan itu, namun tiada seorang pun yang sanggup mengajar Darwisya Adriana yang ketika itu baru berusia setahun.

“Justeru, saya mula mencari kaedah sesuai mengajar anak bermula daripada lahir sehingga usia tiga tahun,” katanya.

Mazlina menggunakan set buku dan VCD Al-Furqan bermula sejak bayi sehingga kedua-dua anaknya mengenal huruf dan boleh membaca.

Selepas set berkenaan habis dibaca, dia menyambung kepada buku Iqra’ jilid satu hingga enam dan untuk hafazan, dia menggunakan kaedah Al-Huffaz iaitu buku hafazan untuk satu juzuk dalam satu set.

“Untuk membiasakan dengan sebutan yang betul dan tajwid sempurna, saya selalu memperdengarkan pada mereka bacaan al-Quran daripada VCD pada setiap pagi dan Maghrib.

“Dia sendiri akan tahu bacaannya salah kerana selalu mendengarnya daripada VCD,” katanya.

Kemampuan Darwisya Adriana turut diuji Akademi Darul Huffaz yang terletak di Kajang serta mendapat sijil hafazan 30 surah terakhir daripada akademi terbabit.

“Tentunya ini satu pencapaian yang amat membanggakan saya. Saya berharap anak saya dapat khatam al-Quran sebelum usianya mencecah empat tahun,” katanya.

Mazlina juga amat mementingkan pemakanan untuk anak-anaknya kerana makanan yang terjamin halal wajib untuk penghafaz al-Quran.

Antara makanan yang biasa diberikan untuk anaknya ialah kacang badam, kismis, kurma, madu, habbatus sauda, buah zaitun dan air yang dibaca dengan surah Taha.
Sumber: Harian Metro
missNick; sejuk perut ibu mengandung...teringin nak ada anak-anak macam ni..insya Allah dengan didikan yang baik berteraskan agama sejak dari kecil mereka akan cemerlang dunia akhirat...Amin


****************************************
Like page MissNick Collection untuk mendapatkan update dan promosi terkini.
 
Kejayaan memerlukan pengorbanan yang bukan sedikit. Sentiasa tabah dan sabar. Insya Allah segala impian menjadi kenyataan :)
 
****************************************
 

13 June 2010

Jangan Lupa Sikat Rambut

Menyikat rambut melancarkan aliran darah dan nutrien di kulit kepala dan batang rambut umpama mengurut kepala. Menyikat rambut sebelum bersyampu akan menyalurkan minyak dari kulit kepala ke batang rambut menjadikan rambut lebih sihat. Bongkokkan badan dan biarkan rambut jatuh ke depan. Mulakan dengan menyikat dari bahagian tepi telinga ke tengah kepala. Angkat badan dan sikat rambut dari atas kepala hingga ke hujung. Lakukan 20 kali. Paling baik lagi jika anda menggunakan sikat besar yang giginya diperbuat daripada kayu yang berhujung tumpul.




Okey dan lagi satu dengan rajin menyikat rambut dapat mengelakkan rambut korang jadi menggerbang macam Kak Limah...kenal tak siapa? glemer uolsss dia ni...atau kalau tak nak Kak Limah kan jadi Lion King pun boleh.

Khasiat Kulit Kayu Manis

Kulit Kayu Manis Rendahkan Gula Dalam Darah - Sukar dipercayai? Tetapi itulah hakikatnya. Sebenarnya fakta ini telah dijumpai secara tidak sengaja oleh USDA apabila mereka memilih pai epal yang mengandungi khasiat kulit kayu manis untuk menguji kesan diet 'low-chromium' terhadap penyakit diabetes. Mulanya mereka menyangka yang pai epal ini pasti memberikan kesan negatif terhadap insulin.Rupa-rupanya inilah makanan terbaik yang mampu menghalang risiko diabetes. Menarik kan? Terbukti herba semulajadi yang kita tidak sangka mampu memberikan pelbagai manfaat kepada kita.



11 June 2010

Kembalilah Kepada Fitrah

Pada yang mempunyai harta melimpah
Hulurkanlah zakat dan sedekah
Pada yang gagah, sihat dan kuat
Berilah tenaga dan keringat

Pada yang berbakat dan cendekiawan
Murahlah dengan khidmat dan pengajaran
Pada yang miskin dan kesempitan
Bersedekahlah dengan senyuman

Semua kita harus pemurah
Memberi bukan untuk bermegah
Tetapi itulah perintah Allah
Sebagai perantara rahmat dan barakah

Di dunia menyemai kebaikan
Di akhirat nanti menuai keredaan
Di sini tempat bekerja memerah tenaga
Di sana tempat berehat menikmati syurga

Dunia ini medan mujahadah
Satu mujahadah kembali ke fitrah
Perjuangan memang pahit
Kerana syurga itu manis
Susah di dunia-menempuh ujian
Senang di akhirat-menempah kejayaan!

Petikan: Buku bertajuk 'Di Mana Dia Di Hatiku', hasil tulisan Pahroi Mohd Juoi, terbitan karya Bestari.


10 June 2010

SAHABAT BLOG @ KELAB BLOGGER


Kepada sesiapa yang masih belum join Kelab Blogger di Facebook tu jom la pakat-pakat join. Boleh menambah ahli kat blog dan berkenalan dengan para blogger lain. Selain itu kita juga boleh bertukar-tukar pendapat di antara satu sama lain kerana lain blogger lain pemikiran dan ceritanya. Saya ingin mengalu-alukan para blogger lain untuk join jadi follower di blog saya yang tak seberapa ni sambil berkongsi maklumat terkini. Kata orang tak kenal maka tak cinta :) 

Langgar Lampu Isyarat

Aku cukup tak suka tak suka dan tak suka bila ada manusia yang tak berhemah dan tak beretika di jalanraya. Pandu kereta macam jalan tu dia yang punya. Nak tunjuk terer atau hebat di jalanraya?????? Tak ada lesen memandu yang sah????? Hummm ntah la manusia macam-macam...

Ada pemandu yang nak masuk atau keluar simpang main redah macam tu je tanpa beri isyarat kiri kanan...padahal bukan susah pun. Ada jugak yang memotong kenderaan lain di hadapan dengan sewenang-wenangnya tanpa menghiraukan keselamatan pengguna jalanraya yang lain. Keselamatan diri dia sendiri tak payah nak fikirla sebab dia pun tak sayang nyawa sendiri. Kerana sikap segelintir pemandu yang pentingkan diri sendiri ada nyawa lain yang melayang.


Apa yang nak ditekankan kat sini ialah pasal pemandu yang suka langgar lampu isyarat. Setiap kali nak melintas jalan kat traffic light dpn CIMB Pandan Indah ni setiap kali tu la aku jumpa dengan pemandu-pemandu yang macam tu. Dah tau lampu merah dan ada isyarat melintas untuk pejalan kaki tu berhenti je la...ini tak dengan selambanya terus jalan laju plak tu. Adakah tidak sempat berhenti atau sengaja melanggarnya atas sebab-sebab tertentu.


Tapi takkan tak nampak orang ramai tengah tunggu isyarat melintas kat tepi jalan tu dan sah2 la bila keluar je isyarat tu orang nak melintas. Atau korang ingat mereka tengah dok bilang kereta yang lalu lalang atau tengah dok catat masa yang diambil oleh lampu isyarat untuk bertukar warna?????? Atau adakah anda sememangnya buta warna?????

Di sini aku nak siarkan sedikit kisah mengenai akibat langgar lampu isyarat ni...semoga jadi ikhtibar untuk semua...

Suatu Hari…….Dari kejauhan, lampu lalulintas di satu persimpangan itu masih menyala hijau. Harun segera menekan pedal minyak kenderaannya. Dia tak mau terlambat. Apalagi ia tahu penempatan di situ cukup padat sehingga lampu merah biasanya menyala cukup lama. Kebetulan jalan di depannya agak lengang. Lampu berganti kuning. Hati Harun berdebar berharap semoga ia boleh melepasi lampu hijau itu dengan segera.

 
Tiga meter sebelum garis jalan, lampu merah menyala. Harun bimbang, haruskah ia berhenti atau terus saja. “Ah, takkan nak brake mendadak,” fikirnya sambil terus memandu laju.

 
Priiiiiiiiiiiiiiit! Di seberang jalan seorang pegawai polis melambaikan tangan memintanya berhenti. Harun menepikan kenderaannya agak jauh sambil mengumpat dalam hati. Dari cermin pandang sisi ia melihat pegawai polis itu. Wajahnya tak terlalu asing baginya.

 
Jamal rupanya! Sahabat baiknya semasa di sekolah menengah dulu. Hati Harun agak lega. Dia cepat-cepat keluar sambil melambai mesra. “Pekabo, Jamal! Lamanya tak jumpa…last jumpa masa aku kawen dulu”

 
“Aku baik je.” Tanpa senyum.

 
“Alahai…aku ndak cepat nih. Bini aku dah lama menunggu di rumah.”

 
“Oh ye ke?” Nampaknya Jamal ragu.

 
“Ye la Mal, hari ini bini aku punya birthday. Dia dan anak-anak sudah menyiapkan semuanya. Tentu aku tidak boleh terlambat, kawan-kawannya pun sedang menunggu ”

 
“Aku paham. Tapi, sebenarnya aku dah lama peratikan kau…selalu sgt kau langgar lampu merah di persimpangan ini.”

 
Harun mesti ganti strategi.

 
“Jadi, kau nak menyaman aku ker? Tapi tadi aku tidak melanggar lampu merah. Sewaktu aku jalan lampu kuning masih menyala.” Berdusta sedikit boleh melancarkan keadaan fikir Harun.

 
“Ok. Sebenarnya aku nampak jelas. Tolong keluarkan lesen dan kad pengenalan.”

 
Dengan kesal Harun menyerahkan lesen dan kad pengenalan lalu masuk ke dalam kenderaan dan menutup kaca tingkapnya. Sementara itu Jamal menulis sesuatu di buku catatannya. Beberapa saat kemudian Jamal mengetuk kaca tingkap kereta harun. Harun memandang wajah Jamal dengan penuh kecewa.
Diturunkan tingkap sedikit saja.

 
“Ah, satu inci cukup untuk memasukkan surat saman.” Fikir Harun.

 
Tanpa berkata-kata Jamal terus kembali ke tempat dia bertugas. Harun mengambil surat saman yang diselitkan Jamal. Tapi, hei apa ini. Ternyata lesen memandu dan ic dikembalikan bersama sebuah nota. Kenapa ia tidak menyaman aku. Lalu nota ini apa? Semacam gurauan atau apa?

 
Tergesa-gesa Harun membuka dan membaca nota yang berisi tulisan tangan Jamal. 


“Harun…Kau tahu kan aku dulu ada seorang anak perempuan dan seorang isteri yang cantik. Sayang, mereka sudah meninggal dunia. Dilanggar pemandu yang tidak memperdulikan lampu merah di persimpangan ini. Pemandu itu dihukum penjara selama 3 bulan. Sekarang pemandu itu bebas bertemu isteri dan memeluk ketiga2 anaknya lagi. Sedangkan anak dan isteriku sudah tiada. Hari ini aku sendirian menyesali peristiwa itu. Yang pergi tidak akan kembali lagi. Beberapa kali aku cuba memaafkan pemandu itu tetapi sangat sukar. Begitu juga kali ini bila sahabatku sendiri memandu seperti pemandu itu. Aku kecewa teramat sgt.
 
Berhati-hatilah ketika memandu Run” – Jamal

 
Harun terkedu. Ia segera keluar dari kenderaan mencari Jamal. Namun, Jamal sudah meninggalkan pos tempat ia bertugas. Sepanjang jalan pulang ia memandu perlahan dengan hati tak tentu sambil berharap kesalahannya dimaafkan.

 
Tak semestinya anggapan kita adalah sama dengan pengertian orang lain. Boleh jadi suka kita adalah duka rakan kita. Hidup ini sangat berharga, jalanilah dengan penuh hati-hati, mengerti perasaan orang lain dan bertimbangrasa.


Hummm tak pasal2 teremosional plak haha...
 

09 June 2010

Hikmah Di Sebalik Gagal

TIDAK dapat dinafikan, kegagalan adalah sesuatu yang sangat pahit untuk ditelan. Kesakitan hasil daripadanya boleh menyebabkan seseorang sangat terganggu fizikal, mental, malah juga spiritual.

Daripada sudut mental, selain menjadi seseorang dan sesuatu yang boleh dipersalahkan, ada kalanya ramai juga akan mengutuk diri sendiri atas kegagalan yang menimpa.

Kutukan demi kutukan terhadap diri sendiri akhirnya bakal memakan dan membarahkan lebih banyak kekecewaan hingga membawa kepada putus asa. Menerima diri sebagai terus gagal dan akan terus terbuang, diri akan terus menjauhi masyarakat kerana terasa kerdil dan malu atas kegagalannya.

Daripada sudut fizikal, bagi segelintir individu, selera menurun hingga membawa implikasi kesihatan tubuh. Manakala yang lain pula sebaliknya bertambah selera makan akibat kegagalan, juga membawa kesan negatif kepada kesihatan fizikalnya. Akhirnya, tanpa kesihatan fizikal, mental dan minda turut merosot. Kesudahannya, kedua-duanya rebah dan sukar bangkit kembali.

Daripada sudut spiritual pula, kegagalan boleh mendatangkan dosa. Ia juga boleh menambah pahala dan iman seseorang. Saya pernah bertemu seseorang yang gagal dalam PhD, terhakis keyakinannya terhadap konsep qada’ dan qadar Allah SWT. Imannya tergoncang.

Tidak kurang ada yang menyalahkan Allah SWT ketika menghadapi sesuatu kegagalan. Akhirnya, dia terus jatuh daripada sudut spiritualnya, kejatuhan bersama mental dan fizikal, sukar dirawati.

Namun begitu, ada juga kegagalan yang berjaya menjadi sebab seseorang mendekatkan diri kepada Allah SWT. Kembali kepada jalan lurus selepas bengkok lalu dia kembali bangkit dengan azam, rancangan dan laluan yang baru, lalu dia berjaya.

KEGAGALAN DAN SAYA. Saya pernah gagal dalam banyak perkara, namun syukur kerana ia tanda kita perlu membuat perubahan yang besar bagi memperbetulkannya.

Tanpa usaha itu, kegagalan akan terus bernanah dan membunuh. Biasanya, satu perubahan itu sangat perit dan berat lagi kurang selesa. Walau sukar dan berat, ia satu kemestian. Hasilnya, apabila tepat cara pengendalian kegagalan dan perubahan yang diperlukan, ia akan membuahkan hasil lebih baik.

Tatkala itu baru kita sedari, rupa-rupanya kegagalan itu adalah satu titik kepada penyambungan titik lain dalam kehidupan kita. Ia seperti satu simpang yang menjauhkan kita daripada kesesatan atau melorongkan kita kepada satu laluan yang lebih baik untuk masa depan.

Saya teringat betapa kecewanya saya apabila tidak berjaya menyambung pelajaran di peringkat Sarjana Muda di Timur Tengah. Sekarang saya sedar dan tahu betapa besar hikmah untuk saya belajar di Universiti Malaya (UM), segala pengalaman yang diperoleh itu banyak mencorak kehidupan saya selepas itu.

Akhirnya, selepas tiga tahun menamatkan pengajian di UM, saya berjaya ke Jordan, bukan untuk peringkat Sarjana Muda tetapi Sarjana. Banyak perkara dan jenis kegagalan dan saya kini sedar hikmah dan kebaikan daripadanya, namun ia terlalu peribadi untuk dikongsikan.

Apapun, semua jenis kegagalan yang menimpa memerlukan satu proses perit yang lain. Bukankah Allah SWT sudah mengingatkan: “Sesungguhnya dengan kesukaran itu adalah kesenangan.” Apa yang mesti dan pasti, kita mesti meyakini kegagalan itu adalah satu proses yang perlu ditangani secara positif.
Ia ibarat satu konflik yang mendesak minda dan akal kita untuk lebih agresif dan kreatif bagi mencari jalan keluar.

Tanpa disedari, rupa-rupanya tanpa kegagalan, kita mungkin akan berterusan di takuk lama dan kurang kreatif.

UCAPAN STEVE JOBS YANG HEBAT. Ketika saya menulis ini, saya sangat kagum dengan tips dan nasihat Steve Jobs, Pegawai Eksekutif syarikat ternama dunia, Apple dan Pixar. Pengasas iPhone, iPod juga iPad.

Jobs menceritakan bagaimana beliau gagal di universiti yang akhirnya membuahkan idea penciptaan perisian dan komputer Macintosh, satu revolusi dalam dunia komputer, malah ia adalah idea yang kemudian ditiru oleh Bill Gates, pengasas Microsoft, dengan sedikit perubahan.

Beliau menceritakan bagaimana pada umur 30 tahun, akibat kebuntuan syarikat yang diasaskannya iaitu Apple, lembaga pengarah syarikat menolaknya keluar dari syarikat berkenaan.

Hasil kegagalan itu, lahirlah revolusi kartun moden menggunakan animasi komputer. Lahirlah animasi ‘Toy Story’ yang sungguh popular. Jika tidak kerana kegagalan pertama, revolusi animasi seperti Toy Story mungkin belum pasti bila akan wujud.

Selain itu, pelbagai nasihat lain diberi oleh Jobs dalam ucapannya, termasuk memastikan kita sudah menjumpai kerja dan bidang yang kita cinta juga minat.

Tanpa minat dan kecintaan kepada tugasan kita, setiap kerja akan menjadi beban. Namun bagi Muslim, minat itu mestilah dipastikan TIDAK BERLANGGAR dengan hukum Islam. Apabila haram, ia wajib diubah kepada yang halal.

Ucapan beliau semakin menarik apabila mendedahkan bagaimana perasaan ‘berasa akan mati’ memotivasikan diri untuk membuat keputusan tepat dalam kehidupan.

Jobs berkata: “Mengingati yang saya akan mati tidak lama lagi adalah alat utama yang saya tidak pernah temui untuk membantu saya membuat keputusan penting dalam kehidupan.

“Ini kerana, hampir keseluruhan kepelbagaian perasaan luaran akan hilang di ambang kematian, yang tinggal hanya perkara paling penting.

“Mengingati anda akan mati adalah cara yang saya tahu paling baik untuk mengelak diri anda terperangkap dalam pemikiran anda akan kehilangan sesuatu,” katanya.

Dalam Islam, kematian memang sudah lama dijadikan prinsip oleh Rasulullah SAW untuk diterapkan kepada umatnya supaya berusaha berfikir sesuatu yang lebih penting dan meninggalkan yang tidak penting serta kurang penting.

Bagi umat Islam, yang paling penting adalah apa yang akan kita bawa selepas mati. Justeru, fikirkan dan berubahlah. Jangan menganggap kegagalan itu sesuatu yang terlalu besar, jadikan ia kunci untuk kejayaan seterusnya.

Benar, apa saja kegagalan boleh diatasi kesan buruknya sehingga dilihat kerdil dan kecil serta boleh diatasi JIKA KITA MENYEDARI. Kematian itu pasti dan sesuatu perlu dilakukan segera untuk mempersiapkan diri kepadanya.

Akhirnya, kegagalan jangan dicari tetapi apabila ia datang, ia tanda satu perubahan drastik diperlukan dalam rutin harian, mengubah zon selesa yang lapuk kepada satu zon baru yang tidak lagi gagal.

Jadikan kegagalan sebagai ubat penawar yang maha pahit tetapi menyembuh luka yang dalam, terlihat dan tidak terlihat. Sesungguhnya orang mukmin itu tidak sedih dan tidak takut kecuali kepada Allah SWT.

Sumber: Harian Metro (14/02/2010)


07 June 2010

Prinsip Perniagaan Cina

Tadi masa tengah dok cari-cari info pasal bisnes aku terjumpa 1 post yang menarik minat aku kat blog seseorang...post ni dah lama tahun 2006 tapi apapun aku nak kongsi jugak kat sini dengan semua orang dan juga sebagai peringatan untuk diri aku sendiri...

Dari buku Aw Wan Seng, seorang muallaf:-
Jangan terlalu cepat berbelanja dan bergaya, biar stabil dahulu baru tukar kereta. Kalau ikut Islam, bersederhanalah walaupun kaya. Ambil dunia tapi jangan cinta dunia.

Jangan kedekut bagi angpow (kalau org islam sedekah/zakat/infaq). Orang Cina percaya bila beri wang dapat wang…begitu juga orang Islam, bagi derma, Allah ganti, zakat menyuburkan harta dan membawa berkat.

Jangan putus asa...Biar rugi atau jatuh dalam bisnes, yang manis itu bila dapat bangun kembali (begitu juga dalam Islam, putus asa adalah satu dari perkara yang boleh membatalkan iman).

Pengasas Jobstreet juga seorang Cina. Jobstreet.com tidak balik modal sehinggalah 6 tahun beroperasi. Prinsipnya bisnesnya - buatlah sesuatu yang boleh menolong masyarakat. Dalam contoh Jobstreet, tolong orang cari kerja yang dia suka dan minat. Katanya hasil dan pulangan akan datang kemudian…Buat baik dan ikhlas, Allah akan balas dengan pelbagai kebaikan.


02 June 2010

Solat Hajat Untuk Aktivis ke Gaza

Semua masjid dan surau di seluruh negara diminta melakukan solat hajat dan bacaan qunut Nazilah pada malam ini bagi mendoakan semoga aktivis yang menghantar bantuan keselamatan ke Gaza dilindungi Allah. Tindakan segera itu digerakkan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) susulan serangan tidak bertamadun tentera Israel terhadap kapal sukarelawan Malaysia yang menghantar bantuan kemanusiaan di Gaza kelmarin.

Ketua Pengarah Jakim, Datuk Wan Mohamad Sheikh Abdul Aziz, berkata usaha itu dilakukan bagi mendoakan keselamatan sukarelawan yang terbabit dalam usaha menghantar bantuan kemanusiaan ke Gaza.

“Usaha (solat hajat) itu perlu dilakukan segera dan memohon perlindungan Allah bagi sukarelawan berkenaan sama ada yang beragama Islam atau bukan Islam daripada kekejaman rejim Israel," katanya pada sidang media di pejabatnya di sini, hari ini.

Beliau berharap solat hajat itu boleh dilakukan serentak selepas solat Maghrib pada Selasa dan diteruskan pula selepas solat Jumaat nanti.

Sumber: Harian Metro (1 Jun 2010) 

01 June 2010

Makan Tanah

Harian Metro hari ini melaporkan satu kisah yang agak pelik sikit sebab berlaku di Malaysia yang memang kaya dengan makanan. Empat budak dimasukkan ke hospital kerana makan tanah. Agak lucu bunyinya sebab tak pernah dengar cerita-cerita macam ni. Aduh apa nak jadi la dalam banyak-banyak makanan tanah jugak yang dijadikan makanan....emmm. Kalau budak umur setahun ke boleh terima lagi la kalau makan tanah ni sebab mereka tak tau apa-apa...tapi ini dah kira besar la umur 9 tahun dah boleh beza makanan dengan tanah. Tak pasal-pasal kan dah kena penyakit. Berikut adalah petikan dari berita tersebut....

SUNGAI PETANI: “Saya suka makan tanah, biarpun ia keras tapi sedap,” kata I Yogeswary, 9, seorang daripada empat budak yang dimasukkan ke Hospital Sultan Abdul Halim (HSAH) di sini, kerana dijangkiti kuman selepas dipercayai memakan tanah.

Empat kanak-kanak perempuan berusia antara enam hingga sembilan tahun itu dimasukkan ke hospital berkenaan selepas ditemui dalam keadaan lemah dan tidak bermaya akibat jangkitan kuman kerana dipercayai makan tanah sejak beberapa bulan lalu.

Kanak-kanak itu ditemui di rumah mereka di Kampung Padang Lembu, Jalan Jeniang, dekat sini, dua hari lalu oleh beberapa ahli parti MIC yang membuat program pemeriksaan kesihatan di kampung berkenaan pada 28 Mei lalu sebelum dikejarkan ke hospital.

Selain Yogeswary, dua adiknya Nageswati, 7, dan Ganggadevi, 6, serta seorang saudara mereka Vikneswary, 9, kini berada dalam keadaan stabil selepas menerima rawatan di hospital berkenaan sejak tiga hari lalu.

Yogeswary berkata, dia bersama dua lagi adiknya serta seorang saudaranya memakan tanah merah yang diambil di depan rumah dan perbuatan itu dilakukannya setiap hari sejak setahun lalu tanpa pengetahuan ibu bapa.

“Setiap hari kami mengambil tanah itu dan memasukkannya ke dalam poket seluar bagi mengelak dilihat bapa sebelum masuk ke dalam bilik dan memanggil adik serta saudara untuk makan tanah itu bersama,” katanya, semalam.

Pengarah HSAH, Dr Hariff Fadzilah Hashim yang dihubungi berkata, kanak-kanak terbabit dimasukkan ke hospital itu tiga hari lalu selepas mengalami pelbagai penyakit seperti kurang darah, jangkitan kuman dan kurang zat.

“Bagaimanapun, keempat-empat mereka stabil tetapi, kami masih membuat kajian mengenai punca penyakit mereka,” katanya.

20 May 2010

Kerja Baru

Sekarang ni banyak betul kerja sampai tak menang tangan....huhuhuu nk tau apa???? buat hobi aku la.....BISNES....hidup aku sunyi tanpa bisnes ni....di samping tu boleh la cari duit lebih dan yang paling penting pengalaman tu..dari zaman sekolah lagi dok bisnes macam2...jual barang2 dalam katalog la (kasut, handbag, mekap, kosmetik, pakaian, ubat2 tradisional)...masa study kat Sabah aku bisnes mutiara dan kristal la plak...pergi mana2 pun ada je benda aku nak bisnes hehehe

Aku pun tak tau la nape aku ni memang tak boleh nak kerja dengan orang...mesti cepat bosan...sebab apa aku ni jenis tak suka sangat dipantau nanti boleh buat otak dan jiwa aku jadi sesak hehehe...lebih suka kerja secara bebas buat apa pun mengikut usaha dan kreativiti sendiri.....kecuali kerja tu takde nak syarat itu syarat ini...maksudnya kita bebas tentukan sendiri asalkan apa yang bos bagi tu kita mampu lakukan dengan baik mengikut masa yang ditetapkan....

Maka pikir punye pikir buat la bisnes secara online...

Jom lawat blogshop aku kt http://missnickcollection.blogspot.com/.....

Ok....jom shopping!!!


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails